Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čitaj i osvoji

Osvojite bajkoviti put u Dansku

Osvojite bajkoviti put u Dansku
15.11.2022.
u 09:52

Bajke nisu baš oduvijek bile prilagođene najmlađima. Prati ih burna povijest kroz koju su postale onakve kakvima ih poznajemo

Bilo jednom davno… I živjeli su sretno do kraja života. Tako otprilike počinje i završava gotovo svaka druga bajka. Na spomen bajke, vrlo vjerojatno asocirani ste na prizor djece kojima roditelji čitaju lijepu priču za laku noć. Ipak bajke nisu bile uvijek tako lijepe, a trebala je duga povijest da dođu do ovakvih verzija kakve pamtimo danas.

1. Bajke u ublaženoj verziji
Za većinu bajki veže se zapravo znatno grublji izbor riječi. Tako je primjerice u Pepeljugi opisan jeziv čin zle kraljice u kojem se spominje detaljno nanošenje ozljeda, pa i kanibalizam. Međutim, bajka je kasnije ublažena za djecu, iako za to nije bila ni predviđena u prvotnoj verziji.

2. Nije baš uvijek sretan završetak
Nije baš svaka bajka imala sretan kraj koji bi smirio djecu pred počinak. Naime, postoje bajke poput Zlatokose, u čijoj se originalnoj verziji Zlatokosa pretvori u žabu, a princu naraste svinjska njuška i postane uklet. Osim toga, postoji i ranija verzija Zlatokose, odnosno Zlatokosa i tri medvjeda. U toj verziji, Zlatokosa je imala ulogu zle i proste starice.

3. Vjenčanje iz noćne more
U Disneyevoj prilagodbi Pepeljuge, ona živi sa maćehom i sestrama koje se ponašaju vrlo zlo prema njoj. Odluči otići na bal te uz pomoć dobre vile i magije odlazi u prekrasnoj raskošnoj haljini. Kako magija traje do ponoći, Pepeljuga odluči pobjeći od princa prije no što ju ugleda u stvarnom izdanju. U tom bijegu, ostaje bez cipelice koju princ pronalazi, nakon čega traga za njezinom misterioznom ljepotom. Po pronalasku, zaljubljuje se i ostaju sretno do kraja života.

Foto: Hoću knjigu

Izvorna Pepeljuga autora Charlesa Perraulta ima znatno mračniju stranu priče. Naime, kad princ nađe Pepeljugu i uđe u njihovu kuću, maćeha natjera sestre da odrežu prste kako bi njihova noga stala u cipelicu. Postoji i opis da na vjenčanju princa i Pepeljuge golub iskljuca oči jednoj od zlih sestara.

4. Umjesto poljupca trudnoća
Trnoružica kakvu poznajemo strada tako što se ubode na vreteno i zaspe vječnim snom. Probudi je princ poljupcem punim ljubavi. Ipak, originalna priča autora Giambattista Basile kaže da princ nije poljubio Trnoružicu, već spavao s njom, iako je bio oženjen za kraljicu. Porod blizanaca ono je što budi Trnoružicu iz sna. Kada dođe s djecom u kuću princa, njegova žena pokuša ih ubiti, no bezuspješno, pa priča ipak ima donekle sretan kraj.

5. Zvijer ipak ne voli ljepoticu
Originalna priča Ljepotica i zvijer govori o ljubavi princeze prema Zvijeri koju on prvobitno zatoči u svoj dvorac. Ona se kasnije u njega zaljubi, nakon čega žive sretno do kraja života. Ipak, nije tako u originalnoj verziji ove bajke. Naime, ljepotica zamoli zvijer da ju pusti kako bi posjetila svoje sestre, što on i učini. Sestre ipak nagovore ljepoticu da se ne vrati zvijeri, na što se on iznimno naljuti, pronađe je i pojede. Priča dakako nema sretan kraj.

6. Zlatokosa za malo matovilca
Priča o Zlatokosi doista i u originalu ima sretan kraj. Međutim, ono što je princ do tog kraja morao proći velika je patnja, s razlogom izbačena iz bajke. Naime, kao i u poznatoj verziji priče, princ se doista popne do Zlatokose uz pomoć njezine kose. Međutim, tamo ga dočeka vještica koja ga baci u trnje zbog čega ostane bez očiju. Tako slijep luta kraljevstvom dok ne pronađe Zlatokosu i doista žive sretno do kraja života. Zlatokosa je u originalnoj priči završila u kuli zato što su ju roditelji prodali vještici u zamjenu za malo matovilca.

7. Herkul kao divljak
Herkul je svima poznat kao spasitelj koji uspješno rješava svaki izazov. Tako je u originalnoj priči on onaj koji rješava probleme i spašava svoju princezu. Ipak, originalna priča tvrdi da je Herkul bio izraziti divljak. Navodno je vrlo teško pobrojati sva njegova kaznena djela i prijestupe, a brak sa svojom odabranicom izmamio je uporabom sile.

Foto: Hoću knjigu

8. Pinokio lažov i nevaljalac
Da Pinokio ima problema s lažima znamo od malena. Zbog toga mu raste nos, no ipak, promijenio se uz oca i postao od drvenog lutka prekrasan mladić. Ipak, originalna priča tvrdi da otac baš i nije toliko volio Pinokija. Priča kaže da je Pinokio zapravo bio vrlo nevaljao mladić, zbog čega su ga objesili na granu i pustili da umre, što je znatno mračniji kraj od originalnog.

9. Mala Sirena postane pjena
U bajci Mala Sirena Hansa Christiana Andersena, morska sirena Ariel sa zlom vješticom dogovori da joj vještica stvori noge u zamjenu za njezin glas. To je učinila kako bi mogla isplivati na površinu i pronaći ljubav svog života. U obje verzije je tako, no u onoj originalnoj, umjesto pronalaska princa s kojim živi sretno do kraja života, Ariel primijeti da je previše bole noge, zbog čega ju princ ostavi i odlazi s drugom ženom, a ona se od tuge baca u more i postaje morska pjena od tuge.

10. Teška sudbina Hansa Christiana Andersena
Njegove bajke široko su poznate gotovo svoj djeci svijeta, no dok je došao do statusa priznatog pisca, Hans Christian Andrsen dobro se napatio. Tvrdi se da je zbog oca postolara koji mu je stalno pričao priče jako maštovit. U želji da se bavi umjetnošću i kazalištem, Hans Christian Andersen odlazi u Kopenhagen. U Danskoj se pokušava probiti, no biva odbijen zbog svog fizičkog izgleda. Tvrdili su mu da je premršav i da neće uspjeti. Očajan, počeo je pisati, a na svojim počecima obavijestio je prijatelja kako će biti poznat pisac širom svijeta.

Foto: Hoću knjigu

To je na sreću jedina bajkovita izjava koja se stvarno i dogodila. Uspio je i danas je Hans Christian Andersen i dalje jedan od najpoznatijih pisaca bajki. Iako bajke u originalu imaju često ružne detalje i krajeve, ne mora tako biti. Važno je ono u što vjerujemo i što smo iz bajki naučili.

Kako besplatno otputovati u Dansku

Upravo priča Hansa Christiana Andersena može vam biti motiv da i vi ostvarite svoju bajku. Naime, Hoću knjigu slavi 5. rođendan povodom kojega organiziraju nagradnu igru. Zaigrajte nagradni natječaj Nema Hoću, neću, u Hoću knjigu okušaj sreću i možda baš vi osvojite bajkovito putovanje u domovinu Hansa Christiana Andersena, Dansku. Planiran je posjet kraljevskoj knjižnici za dvije osobe, a tu su još i poklon bonovi Hoću knjigu.

Sadržaj nastao u suradnji s Hoću knjigu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije