Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Online interliber

Tradicionalnog sajma nema, ali sve knjige dostupne su na online platformi uz sjajne popuste

Interliber
Marko Prpic/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
10.11.2020.
u 10:42

Umjesto tradicionalnog sajma knjiga Interliber, ove godine knjiška ponuda domaćih izdavača objedinjena je na online platformi Knjiga svuda i svima.

Tradicionalnog Interlibera ove godine nema, ali zato ima popularnih, sajamskih popusta u čak 126 knjižara diljem Hrvatske, posebne platforme na kojoj je Zajednica nakladnika i knjižara objedinila knjišku ponudu domaćih izdavača, te Premium programa koji će zainteresirani moći pratiti i na Trećem programu Hrvatske televizije. Riječ je o programu Knjiga svima i svuda koji bi hrvatskim nakladnicima trebao nadoknaditi poslovne gubitke zbog onemogućenog Interlibera kojem je glave došla zahuktala koronska pandemija u Hrvatskoj. A da ti gubici nisu mali, svjedoči i tvrdnja Slavka Kozine, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, da se na Zagrebačkom velesajmu u šest interliberskih dana “okrene” između deset i petnaest milijuna kuna. A to nije malen novac.

Projekt Knjiga svima i svuda koji je otpočeo već u ponedjeljak, pomoglo je Ministarstvo kulture i medija i grad Zagreb. Tako je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek novinarima rekla da je Zajednici nakladnika i knjižara za nastupe na domaćim i stranim sajmovima knjiga ove godine bilo namijenjeno 650.000 kuna, te da su im ta sredstva ostavljena iako sajmovanja baš i nije bilo, uz iznimku Mediteranskog sajma u Splitu. Zamjenica pročelnika zagrebačkog Ureda za obrazovanje Katarina Milković rekla je da je iz gradskog proračuna za alternativni Interliber odobreno 125.000 kuna. Online dućan je profunkcionirao već jučer i mora se priznati da je odlično dizajniran.

Interliberski popust od dvadeset posto na nove knjige te veći na one starije, od 10. studenoga moguće je iskoristiti u čak 126 hrvatskih knjižara, koje će tako biti u poziciji da nadomjeste velesajamski izlagački prostor u Novom Zagrebu od čak 12.000 četvornih metara.

– Veliki dobitak našeg projekta Knjiga svima i svuda svakako je online dućan koji će objediniti ponudu hrvatskih nakladnika na jednom mjestu i čitateljima omogućiti da iz toplog doma prouče izdavačke novitete i naručuju knjige uz prigodne popuste. Jedini virus koji nam tu može zasmetati je onaj trojanski. Iznimno nam je važan i Premium program koji će biti emitiran na Trećem programu Hrvatske televizije, ali na našem YouTube kanalu. Riječ je o prezentaciji izlagačkih noviteta koje su selektirali Sanja Baković, Kruno Lokotar i Ivica Prtenjača. Taj će program koji smo uveli i na samom Interliberu prije nekoliko godina, omogućiti kontakt čitatelja s autorima – istaknuo je Slavko Kozina najavljujući da će ove alternativne platforme kreirane za Interliber Zajednica nakladnika i knjižara moći koristiti i u budućnosti. U ponedjeljak je do 15 sati na adresi znk.hr u online ponudi projekta bilo moguće pogledati što je za 43. Interliber pripremilo pedesetak vodećih hrvatskih nakladnika.

Zajednicu nakladnika i knjižara pohvalio je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozvala je ljude da kupuju i daruju knjige. Pri tome je navela da je Ministarstvo kulture i medija do sada uložilo oko 400 milijuna kuna, što kredita, a što europskih i vlastitih sredstava, u sektor kako bi pomoglo kulturnim djelatnicima koji moraju raditi u uvjetima pandemije, kada su brojne aktivnosti potpuno ili djelomično onemogućene.

– Hrvatska kultura nije stavljena na čekanje. Kod nas su otvorena kazališta, knjižare, muzeji... Trudit ćemo se da sve kulturne institucije budu otvorene, naravno, u skladu s epidemiološkim mjerama. Kultura je nastavila funkcionirati u svim svojim segmentima – naglasila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

A kakvi popusti konkretno dočekuju knjigoljupce u hrvatskim knjižarama? Profil tako nudi šesnaest novih naslova, a popusti se kreću od 20 posto za naslove koji su objavljeni u posljednjih godinu dana, do 90 posto za starije naslove. Na Profilovoj Facebook-stranici nudi se tako više od 700 naslova po sniženim cijenama, a dostava je besplatna za sve narudžbe iznad sto kuna. Nova Frakturina knjižara u Ulici kneza Mislava u Zagrebu prezentirat će nove knjige i to uz pomoć njihovih urednika koji će osobno biti u knjižari, a na Facebooku će o novitetima govoriti urednici Andrija Škare, Seid Serdarević i Roman Simić. Fraktura nudi i zanimljive pakete u kojima možete doći do čak dvanaest knjiga za pedeset, tj. sedamdeset kuna.

Mitopeja je svoju interlibersku ekskluzivnu ponudu zainteresiranima uz prigodne popuste omogućila već od 1. studenog, uz besplatnu dostavu. Školska knjiga će sajamske popuste nuditi u svojoj knjižarskoj mreži sve do kraja mjeseca, a odnosi se to i na ponudu Lumena. Desetak knjiga ispod čekića nudi i Hena Com, a novu bogatu i raznovrsnu ponudu ima i Naklada Ljevak. Ocean More također nudi popuste od dvadeset posto na sva izdanja, s time da se neke knjige mogu nabaviti već i za trideset, tj. četrdeset i devet kuna. A tu je riječ o nakladniku koji doista pomno bira svoje naslove.

Znanje i Vorto Palabra u interliberskom tjednu također nude popuste na gotovo sve naslove, što se odnosi i na stranu knjigu koju isto imaju u ponudi.

I lanac Hoću knjigu ima prigodne popuste, a nedavno su otvorili i svoju sedmu knjižaru u državi, u trgovačkom centru Supernova u Zadru. Velike sajamske popuste u svom web-shopu nudi i VBZ i to u periodu od 2. do 15. studenog, a popusti idu do čak devedeset posto.

Nove naslove uobičajeno su za Interliber pripremili i Disput, Durieux, Edicije Božičević, Mozaik knjiga, Sandorf, Matica hrvatska, Alfa...

Premium program počeo je već u ponedjeljak, a među autorima kojima će se posebno baviti su Zoran Ferić s najnovijim romanom “Putujuće kazalište”, Želimir Periš i njegov već hvaljeni roman “Mladenka kostonoga”, Nada Gašić i više nego aktualni novi roman “Devet života gospođe Anđele”, Danijel Žeželj i njegova grafička novela “Fractalia”...

Najavljen je i prijenos sa zagrebačkog predstavljanja prevoditelja s hrvatskog na engleski jezik Willa Fritha i dobitnika NIN-ove nagrade Saše Ilića koji je u Zagrebu kao gost hrvatskog centra PEN-a, kao i program Zona ozona posvećen uvaženim pjesničkim imenima među kojima su i Monika Herceg, Dorta Jagić, Marko Tomaš...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije