Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJINCI JEDINSTVENI

Kajtazi: Mnogo toga zamjeram HDZ-u, ali odlučit ćemo zajedno

zastupnici manjina
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
14.09.2016.
u 23:50

Zastupnici nacionalnih manjina zajednički će ići u pregovore za sastavljanje nove Vlade, a ključni je uvjet poštovanje manjinskih prava

Svih osam zastupnika nacionalnih manjina odlučilo je jučer da će zajednički ići u pregovore za sastavljanje nove Vlade, a ključni uvjet za podršku bit će prihvaćanje programske platforme manjinskih zastupnika.

Nakon prošlih izbora, podsjetimo, manjinski su zastupnici dali svoje potpise Zoranu Milanoviću kao mandataru, a nakon što je sklopljena Vlada HDZ-a i Mosta, njih osam se razdvojilo pa je bivši SDSS-ovac Mirko Rašković prvo bio uz HDZ, a poslije je ušao u klub zastupnika Milana Bandića, kamo su također prešli zastupnik češke manjine Vladimir Bilek i zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Tek prvi sastanak

– Održali smo prvi sastanak svih osam izabranih manjinskih zastupnika na ovim izborima i dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati, pripremamo platformu mogućih sporazuma. Razgovarali smo o konstrukciji platforme manjina, odradili smo nacrt, a sutra nastavljamo raditi pa ćemo vidjeti razvoj situacije – objasnio je jučer zastupnik češke manjine Vladimir Bilek.

Što se tiče uvjeta za suradnju u novoj Vladi, dodaje, to su prije svega prava nacionalnih manjina. – Naša programska platforma mora se uskladiti s budućom Vladom i mora postati sastavni dio njena programa. Programski dio nacionalnih manjina ne sastoji se samo od općeg dijela, nego su tu i posebni dijelovi koje svaka nacionalna manjina ima kao svoju posebnost, a neki zastupnici zastupaju više nacionalnih manjina pa moramo kompletno uskladiti programe i dogovoriti se kako zajednički izaći sa svojim programom, posebno kada imamo i nove zastupnike (mađarska manjina ima novog zastupnika, op. a.) – kazao je Bilek. Manjine, dodaje, nisu dogovarale zajednički načelni stav o Vladi Mosta i HDZ-a. Manjinskim zastupnicima, dodao je, već su se javljali članovi drugih stranaka, među kojima i HDZ.

Zajednička platforma

– Bilo je raznih kontakata na svim razinama. Vjerujem da ćemo se dogovoriti – kazao je Bilek. Upitan hoće li manjine inzistirati na punoj implementaciji prava manjina na dvojezičnost, primjerice u Vukovaru, Bilek odgovara da treba pričekati i vidjeti kako će manjine složiti zajedničku platformu.

– Ključ je poštivanje prava nacionalnih manjina i zakona RH, a detalji će se raspraviti.

Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, inače i član Kluba zastupnika HNS-a, kojeg je u kampanji vrijeđao HDZ-ov Stevo Culej, priznaje da mnogo toga zamjera HDZ-u. – Ali ako stav Kluba nacionalnih manjina bude da idemo s njima, ja ću to poštovati – poručio je Kajtazi.     

>> Hasanbegović: Vlada HDZ-a i Mosta nema alternativu. Kliman: Vjerujem da će nas manjine podržati

Komentara 11

DU
Deleted user
00:35 15.09.2016.

U bilo kojoj drugoj drzavi vi manjinci nebiste uopce bili u prilici ista uvjetovati parlamentarnoj vecini......nadam se da ce se to uskoro i kod nas dokinuti.....

TZ
tibold.zvonimir
06:23 15.09.2016.

manjine bi se trebale "boriti" za svoja prava kroz clanstvo u strankama, a ne na ovaj nacin sa sigurnim mandatima.

AS
atilla sb 1986
05:51 15.09.2016.

nista vi meni nebi odlučivali! ako ste manjina onda ste manjina jbg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije