Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljica blagdana

Božićna zvijezda pocrvenjela je zbog ljubavi

božićna zvijezda
nnn
26.11.2010.
u 17:30

Božićnu zvijezdu uzgajali su Asteci i poznavali je pod imenom Cuetlaxòchitl te njegovali kao simbol čistoće

Božićne dekoracije ne prolaze bez arnažmana, a među njima i božićne zvijezde, cvijeta žarko crvenih listova. Ova, isključivo sobna biljka, za blagdana je prisutna u gotovo svakom domu. Uljepšava, a i prikladan je dar u ovo vrijeme godine. Viđamo je posljednjih godina u različitim nijansama crvene, čak i ružičaste do žute i bijele, no manje je poznato da je "originalno" crvena i da dolazi iz Južne Amerike.

Legenda o boginji i krvi

Božićnu zvijezdu uzgajali su Asteci i poznavali je pod imenom Cuetlaxòchitl te njegovali kao simbol čistoće. Prema drevnoj astečkoj legendi, jedna od njihovih božica umirala je od tuge za neostvarenom ljubavi, a njezino je srce krvarilo. Nekoliko kapi njezine krvi palo je na lišće biljke koja je od tada postala crvena. Španjolski osvajač Cortes otkrio je jedinstveu biljku uoči Božića 1520. godine te joj dao ime - božićna zvijezda. S drugim biljkama dopremio ju je u Europu te je odonda poznaju pod botaničkim imenom Poinsettia ili Euphorbia pulcherrima.

Simbol ljubavi

Cvijet je simbol ljubavi prema bližnjima i neograničenog povjerenja.

Vrlo je raširena u Meksiku, što ne čudi s obzirom na porijeklo. Ondje je zovu Flor de la Noche Buena (cvijet svete noći), Francuzi je poznaju kao Etoile d’amour (zvijezda ljubavi), daruju je u prigodi Majčinog dana, a u Peruu i Čileu je zovu Corona de los Andes (vijenac Anda).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?