Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cherry Cinema

Besplatni upad na Ljudoždera vegetarijanca, Koka i duhove...

Cherry Cinema
CeKaTe
14.03.2013.
u 17:29

U sklopu programa Cherry Cinema od petka do nedjelje besplatno igraju i filmovi Petra Krelje "Slavenka ili o boli", "Mezanin" Dalibora Matanića, eksperimentalni "Le samourai" Ivana Faktora o Tomislavu Gotovcu, erotska dramu "7 seX 7"...

Suvremeni hrvatski filmovi prikazuju se od petka 15. ožujka do nedjelje 17. ožujka u sklopu programa Cherry Cinema u Centru za kulturu Trešnjevka. Sve su projekcije besplatne i iako filmovi nisu tematski povezani, pobudit će zanimanje filmofila zbog raznovrsnih tema koje obrađuju. Od "Ljudoždera vegetarijanca" Branka Schmidta, domaćeg predstavnika za nagradu Oscar, preko ruralne drame "Ćaća" Dalibora Matanića, intimističkih bilješki i uprizorenja te intelektualnih zapisa "Od do“ Mirande Herceg, eksperimentalnog "Le Samouraia“ Ivana Faktora, Kreljina dokumentarca "Slavenka ili o boli“, Škorićkinih "7 seX 7“...

Prva projekcija je kratkometražni film Dalibora Matanića "Mezanin" i počinje u petak 15. ožujka u 19 sati nakon kojeg se prikazuje redateljev drugi film "Ćaća". Od 21 sat igra "Ljudožder vegetarijanac" napravljen prema romanu ginekologa Ive Balenovića koji je iz korumpiranog zdravstvenog sustava pobjegao u književnost. 

Drugi dan, u subotu 16. ožujka u 19 sati prikazuje se film "Pravo čudo" Lukasa Nole. Riječ je romansi iz 2007. u kojoj glume Rade Šerbedžija, Ivo Gregurević, Franjo Dijak, Leona Paraminski... U 21 sat prikazuje se eksperimentalni film Mirande Herceg "Od do" – riječ je o kratkome, desetminutnome filmu snimljenome u javnim ustanovama, čekaonicama, javnim prijevoznim sredstvima kojima je zajedničko to da ljudi u njima borave da bi mogli biti negdje drugdje. To su prostori “između”, prostori privremenosti i isključenosti koji komuniciraju sa svima na isti način, ustaljeno, nezainteresirano za pojedinca. Čovjek osjeća tjeskobu i “samoću koja zrcali milijune drugih”(Marc Augé). Potom slijedi erotska drama redateljice Irene Škorić "7seX 7" koja je osvajala nagrade na inozemnim festivalima. 

Popularni film za djecu "Koko i duhovi" redatelja Daniela Kušana prikazuje se u nedjelju 17. ožujka od 11.30 sati, a večer je rezervirana za eksperimentalni rad Ivana Faktora "Le samourai" koji je na rasporedu od 19 sati. Riječ je o filmu snimljenom u stanu pokojnog hrvatskog avangardnog umjetnika Tomislava Gotovca pa redatelj dokumentira fascinantna umjetnička djela istovremeno odajući počast velikom umjetniku i prijatelju. Ujedno, Le Samouraï je osoban film koji govori o umjetniku i njegovu intimnom prostoru ispunjenom trenucima melankolije, tuge i osamljenosti. 

Ciklus završava impresivnim dokumentarnim filmom Petra Krelje "Slavenka ili o boli", koji počinje u 21 sat i priča priču o našoj vrsnoj spisateljici, novinarki i feministkinji Slavenki Drakulić.

 

Komentara 1

SE
serđo
22:18 14.03.2013.

napokon prikladna cijena za hrvatski film.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije