Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jučer nagrada, danas kazna

Zagrebačka burza InterCapital proglasila članom godine, Hanfa im naložila da - uklone nezakonitosti

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga
Sandra Simunovic/PIXSELL
16.12.2021.
u 14:14

Prema rješenju regulatora vidljivo je da društvo ima problema s upravljanjem rizicima i funkcijom praćenja usklađenosti

Nakon što im je Zagrebačka burza jučer dodijelila priznanje za člana godine, društvu InterCapital Asset Management Hanfa je danas izdala mjere kojima im nalaže uklanjanje nezakonitosti i unapređivanje sustava upravljanja rizicima!

Nakon neposrednog nadzora provedenog po službenoj dužnosti regulator im je izdao rješenje da najkasnije do 30. travnja 2022. unaprijede sustav upravljanja rizicima u postupku određivanja profila rizičnosti društva za upravljanje, u postupku određivanja profila rizičnosti investicijskih fondova kojima društvo upravlja, kao i da uspostave i propišu sustav izvještavanja o usklađenosti između postojeće razine izloženosti rizicima i propisanih ograničenja izloženosti rizicima te unaprijed određenog profila rizičnosti društva za upravljanje i investicijskih fondova pod upravljanjem društva.

Također, moraju uspostaviti i propisati obvezu provođenja testiranja otpornosti na stres kod tržišnih rizika i izvještavanje o njihovim rezultatima; na primjeren način uspostaviti i dokumentirati proces izrade analiza prije ulaganja i provjeru utjecaja transakcija na likvidnost i profil rizičnosti fonda kojim društvo upravlja. A kao posebnu nadzornu mjeru nalaže im se da najkasnije do 30. lipnja 2022. dostave izvještaj funkcije praćenja usklađenosti s relevantnim propisima o procjeni adekvatnosti, učinkovitosti i djelotvornosti sustava upravljanja rizicima. Još hitnije, najkasnije do 15. siječnja 2022. moraju dostaviti dokaz o imenovanju nositelja funkcije praćenja usklađenosti, do kraja ožujka moraju osigurati kontinuitet poslovanja te funkcije, a kao mjera za otklanjanje nezakonitosti i nepravilnosti utvrđenih u postupku nadzora, nalaže im se unapređenje sustava interne revizije ažuriranjem i doradom internih akata kojima se uređuje rad funkcije interne revizije.

Društvo najkasnije do 31. listopada 2022. mora dostaviti izvještaj interne revizije o procjeni adekvatnosti, učinkovitosti i djelotvornosti sustava praćenja usklađenosti s relevantnim propisima, sustava upravljanja rizicima za društvo i investicijske fondove kojima ono upravlja i sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma i provođenja međunarodnih mjera ograničavanja.

Ove mjere primjenjuju se i nad InterCapital UCITS krovnim otvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom i njegovih 11 podfondova. To su: InterCapital SEE Equity, InterCapital Bond, InterCapital Dollar Bond, InterCapital Income Plus, InterCapital Balanced, InterCapital Global Bond, InterCapital Global Equity, InterCapital Short Term Bond, InterCapital Euro Area Bond, InterCapital Conservative Balanced i InterCapital Global Technology, kao i InterCapital

Krovni UCITS ETF-om i njegova dva podfonda, InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF i InterCapital SBI TOP UCITS ETF, ICAM krovni otvoreni alternativni investicijski fond i njegovih pet podfondova: ICAM Capital Private 1, ICAM Outfox Macro Income Fund, ICAM Total Return, ICAM Conservative Private i ICAM Dynamic Allocation.

Odluku je Hanfa donijela na današnjoj sjednici Upravnog vijeća.

O InterCapitalu smo pisali i ranije ove godine, nakon što su 171.850 kuna potpora za očuvanje radnih mjesta u pandemiji morali vratiti InterCapital vrijednosni papiri koji su ih dobili za ožujak i travanj 2020., dok je TD InterCapital Asset Management vratio 81.250 kuna, sve to uvećano za doprinose.

Član uprave InterCapitala Danijel Delač tad je prokomentirao da su potpore zatražili uvjereni da na njih imaju pravo temeljem Pravilnika, odnosno uputa nadležnog ministarstva, kao i projekcija poslovanja za drugi kvartal 2020. koje su tada izgledale daleko lošije od propisanog pada od 20 posto prihoda u 2020. u odnosu na 2019. Kad su vidjeli da je izbjegnut kolaps financijskih tržišta i kada su uspjeli osposobiti poslovanje nakon potresa, potpore su – vratili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije