Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
64. festival

Cannes uravnoteženo između autorskih filmova i komercijale

Koža u kojoj živim
10.05.2011.
u 17:19

Stvari su se na globalnoj filmskoj mapi tako posložile da su nove filmove prijavili Pedro Almodovar, Lars von Trier i raritetni Terrence Malick

Ovogodišnji festival u Cannesu koji počinje u srijedu 11. svibnja filmom “Midnight In Paris” Woodyja Allena našao je odličnu ravnotežu između izuzetno zanimljivih autorskih filmova i neizbježne komercijalne, neophodne za dizanje glamura. Doduše, stvari su se na globalnoj filmskoj mapi naprosto tako poklopile da su svoje nove filmove završili neki od najuglednijih svjetskih filmaša.

Tako ćemo u službenoj selekciji gledati “La piel que habito” Pedra Almodovara, “Melancholia” Larsa von Triera, “Le gamin au vélo” braće Dardenne, “Le Havre” Akija Kaurismakija, “Hebemus Papam” Nannija Morretija, “Hara-Kiri” Takashija Miikea...

Podrška zatvorenima

A zbog činjenice da redatelj Terrence Malick (“Badlands”, “Tanka crvena linija”) radi tako kvalitetno, a tako rijetko – pet filmova u četrdeset godina karijere – posebno zanimanje vlada za njegov najnoviji uradak “Tree Of Life”.

Najdramatičniji je dio festivala program posvećen Jafaru Panahiju i Mohammadu Rasolfu, iranskim redateljima osuđenima na višegodišnje zatvorske kazne i dvadesetogodišnju zabranu snimanja jer su se svojim filmovima usudili kritizirati društvo. U Cannesu će biti prikazani Rasoulofov film “Do viđenja”o mladom teheranskom odvjetniku koji traži vizu za odlazak iz zemlje i “Ovo nije film” Panahija i njegova kolege, dokumentarista Mojtabe Mirtahmasa koji govori o tome kako je Panahi mjesecima čekao odluku iranskog suda.

Barometar Gibsona

Od glamuroznijih događaja, ponajprije se računa na dva velika događaja: na promociju novog, četvrtog nastavka “Pirata s Kariba” nazvanog “On Stranger Tides”, zahvaljujući kojem će Croasettom prošetati Johnny Depp i Penelope Cruz. Puno se očekuje i od dolaska Mela Gibsona s filmom “The Beaver” koji je režirala Jodie Foster (i u njemu glumi) jer će njegov dolazak biti svojevrstan barometar popularnosti nakon problematičnog razdoblja koje je superzvijezda izazvala rastavom i opuštenijim izjavama u javnosti.

Festival završava 22. svibnja dodjelom Zlatnih palmi i projekcijom romantične komedije “Les Bien-Aimes” s Catherine Deneuve, Milošem Formanom i Charlotte Gainsbourgh.

I ovogodišnji festival prolazi bez većeg udjela domaćih filmaša, ali je HAVC izabrao definitivno pravo mjesto za početak promotivne kampanje Hrvatske kao lokacije za snimanje i novih Vladinih poreznih poticaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije