Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOBNI BANALNI PREKRŠAJI Vozači ponekad nisu svjesni da bezazleni prekršaji mogu biti vrlo opasni

Četiri godine zatvora zbog 'žmigavaca'

23.12.2008.
u 09:27

Ponekad banalni prometni prekršaji završe kobno, kako za vozača koji ih je počinio, tako i za druge sudionike u prometu koje je prekršitelj svojom nepažnjom ugrozio. Jedan je od takvih primjera nedavna tragedija na hrvatskoj autocesti zbog koje vozaču prijeti kazna zatvora od četiri godine (toliko zahtijeva tužiteljstvo) jer nije upalio sva četiri pokazivača smjera.

Mobitel opasan poput pripitosti

Opasan prolazak na crveno

Vozač je, naime, na autocesti naglo usporio, ne upalivši pokazivače smjera, i izazvao prometnu nesreću u kojoj su poginule tri osobe. Da se tragedija nije dogodila, vozač bi za prekršaj prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama bio kažnjen sa 1000 kuna, ako bi uopće i bio kažnjen, a ovako ga se tereti za kazneno djelo prouzročenja smrti iz nehaja, za koje je prema Kaznenom zakonu predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Taj bi vozač propisanim postupanjem u vožnji ne samo izbjegao kaznu, nego bi vrlo vjerojatno - da je o svojoj namjeri usporavanja upozorio druge sudionike u prometu - spasio tri života.

Jedan ovakav drastičan primjer prometne nesreće, kojih na hrvatskim cestama ne nedostaje, navodi na razmišljanje jesu li vozači uopće dovoljno svjesni rizika koji preuzimaju upravljanjem motornim vozilima.


Foto: Jurica Galoić

Sjedajući za volan automobila koji najčešće teži više od tone, često nemamo osjećaj kakvu štetu možemo prouzročiti ne držimo li se svih prometnih pravila i zakonitosti vožnje. Zbog posve banalne stvari, ne uzimajući u obzir druge okolnosti konkretne tragedije, kao što je uključenje “žmigavaca” prilikom naglog usporavanja, možete završiti u zatvoru.

Ali, mnogo je takvih primjera koji se svakodnevno događaju na hrvatskim cestama.

Uzmimo samo najčešći. Koliko ste puta doživjeli da vas vozač kao pješaka ne propusti kad ste kročili na označeni pješački prijelaz? Ili obrnuto, koliko puta vi niste propustili pješaka na “zebri”? Kazna je za taj prekršaj - koji je vrlo čest, ali rijetko kažnjavan - 500 kuna.

Ali, ako vozač pješaka na pješačkom prijelazu ozlijedi ili usmrti, kazna može biti i do pet godina zatvora. A vjerojatno je još veća kazna živjeti sa spoznajom da ste svojom krivnjom nekoga ozlijedili ili mu oduzeli život.


Jurnjava najčešći uzrok nesreća

Prevelika brzina najčešći je prometni prekršaj i, osim vožnje pod utjecajem alkohola, najčešći uzrok prometnih nesreća. Već za sam prekršaj, bez prometne nezgode, vozač može zaraditi zatvorsku kaznu. Ako u naselju vozač juri brzinom koja je više od 50 km/h veća od dopuštene, kažnjava se novčanom kaznom 5 do 15 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Ne treba posebno upozoravati što se sve može dogoditi ako se u takvoj situaciji - dok automobilom jurite naseljem brzinom većom od 100 km/h - nešto nepredviđeno dogodi na kolniku.


Razmak glavu i novac čuva

Već i vrapci na grani znaju da je opasno voziti preblizu automobilu ispred sebe. Pa ipak, mnogi se vozeći u koloni previše približavaju automobilu ispred. Kazna je za taj prekršaj 500 kuna, ali treba imati na umu da je uvijek, osim u rijetkim iznimnim situacijama, vozač koji je naletio na automobil ispred sebe kriv za prometnu nesreću. Stoga, ako sudara bude, treba računati na podmirivanje materijalne štete na oba automobila, ali i vrlo vjerojatni zahtjev za naknadu zbog trzajne ozljede vratne kralježnice vozača i suvozača u udarenom automobilu.

Želite prijaviti greške?