Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPREMNI ZA PREGOVORE

Prvo razgovori s Mostom, a bude li pretvrd, možda i s HNS-om

andrej plenković
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
13.09.2016.
u 09:15

Naši izvori iz HDZ-a kažu da ovaj put sigurno neće pristati ni na kakve ultimatume Mosta i spremni su i za rezervne varijante

Najveći uspjeh HDZ-a, osim što je relativni izborni pobjednik sa 61 osvojenim mandatom, jest taj što je sa sedam mandata prednosti u odnosu na Narodnu koaliciju, zapravo, oslabio pregovaračku, pa i ucjenjivačku, poziciju Mosta.

I sam Zoran Milanović jučer je najavio da Narodna koalicija s 54 mandata neće pokušavati sastaviti Vladu, a to znači da Mostu za koaliciju preostaje jedino HDZ. Osim toga, u HDZ-u se naveliko šuška da im se za koaliciju nudi HNS, sadašnji partner SDP-a u Narodnoj koaliciji, koji ima ukupno devet mandata, odnosno deset ako se računa i onaj manjinskog zastupnika Veljka Kajtazija. To nam je potvrdilo više izvora u HDZ-u, a kontakte s HDZ-om navodno ostvarili i šef HNS-a Ivan Vrdoljak, ali i glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak. Koalicija HDZ-a i HNS-a, naravno, nije odveć realna niti bi bila prvi izbor HDZ-a, ali može poslužiti kao dobar amortizer budu li uvjeti Mosta “neprobavljivi” HDZ-u.

Poruka Mostu

Svi naši sugovornici u HDZ-u slažu se da je najlogičnija opcija formiranja Vlade s Mostom i manjinskim zastupnicima. Ta bi Vlada u Saboru imala podršku 81 zastupnika, odnosno 82 jer će očito i Željko Glasnović koji je mandat osvojio u dijaspori surađivati s HDZ-om, što je prilično stabilna većina i ne bi joj bila potrebna podrška nijedne druge stranke. Mostu bi, kako se čuje, najviše odgovarala baš ta opcija jer bi HDZ u tom slučaju vlast dijelio samo s njima i s manjincima. Naši izvori iz HDZ-a kažu kako sigurno ovaj put neće pristati ni na kakve ultimatume Mosta.

– Prvo će se razgovarati s Mostom, no budu li pretvrdi u svojim zahtjevima postoji i opcija da HDZ Vladu sastavi bez Mosta – rekao nam je naš izvor iz HDZ-a. Taj scenarij bi podrazumijevao koaliciju s IDS-om, sa strankom Milana Bandića, računaju i na dva odmetnuta mostovca iz Promijenimo Hrvatsku, na manjince, ali i Glavašev HDSSB. Ta bi koalicija imala tanku većinu od 77 mandata i HDZ-u vjerojatno više služi kao opcija kojom Mostu mogu pokazati da im nije neophodan.

Treća potencijalna opcija je koalicija s HNS-om i manjincima koja bi brojila 79 mandata. Mišljenja o potencijalnoj suradnji s HNS-om u HDZ-u su podijeljena. Dio sugovornika smatra da s HNS-om treba razgovarati, bez obzira na pregovore s Mostom, jer drže da je potrebna čvrsta i stabilna Vlada koja će imati široku podršku. Dio sugovornika pak drži da bilo kakva suradnja s HNS-om ne bi bila normalna.

- HNS nam se otvoreno nudi, ali s vragom ne treba tikve saditi. Moj je stav da HDZ s njima nema što tražiti – rekao nam je jedan član vodstva HDZ-a. Iako je i HSS u Narodnoj koaliciji osvojio pet mandata, pojedini izvori u HDZ-u smatraju da HDZ s HSS-om ne smije ulaziti ni u  kakve razgovore.      

Može HSS, ali bez Beljaka      

– Kada bismo uveli HSS u Vladu samo bismo nagradili Krešu Beljaka i učvrstili njegovu poziciju u HSS-u. On je umjesto HDZ-a izabrao gubitnički SDP, neka ga kazne njegovi članovi – smatra naš zvor iz Predsjedništva HDZ-a. Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, jučer je ponovio ono što je rekao i u izbornoj noći, da će HDZ pregovarati sa strankama koje su mu programski i svjetonazorski bliske.      

– Hrvatskoj želim dati političku stabilnost. Pregovori će početi ovih dana – rekao je Plenković. Na Nacionalnom vijeću HDZ je jučer osnovao tim za pregovore za stranke s kojima će sastavljati Vladu. U timu su Ivana Maletić, Gordan Jandroković, Davor Božinović, Goran Marić, Zdravko Marić, Davor Ivo Stier, a šef tima je Andrej Plenković.      

Pridružen je član i Drago Prgomet, budući da je bio član Mosta, a savjetnici za cijelu priču formiranja Vlade su iskusni političari Vladimir Šeks i Tomislav Čuljak. Izvori iz HDZ-a jučer su poručili da je nemoguće ispuniti Mostov zahtjev da se prvo formira Sabor, usvoje zakoni koje zahtjeva Most, a potom formira Vlada.      

- Proceduralno to nije izvedivo jer Vlada Saboru predlaže zakone, ne možemo izlaziti iz okvira mogućeg – rekao je naš izvor iz HDZ-a. U HDZ-u se čuje da se Mostu ne smiju prepustiti najvažnija ministarstva poput gospodarstva, financija, pa i policije.

>> Koliko se poklapaju Mostovi zahtjevi i HDZ-ovi stavovi

Komentara 89

DN
Drugi_Način
09:24 13.09.2016.

HNS? Jesu vama vrane mozak popile? Najveći izdajnici, najveći neprijatelji Hrvatske, najveći kriminalci, najveća korupcija, jest HNS. Ako to napravi HDZ je u potpunosti iznevjerio svoje biračko tijelo.

DU
Deleted user
09:21 13.09.2016.

Bolje novi izbori nego pusićka kao ministarka regiona!

Avatar sv.ilija
sv.ilija
09:24 13.09.2016.

Sad bi svi i guzice dali da dođu na vlast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije