Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Srbiji cijene preko SMS-a, u Hrvatskoj tu informaciju čuvaju trgovački lanci

obz-sms-txt.jpg
import
13.04.2007.
u 13:30

Usporedne cijene 70-ak najzastupljenijih proizvoda robe široke potrošnje iz četiri-pet najvećih trgovačkih lanaca ovih će dana na svoje mobitele početi primati srbijanski potrošači kao SMS informaciju. Na upit Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije o interesu građana za takve informacije u startu se javilo otprilike 70.000 građana.

Sličnu uslugu u Europi imaju jedino Švicarci koji SMS-om mogu dobiti informaciju o E brojevima, odnosno aditivima u prehrani, te britanski potrošači koji primaju informacije o cijenama u nekim robnim kućama iznosi Goran Papović, potpredsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije i predsjednik vojvođanske organizacije potrošača.

Papović napominje da su i mobilni operateri odmah prepoznali pozitivne strane tog opsežnog projekta koji se može širiti i drugim servisnim informacijama.

Zasigurno ni hrvatski potrošači, kojih gotovo polovica teško živi, ne bi imali ništa protiv sličnog servisa. Pojedine tiskovine na lokalnoj razini povremeno ili redovito objavljuju barometar cijena, ali to je sporadično. Potrošačke udruge žale se na trgovačke lance jer im stvaraju probleme ne dopuštajući popisivanje cijena po dućanima iako su cijene javne, a potrošači imaju pravo na informaciju.

Kako bilo, o potrošačkim informacijama s pomoću SMS-a kod nas zasad ne razmišljaju. Ipak će, obećava Ilija Rkman iz Društva Potrošač, nastojati doskočiti nelogičnim internim pravilima trgovačkih lanaca koja se stavljaju iznad zakona.

Inzistirat ću na tome da se u Nacionalnom programu za zaštitu potrošača navede da članovi potrošačkih udruga zajedno s novinarima tjedno ili mjesečno smiju obilaziti robne centre i slobodno popisivati cijene temeljnih životnih namirnica najavio je Rkman.

Obećanje je u redu, ali i bez toga Državni inspektorat ima prostora za to da češće i temeljitije reagira na protuzakonito ograničavanje prava kupaca u trgovačkim lancima. (Ro. K.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije