Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Koje pedofile treba žigosati

02.12.2007.
u 17:56

Žigosati ih kao bikove i to posred čela. Užarenim znakovljem i velikim slovom P... Bolje bi palilo od ijednog registra pedofila”, razmišljanja su blogerice Ribe koja se razveselila kad su stručnjaci nedavno najavili osnivanje registra pedofila.

Ona se vjerojatno djelomično razočarala što u Večernjakovoj listi od 250 pedofila, koju smo objavili u subotnjem Obzoru, većini ipak nije objavljen puni identitet. Bi li se tako zalagala da je pedofil netko od njezinih bližnjih, otac, brat...? U tom bi slučaju vjerojatno pokleknuli i najprincipijelniji zagovornici potpune javnosti registra seksualnih nasilnika nad djecom.

A zbog žrtava, radi zaštite kojih bi se registar i uveo, pretpostavljamo da nitko ne bi pristao objaviti identitet pa i najgoreg zlotvora ako bi zbog rodbinske veze s djetetom nad kojim je zločin počinjen bilo moguće otkriti i identitet žrtve.

Među slučajevima koje smo objavili i jedan je u kojem je djevojčica proživjela dodatnu traumu kad se u njezinoj lokalnoj sredini otkrilo da je bila žrtva oca silovatelja te se djevojka pokušala ubiti. I samo jedan takav slučaj dovoljan je razlog da registar pedofila ne bude javan. No, i u slučaju ograničene dostupnosti registra dvojbe su vezane uz opseg njegova sadržaja. Tko bi se sve trebao naći u njemu i kako dugo?

Naime, za sve prijestupnike postoji rok nakon kojeg im se kazne brišu iz evidencije. Što je lakše djelo, rok je kraći. I dok silovatelje i neke bludnike, pogotovo recidiviste, nikad ne bi trebalo brisati iz registra, što s osuđenima na blage kazne, primjerice zbog pornografije?

Bi li u registru trebali biti samo osuđeni ili i pedofili koji su tek osumnjičeni ili i oslobođeni samo zbog zastare nedjela koje su počinili? Za razliku od zemlje sloboda, Amerike, Europa se i te kako brine o ljudskim pravima pa će kreatori i naš registar morati uskladiti s takvim promišljanjima.

Želite prijaviti greške?