Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrtlar pobijedio multinacionalku

Monsanto znao da herbicid uzrokuje rak – platit će 289 mil. $

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
1/11
13.08.2018.
u 16:45

Prozvao je Monsanto da je profit stavio ispred sigurnosti potrošača. Suđenje je trajalo samo četiri tjedna, a svjedočili su statističari, liječnici, znanstvenici

Za multinacionalnu agrokemijsku tvrtku Monsanto 289 mil. dolara odštete, koliko je drugostupanjski sud u Kaliforniji prije nekoliko dana odredio da mora isplatiti vrtlaru Dewayneu Johnsonu oboljelom od non-Hodgkinova limfoma, i nije neki financijski udarac. No ovakve se presude u američkom pravosuđu uzimaju kao presedan i vjerojatnost da bi se na njih mogli pozvati drugi oštećenici koji su u dodiru s toksičnim proizvodima istog proizvođača uistinu je velika.

Simbol borbe – E. Brockovich

Iako slični sudski postupci u američkom pravosuđu imaju dugu tradiciju, simbol borbe malog čovjeka protiv moćnih kompanija postala je Erin Brockovich koja se izborila da odštetu od 333 mil. dolara plati energetska korporacija Pacific Gas and Electric Company oboljelima od limfoma, ovaj put Hodgkinova.

Da je zdravstvena situacija Dewaynea Johnsona izravno povezana s dugotrajnom upotrebom Monsantova herbicida Roundup, kojim se ovaj školski vrtlar i domar koristio u poslu, zaključila je porota koja je istaknula da je kompanija zlonamjerno i svjesno propustila upozoriti na štetnost herbicida za zdravlje.

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Sudac je, umjesto traženih 400 mil. dolara odštete, odredio 289 milijuna, uvećanih za 39,2 mil. dolara kamata. Ovo je prvi sudski postupak kojim se implicira da glifosfat prouzročuje rak, no Monsanto koji je već neko vrijeme dio njemačkog Bayer AG-a, u Americi je suočen s više od 5000 sličnih tužbi.

Tvrtka je najavila priziv, pozivajući se na više od 800 studija i osvrta u kojima se tvrdi da se rak ne može dovesti u vezu s glifosfatom, najupotrebljivanijim herbicidom na svijetu.

Monsanto znao desetljećima

Johnsonovi liječnici, s druge strane, ne vjeruju da će 46-godišnjak koji se herbicidom koristio 30-ak puta godišnje, doživjeti 2020. Njegov odvjetnik Brent Wisner otkrio je da je sud prvi put vidio interne dokumente Monsanta koji dokazuju da je tvrtka već desetljećima upoznata s činjenicom da glifosfati, a posebno Roundup, prouzročuju rak.

Prozvao je Monsanto da je profit stavio ispred sigurnosti potrošača. Suđenje je trajalo samo četiri tjedna, a svjedočili su statističari, liječnici, znanstvenici koji se bave javnim zdravstvom i epidemiolozi, no nisu imali ujednačeno stajalište o tome prouzročuje li glifosfat rak.

Američka Agencija za zaštitu okoliša drži da nije vjerojatna povezanost tog herbicida s rakom, dok ga je Svjetska zdravstvena organizacija 2015. klasificirala kao vjerojatno karcinogenog za ljude.

Vjerojatno će dosta vode proteći prije nego što se nedvojbeno utvrdi povezanost brojnih rakova i njihovih kemijskih uzročnika, no sudovi su tu katkada brži od studija: nedavno su, također u SAD-u, odredili da Johnson&Johnson mora isplatiti čak 4,7 mlrd. dolara odštete jer su 22 žene oboljele od raka jajnika zbog korištenja njihova pudera koji je sadržavao azbest, odavno poznat kao uzročnik karcinoma.

>> Pogledajte video - Kako si pomooći ako imate alergiju na ambrziju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije