Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirko Malović nakon požara u starom središtu grada na četiri rijeke ističe:

‘Izgorio je krov, ali još više bole izgubljene obiteljske uspomene’

27.05.2009.
u 17:43

Materijalno, s krovištem nije izgorjelo ništa značajno, osim, dakako, samog krovišta. No, izgorjele su uspomene čuvane u raznim stvarima, kaže Mirko Malović, na čijoj je kući u staroj karlovačkoj gradskoj jezgri prošli tjedan buknuo požar.

Problem sa strujom
Nakon što su vatrogasci uspjeli lokalizirati i ugasiti požar, od krovišta Malovićeve zgrade u Cesarčevoj ulici ostala je otužna slika zgarišta, prenatrpanog građevinskim otpadom i ostacima predmeta iz potkrovlja. Podsjetimo, uzrok požara krije se u kvaru na električnim instalacijama.

– U utorak navečer održavao se koncert u Glazbenoj školi. No, Elektri je dojavljeno da se napon “gubi”, da struja “dolazi i odlazi”. Ustanovljeno je potom kako jedna faza radi, dok su drugu osposobili da se koncert održi do kraja. U tri sata ujutro počelo je gorjeti na brojilu – pripovijeda Malović o početku požara.

Malovićeva kuća i Glazbena škola, inače, dijele istu razvodnu kutiju. Kada je planula, M. Malović je dohvatio protupožarni aparat, no vatra se potom počela širiti na potkrovlje. Ironija je u činjenici da je Malović, kako navodi, za obnovu istog krovišta od Grada dobio financijska sredstva.

– Natjecao sam se za fasadu i krovište, podnio sam zahtjev i ušao u izbor. Dobio sam 120.000 kuna, dok sam još 110.000 namaknuo iz pričuve stanara – objašnjava Malović.

Iako je procjena govorila da će radovi stajati ukupno nekih 230.000 kuna, Malović kaže da se nakon požara radi sada o 100.000 kuna skupljem poslu. Ipak, Inkasator je osiguran kod Allianza na temelju pričuve, tvrdi Malović.

– Procjenjujem da će krovište biti obnovljeno do sredine lipnja – kaže Mirko Malović.

Stara kuća
Inače, Malovićev djed kupio je vrijedno zdanje u Cesarčevoj 1927. godine na bankarskoj aukciji.

– Uknjižio se 1928. godine. Inače, zgrada datira iz 1865., a prvi joj je vlasnik bio trgovac Armin Berger. Djed Mirko u prizemlju je držao trgovinu, gdje je danas Benefit, a prije toga u Banjavčićevoj, gdje se danas nalazi Knjižnica za mlade – kaže Mirko Malović.


‘Nisam skrivao Bosance!’

Kako to već biva, pojavila su se razna nagađanja o uzrocima prošlotjednog požara. – Navodno sam u potkrovlju skrivao nekog Bosanca, koji je požar uzrokovao svojim rešoom. Također sam navodno sâm podmetnuo požar kako bi mi se isplatio novac od osiguranja – s blagom dozom ironije kaže Malović.

Želite prijaviti greške?