Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka arbitraže

Slovenija mora HEP-u platiti 40 milijuna eura zbog Krškog

NE Krško
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
18.12.2015.
u 23:00

Spor je pokrenuo HEP zbog toga što Slovenci nisu puštali struju iz NE Krško, unatoč dogovoru, od 1. srpnja 2002. do 19. travnja 2003.

HEP je dobio arbitražni spor s Republikom Slovenijom zbog neisporučene električne energije iz Nuklearne elektrane Krško od 1. srpnja 2002. do 19. travnja 2003. Prema presudi Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, od 17. prosinca ove godine, Slovenija zbog toga mora isplatiti HEP-u više od 40 milijuna eura. U HEP-u navode da je Tribunal presudio da im Slovenija mora platiti štetu od 20 milijuna eura, pripadajuće kamate i 10 milijuna američkih dolara na ime odvjetničkih i drugih troškova koje je HEP imao u pravnom procesu.

Slovenci su potkraj srpnja 1998. iskopčali dalekovode od Krškog prema Zagrebu nakon što je slovenska vlada Uredbom izvlastila HEP, oduzevši mu njegov 50-postotni osnivački udio u NE. Uslijedili su višegodišnji pregovori koji su rezultirali potpisivanjem međudržavnog ugovora o NE Krško potkraj 2001., brisanjem svih međusobnih potraživanja do 30. lipnja 2002. uz dogovor da će ponovna isporuka započeti najkasnije do 1. srpnja 2002. No Slovenci nisu puštali struju sve do 19. travnja 2003. HEP je 4. studenoga 2005. predao zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Slovenije tvrdeći da je pretrpio štetu jer je umjesto jeftinije električne energije iz Krškoga morao angažirati skuplje vlastite elektrane i koristiti skuplji uvoz.

– Zadovoljni smo konačnom presudom ICSID-a, pogotovo zato što je pravni spor trajao deset godina. Želim napomenuti kako s našim slovenskim partnerima u NE Krško uspješno surađujemo i vjerujemo da će se ta suradnja i dalje razvijati na obostrano zadovoljstvo Hrvatske i Slovenije – izjavio je Perica Jukić, predsjednik uprave HEP-a. Slovenski premijer Miro Cerar jučer je kazao da je neugodno iznenađen odlukom arbitražnog tribunala i da će to biti teško opterećenje za slovenski proračun.

>> Slovenija HEP-u mora isplatiti više od 40 mil. eura za neisporučenu struju iz Krškog

Komentara 1

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
01:19 19.12.2015.

Di nam je sad Janez????40 000 000 eura moraju platit slovenski građani Hrvatskoj elektro privredi!kao pravi balkanski prevaranti lova mislili su kak mogu varat!hahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije