Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
59. festival u Berlinu nudi zanimljiviji program od prošlogodišnjeg

Berlinale se trudi nadmašiti Cannes

02.02.2009.
u 16:40

Crveni tepih ovogodišnjeg 59. Berlinala bit će najkrcatiji velikim zvijezdama uoči projekcije “Tajnih života Pippe Lee”, redateljice Rebecce Miller, supruge Daniela Day-Lewisa u kojem glume Keanu Reeves, Julianne Moore, Monica Bellucci i Wynona Ryder.

Zanimljivije nego lani
Ovogodišnji Berlinale, koji započinje u četvrtak projekcijom trilera “International” Toma Tykwera, trebao bi odgovoriti na dilemu može li festival nastaviti vidnu ekspanziju bez jakoga natjecateljskoga programa.

Naime, dok je proteklih godina, pod vodstvom direktora Dietera Kosslicka, Berlinale sve više ulagao u sajamski dio, kojim je počeo oduzimati poslove još uvijek daleko superiornijem Cannesu, a sponzorskim ugovorima s L’Orealom, Bossom i sličnima jačao svoju glamuroznost, kritičari su posljednjih godina opravdano odmahivali rukom na odabire kandidata u utrci za Zlatnog medvjeda.

Sudeći po popisu redatelja čiji su filmovi u konkurenciji ili u specijalnim programima, ovogodišnje izdanje djeluje zanimljivije od lanjskoga (čiji se pobjednik “Elitna postrojba” upravo prikazuje u našim kinima).

Velike zvijezde
Čak trojica redatelja starijih od 70 godina pokazat će svoju umjetničku vitalnost, Poljak Andrzej Wajda (“Tatarak”) i Grk Theo Angelopoulos (“Prašina vremena”) natječu se za nagradu, dok će novi film Coste Gavrasa “Raj je zapadno” biti prikazan u noći zatvaranja, 15. veljače.

Od ostalih 26 filmova u konkurenciji, čiju će vrijednost procjenjivati žiri s britanskom glumicom Tildom Swinton na čelu, izdvajaju se “Cheri” Stephena Frearsa s Michelle Pfeiffer, “Zauvijek oduševljeni” Chena Kaigea, “U električnoj magli” Bertranda Taverniera i “Čitač” Stepehena Daldryja. Poseban je retrospektivni program posvećen francuskom velikanu Claudeu Chabrolu, koji će predstaviti i najnoviji film “Bellamy”.


Bez naših filmaša u konkurenciji

I ovaj se put moramo pomiriti sa činjenicom da festival protječe bez hrvatskih predstavnika. Iznimka je kratkometražni “Plac” Ane Hušman u popratnom programu “Culinary Cinema”, a možemo se utješiti da u njemačkoj sudsko-političkoj drami “Oluja” Hans-Christiana Schmida glume Tarik Filipović, Leon Lučev, Jadranka Đokić, Krešimir Mikić i Marinko Prga.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije