Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na konzultacije bez potpisa

Plenković je spreman ponuditi Petrovu mjesto prvog potpredsjednika Vlade?

andrej plenković
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.09.2016.
u 09:49

Šef HDZ-a rekao je da je tu riječ o inicijalnim konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jutros je ispred središnjice stranke novinarima rekao da na prve konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne ide s potpisima već da je riječ o inicijalnim konzultacijama, dodajući da oko toga nema problema. "Pripremit ćemo mali rezime aktivnosti koje smo vodili proteklih dana, o čemu smo razgovarali s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina", dodao je. 

Petrov kao prvi potpredsjednik?

Novinari su Plenkovića pitali i o napisima medija da čelnik Mosta Božo Petrov nije zadovoljan time da Vlada ima četiri potpredsjednika, na što je Plenković odgovorio: "Ja nisam čuo tu informaciju niti sam na bilo koji način doživio da bi Vlada s četiri potpredsjednika bila svojevrsni problem za Most i kolegu Petrova". Na pitanje bi li možda Božo Petrov mogao biti prvi potpredsjednik s nešto većim ovlastima, Plenković je rekao: 

"Imate Zakon o Vladi, predsjednik Vlade može jednog od svojih potpredsjednika imenovati prvim potpredsjednikom i tu nema nikakvih problema, to je praksa koja je postojala i ranije. Što se mene tiče, mislim da bi to bilo i funkcionalno i dobro", rekao je Plenković.

Na pitanje o sastancima HDZ-a s nacionalnim manjinama u vezi sastavljanja nove Vlade, koji su u utorak bili odgođeni, Plenković je rekao kako će pregovori s manjinama trajati svaki dan, kao i s Mostom. Predstavnici manjina danas pregovaraju s predstavnicima HDZ-a, no sastanci se održavaju na tajnoj lokaciji.

Butković: Uskoro će se podnijeti potpisi, pregovori još traju

Tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je danas uoči početka sjednice Vlade kako pregovori oko sastavljanja nove Vlade moraju biti efikasni i trajati kraće nego prošli put. "Treba dogovoriti program, neke detalje, to je dobro i zbog pogrešaka koje su se radile u prošlosti. Pregovori moraju biti efikasni i moraju trajati kraće nego prošli put", izjavio je Butković.

Upitan što očekuje od konzultacija kod predsjednice Republike, odgovorio je kako je to nešto što se mora obaviti. Pregovori još traju, uskoro će se podnijeti potpisi, a procedura ide normalno, kazao je.  Butković nije želio komentirati hoće li biti promjena u njegovu ministarstvu, ustvrdivši kako Vlada mora biti efikasna, a "ministarstva strukturirana i prilagođena problemima i činjenici da imamo mnogo problema i u 2017. godini, koji nam dolaze na naplatu".

Potpora najmanje 76 zastupnika

Podsjetimo, za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika. Najbliži je tome čelnik HDZ-a Plenković jer je njegova stranka na izborima ostvarila relativnu pobjedu osvojivši, sama ili s partnerima, 61 od 151 zastupničkog mjesta te o sastavljanju parlamentarne većine pregovara s Mostom koji je na izborima osvojio 13 mandata, kao i s osam zastupnika nacionalnih manjina.

Danas u 12 sati počinju konzultacije na Pantovčaku.

> > Plenković potvrdio da će Vlada imati četiri potpredsjednika, evo o kome je vjerojatno riječ

Ključne riječi

Komentara 8

NE
Neonacionalist
10:44 28.09.2016.

Trebalo je pitati Plenkovića koja je svrha da vlada ima četri potpredsjednika osim da se određene ljude uhljebi u vladu , očigledno je premalo stolica u vladi a previše onih koji bi željeli zasjesti u njih, nije nimalo lako sve to zadovoljiti i namiriti i glede toga se lome koplja svih ovih dana a ne oko nekih tamo sedam uvjeta ili čega drugoga, to je samo onako paravan za javnost.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
11:35 28.09.2016.

Osim sto traze previse fotelja mostove su i posebno skupe radi gomile savjetnika - Ja nisam strucnjak ali zato postoje savjetnici izjavio je jednom Bozo petrov, pametnome dosta.

Avatar firebird
firebird
11:43 28.09.2016.

Petrov "prvi podpredsjednik izgleda dosta uplaseno, ovaj puta nema puno potencijala za ucjene. Sramota je da se radi mosta moraju izmisljati fotelje kako bi vlada funkcionirala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije