Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.11.2011. u 12:00

Prednost se daje slikanju s nekoliko milijunaša iz dijaspore koji ne govore hrvatski jezik, a stotinama “malih”, koji mogu donijeti do milijun dolara, brzo se zatvaraju vrata

Kad je Steve Bubalo, jedan od poslovno i humanitarno najaktivnijih hrvatskih iseljenika u Americi, prije godinu dana za Večernji list izjavio da je “poručio prijatelju u Zagrebu da mu pronađe zemljište u Remetincu jer želi graditi zatvore i darovati ih premijerki Kosor da zatvori sve one koji su se ogriješili o zakon bez obzira na ime i političku pripadnost“, mnogi su zaključili da je konačno i izvandomovinska Hrvatska progledala kad je riječ o razmjerima korupcije.

Unatoč tomu što su mnogi od iseljenika koji su investirali u Hrvatsku osjetili na svojim leđima krakove koruptivnih hobotnica, od onih u političkim redovima do lokalnih samouprava i samoprozvanih “šerifa” bez kojih ni jedna investicija ne može proći, rijetko su za takvo ponašanje optuživali Hrvatsku demokratsku zajednicu. Za većinu iseljeništva HDZ je već 21 godinu državotvorna stranka koja je omogućila ostvarivanje njihova sna o samostalnoj i međunarodno priznatoj državi i, premda su vidjeli pogreške, nisu željeli o njima javno govoriti. Nezadovoljstvo je bilo prisutno, vjerovalo se vjernim prijateljima kad su govorili da to “nije Hrvatska kakvom su je zamišljali”, ali iz daljine kao da su bolje razumjeli da je mlada država ranjiva i da se njena politička i gospodarska stabilnost ne može dogoditi preko noći. Oni su zadnji koji bi napravili bilo koji korak kojim bi naškodili Hrvatskoj. Najnovije vijesti o istragama u HDZ-u, procesuiranju bivšeg premijera, crnim fondovima, zatvaranju direktora, korupciji u državnim tvrtkama s posebnom se pažnjom prate u iseljeništvu, koje sve više dijeli mišljenje s domovinskim Hrvatima tvrdeći da su “razočarani i šokirani” te da žele da pravosuđe “zasuče rukave” i, nakon USKOK-a i DORH-a, odradi svoj dio posla. Iseljeništvo je od devedesetih uglavnom glasovalo za HDZ te su podržavali sve predsjedničke kandidate i premijere te stranke i onda kad njima nisu bili oduševljeni. Prava je istina da nakon smrti prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana ni jedna vlada nije posvetila dovoljno pažnje iseljeništvu unatoč administrativnim pokušajima i slatkorječivoj retorici. Među iseljenicima u Americi internetom kruži ironična informacija kako američka Deklaracija o nezavisnosti ima 1300 riječi, američki ustav sa svih 27 izmjena i dopuna 7818 riječi, a propisi EU o prodaji kupusa, koje je preuzela i Hrvatska, čak 26.911 riječi. Iseljeničke investicije su smanjene, oni koji žele uložiti novac u Hrvatsku brzo se obeshrabre brojnim administrativnim preprekama i podmetanjima, prednost se daje slikanju s nekoliko milijunaša iz izvandomovinstva koji ne govore hrvatski jezik, a stotinama “malih” koji mogu donijeti do milijun dolara brzo se zatvaraju vrata.

Posebni su problem i neki hrvatski menadžeri koji se nude investitorima iz inozemstva i koji se više pobrinu za pljačkanje tvrtke i vlasnika nego za poslovni uspjeh. Ne začuđuje stoga što se većina veleposlanika i konzula ne usudi više iseljenicima nikoga preporučiti. U Americi naši ljudi zarađuju milijune, profit i posao im raste, a u Hrvatskoj ispadaju nesposobni i neuspješni. Svi znaju da iseljeništvo brojem svojih glasova ne može presuditi na izborima pa ni jedna politička stranka ne ulaže dovoljno u promidžbu izvan Hrvatske.

Još se ne zna tko će od hadezeovaca biti nositelj liste za 11. izbornu jedinicu za iseljeništvo. Nitko iz te stranke ne obilazi dijasporu, ne sumnjaju valjda u iseljeničku lojalnost, ali predstavnici Kukuriku koalicije uspješno njeguju osobne kontakte s poslovnim ljudima u New Yorku i Los Angelesu najavljujući jednostavniji put investicijama. Iseljenici tvrde da će nova vlada imati odgovornost i teret u najtežim trenucima od Domovinskog rata, a oni se nadaju da će svi sudski procesi i istrage te provjetravanje HDZ-a i pomlađivanje političke scene konačno otvoriti prostor za bolju Hrvatsku. U kojoj će i za njih biti mjesta!

Ključne riječi

Komentara 41

DO
doktorica
12:36 03.11.2011.

bili su dobri dok su davali novce,od kojih je veći dio pokraden!!!

BL
Blekpanther
12:40 03.11.2011.

Nismo mi razocarani samo korupcijom veca je tragedija da se u Hrvatskoj nista nemoze promjeniti. U Hrvatskoj idale vladaju komunisti bez obzira tko je na vlasti ijaci su u svom stavu nego u bivsoj Jugi. moze li se ista promjenuti kad narod hrvatski dva puta bira Mesica i dva puta Sanadera,mi ih nismo mogli izabrati. i opet se bojim da ce izabrati pogresne jer na politickoj sceni pravih nema!!!

BA
banini
07:04 04.11.2011.

Oni su samo razočarani. Ali nisu oni najeb*** nego mi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?