Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi projekt

SoftBank i Toyota žele vozilima bez vozača promijeniti svijet

REUTERS
05.10.2018.
u 10:06

Japanski koncerni osnovali tvrtku - Monet za razvoj novih tehnologija

Japanski koncern SoftBank i Toyota Motor odlučili su se kladiti na budućnost vozila bez vozača odnosno na potrebe korisnika da ih netko drugi vozi i vožnje naručuju na zahtjev, pa bio to servis koji iznajmljuje vožnje ili neki drugi oblik usluge dijeljene vožnje uz, ali i niz ostalih usluga koje su vezane uz prijevoz, posebice onaj u autonomni vozilima.

Tako su za nove moderne tehnologije i njihov razvoj odlučili osnovati joint venture tvrtku i nazvali je Monet Technologies, u kojem će većinski paket dionica, preko 50 posto imati SoftBank. I ne, ime, nije dano prema francuskom slikaru Claudeu, već se radi o kovanici riječi Mobility i Network, objasnili su na konferenciji za novinare.

Monet Technologies će isprva uvesti usluge dijeljenog prijevoza na zahtjev za japanske javne agencije i privatne tvrtke, nakon toga planiraju uvesti i vožnje autonomnim vozilima u 2020., priopćili su čelnici dviju tvrtki. Japanske tvrtke traže novi put kako bi ojačali svoje pozicije u razvoju automatizirane vožnje kao i u uslugama dijeljenja vožnje, i vožnji na zahtjev s ciljem da budu novi disruptor na tržištu automobila ali i prijevoza u cjelini.

SoftBank i Toyota kažu kako vide velike mogućnosti u razvoju usluga u pokretu, poput vozila koja isporučuju obroke u kojima se istovremeno priprema hrana, ili pak bolnice u kojima se mogu obavljati medicinski pregledi i mobilni uredi. – Tvrtka za mobilnost je samo prvi korak – izjavio je osnivač SoftBank Masayoshi Son predstavljajući Monet, dok je Toyotin predsjednik Akio Toyoda kazao kako Toyota nema izbora i ne može ignorirati procese koji se odvijaju na polju tehnološke evolucije u prijevozu ali i cjelokupnoj autoindustriji.

– Možda se radi o eksperimentu no moramo ga započeti, inače će to učiniti netko drugi – rekao je Koji Endo, analitičar u SBI Securities. Monet je zapravo prva suradnja SoftBanka, investitorskog konglomerata i najveće azijske autoindustrijske kompanije Toyote koji planiraju u ovom slučaju dostići i prestići Amerikance i njihovu poodmakli razvoj kada je riječ o autonomnim vozilima.

Monet Technologies će razvijati aplikacije i servise za dijeljenu vožnju ili vožnju na zahtjev, počet će s japanskim tržištem i lokalnim agencijama te privatnim tvrtkama, već i servise za dijeljenje vožnje te poslovne aplikacije koje ih koriste.

I SoftBank i Toyota već su uložili poprilične iznose u startup tvrtke koje se bave razvojem autonomnih vozila ili pak servisa za dijeljenje vožnji. Novu industriju self-drivinga predvodi Cruise jedinica General Motorsa te Waymo, jedinica Alphabeta odnosno Googlea, a tvrtke poput Ubera i Tesle također zadiru sve dublje u taj segment.

Vision Fund, dio SoftBanka, naime, najveći je dioničar u Uberu, dok je Toyota u kolovozu u Uber uložila 500 milijuna dolara. Poduprli su i singapurski servis dijeljene vožnje Grab. Dok Toyota razvija vlastitu tehnologiju autonomne vožnje, SoftBank je uložio u GM’s Cruiseu i Manbang Group.

Istovremeno je GM Cruise privukao je svoju drugu veliku investiciju u nekoliko mjeseci, točnije Honda Motor Co. obvezala se potrošiti 2,75 milijarde dolara kako bi podržao tvrtku.

>> Pogledajte video o novom Rimčevom električnom automobilu C_Two

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije