Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema razlike

Slovenci dokazali! Nutella i Milka iste su kvalitete kao i u Njemačkoj

Nutella
Foto: Reuters/PIXSELL
18.05.2017.
u 13:50

Ako razlika i postoji, ona je zanemariva ili podliježe dopuštenom odstupanju koje ne utječe na kvalitetu, tvrdi slovenska Uprava za hranu

Je li čokolada za zapadno tržište Europske unije lošija od one za istočno, kojem pripada i Hrvatska, ali i Slovenija? Jedemo li “lošiju” Nutellu i Milku? Slovenci su testirali 11 prehrambenih proizvoda, uglavnom čokolada i keksi, u obje varijante i zaključili: Razlike između zapada i istoka gotovo i nema.

Nije na deklaraciji

Uprava za hranu slovenskog Ministarstva poljoprivrede naručila je analizu 11 prehrambenih proizvoda – Nutelle, keksa Tuc, Milke, čokolada Lindt i Kinder, čokoladice KitKat, keksa Leibnitz, bombona Haribo te instantnog čokoladnog napitka Nesquik – reagirajući na brojne kritike koja dolaze iz javnosti i od nekih političara iz niza država, poput Hrvatske, Mađarske, Slovačke, da kvaliteta prehrambenih proizvoda koji se plasiraju na istok EU nije ista kao za zapad. Kao kriterij za kategorizaciju “istočnog proizvoda” uzeti su jezici na deklaracijama – slovački, češki, mađarski, rumunjski, bugarski, hrvatski, srpski i slovenski. Rezultati će iznenaditi mnoge – razlike između varijanti ovih proizvoda za dva tržišta gotovo nema. Ako i postoji, riječ je o zanemarivim razlikama i vrijednostima ili pak o dopuštenom odstupanju koje nema utjecaja na kvalitetu. Pritom nije primijećeno da i ta sitna odstupanja idu na korist ili štetu jednog tržišta. Razlike su pronađene kod keksa Tuc, gdje je u varijanti za zapadno tržište pronađen manji udio soli od deklariranog na omotu.

Testirani proizvodi na količini od 100 g
Foto: Screenshot/reuters

Kod punozrnatih keksa Leibnitz u zapadnoj je varijanti udio vlakana viši od deklariranog, dok je pak udio čvrstih dijelova kakaa u Nesquiku za zapadno tržište niži od onog na deklaraciji. Mišljenje stručnjaka u opisu analize jest to da odstupanja nemaju nikakav utjecaj na kvalitetu, piše na dokumentu koji posjedujemo. No ipak postoji jedan dio koji zabrinjava – nigdje na deklaracijama – ni za zapadno ni za istočno tržište – nisu navedeni sastojci pronađeni u nekim proizvodima, prije svega transmasti i hidrogenizirane masti, za mnoge kontroverznih supstancija.

Rezultate šalju Komisiji

Moguće razlike u kvaliteti hrane, ali i ostalih proizvoda, velika je tema na razini EU, pa i ostali, uključujući i Hrvatsku, provode svoja testiranja. Slovenija će svoje rezultate poslati Europskoj komisiji koja bi, nakon analize, trebala poduzeti mjere za sprečavanje neujednačene kvalitete na jedinstvenom europskom tržištu.

 

 

 

 

Komentara 26

HE
herc7
14:36 18.05.2017.

Kakve veze mi imamo sa milkom u Sloveniji?? Česi Slovaci i Poljaci su dokazali da kod njih nema kvalitete a bojim se da su nas stavili s njima tržišno ako ne i sa Rumunjima i Bugarima ;)))

DU
Deleted user
14:33 18.05.2017.

Slovenija je dokazala sto i za koga??? Za Sloveniju ili za Hrvatsku isto? A sto je Hrvatska dokazala??? Ima li gdje rezultat istrage?

DU
Deleted user
14:39 18.05.2017.

Hrvatska, kao i citavi Balkan i istocna Evropa su trziste/smetiste za zapadnu Evropu. Sve sto dode sa zapada je nize kvalitete.: kava, prasak za pranje, Nutela, vina, sirevi odjeca, itd... Hrvati kao i ostali Balkanci misle da su u Evropi,i, medjutim nisu. Oni su u jednom pod-svijetu, u kojemu placaju standarde koje nemaju. Otvorite oci braco Hrvati, svi vas lazu. I politicari, i media i svi. Samo vas osiromasljavaju svaki dan i truju sa robom lose kvalitete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije