Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh međimurske tvrtke

Tehnix u Ukrajini postavio postrojenje za reciklažu otpada

Tehnixovo postrojenje u Ukrajini
Privatni album
30.09.2022.
u 07:27

Osim u Ukrajini, postrojenje za mehaničku, biološku i termičku obradu instaliraju, primjerice, i u Bosni i Hercegovini te Srbiji

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca isporučila je i montirala prvo integrirano postrojenje za reciklažu otpada u Ukrajini. Tehnologija nazvana MO-BO-TO postavljena je u gradu Žitomiru, a njezina je vrijednost pet milijuna eura.

– Ukrajina nas je upoznala prije dvije godine, prije rata. Traže rješenja za reciklažu otpada jer su se odlučili za kružnu ekonomiju. Oni su najveća žitnica pa im je važno i obogaćivanje tla te proizvodnja RDF goriva iz otpada za cementare, kojih imaju 27. Razgovaramo o još pet novih tvornica za reciklažu, a trebaju ih pedesetak – kaže direktor Tehnixa Đuro Horvat. U ekosortirnicama dobiva se osam vrsta sirovina, u kompostanama proizvode ekokompost prve klase, a iz ostataka komunalnog otpada nastaje RDF gorivo. Za taj izum dobili su više priznanja diljem svijeta. Osim u Ukrajini, postrojenje za mehaničku, biološku i termičku obradu instaliraju, primjerice, i u Bosni i Hercegovini te Srbiji. U jedno takvo postrojenje uključeni su projektiranje, gradnja, proizvodnja kompletne opreme sortirnice, kompostana, RDF energana i solarna elektrana na krovu. Ističe da su sagrađeni centri za gospodarenje komunalnim otpadom poput Mirinšćine i Kaštijuna stvorili nove velike deponije, a ne provode reciklažu.

– Ništa od dopremljenog miješanog otpada u našim postrojenjima ne ide na deponij, što je vrlo bitno – ističe Horvat. Otpad se reciklira samo jednom u tvorničkim pogonima, a ne u domaćinstvima.

– Naša tehnologija ne zahtijeva kućnu ručnu reciklažu s četiri ili pet posuda – pojašnjava inovaciju Horvat. 

Komentara 3

JP
josip.pivar11
18:48 01.10.2022.

Pa neka onda Tomašević krene za Ukrajinu da vidi kako to radi na terenu. Možda mu se svidi.

HO
Homophob
17:17 04.10.2022.

Reciklaza ruskih tenkova ce biti jako zaposlena jos dosta vremena!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije