Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesti Forum

RH i Poljska za jaki i zajednički EU

Goran Pauk
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/5
14.10.2017.
u 15:20

Na početku smo se osjećali kao starija braća koja pomažu Hrvatskoj. Danas težimo istom cilju, rekao je Olgierd Geblewicz

U Torunu u Poljskoj otvoren je 12. listopada šesti Forum poljskih i hrvatskih regija koji okuplja predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike s ciljem razmjene iskustava i uspješne buduće suradnje.

– Drago mi je da smo se i šestu godinu zaredom okupili kako bismo razmijenili iskustva, porazgovarali o važnim temama i, što je najvažnije, donijeli neka rješenja i preporuke kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave osnažile svoju ulogu nositelja razvoja Poljske i Hrvatske, a samim time i Europe – obratio se okupljenima Goran Pauk, šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija. Forum je otvorio ovogodišnji domaćin, maršalek kujawsko-pomorskog vojvodstva Piotr Calbecki.

– Poljska i Hrvatska se jako dobro razumiju i suočavaju sa sličnim prilikama i izazovima. Uspješna regionalna politika unutar zemlje, a pogotovo izvan njezinih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenata politike Europske unije – rekao je Calbecki. Kao jednu od važnijih tema susreta istaknuo je novu perspektivu financiranja nakon 2020. godine. Maršalek kujawsko-pomorskog vojvodstva i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz istaknuo je upravo grad Torun kao posebno mjesto susreta jer se radi o gradu u kojem prošlost susreće sadašnjost i koji je pravi primjer razvoja uz pomoć fondova EU.

– Prošlo je šest godina otkako je Jacek Protas, sadašnji potpredsjednik Odbora za lokalnu i područnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu Republike Poljske, a tadašnji maršalek mazovjeckog vojvodstva, prvi put pozvao predstavnike hrvatskih županija kako bi razgovarali o kreiranju zajedničkih politika. Na početku smo se osjećali kao starija braća koja pomažu Hrvatskoj. Danas težimo istom cilju – snažnoj i zajedničkoj Europi, gledanoj kroz široku perspektivu koja uključuje gradnju infrastrukture, revitalizaciju, poticanje agroturizma i mnogih drugih područja – istaknuo je Geblewicz.

Jacek Protas, kao jedan od inicijatora poljsko-hrvatskog prijateljstva, istaknuo je da mu je drago što Hrvatska i danas sudjeluje u raspravi o EU politikama nakon 2020.

– Važno je da se zemlje u razvoju poput Poljske i Hrvatske nastave povezivati i napredovati. Hrvatska bi trebala valorizirati jadransku dimenziju te povezati turizam sa svim gospodarskim granama. Samo je ove godine Hrvatsku posjetilo 800.000 poljskih turista – istaknula je Andrea Bekić, hrvatska veleposlanica u Poljskoj. Jedan je od poljskih primjera dobre prakse i korištenje integriranih teritorijalnih ulaganja kako bi se ostvario stabilan i ravnomjeran rast svih regija, o čemu će se govoriti na idućim danima Foruma.

Komentara 1

Avatar mama mia
mama mia
15:57 18.10.2017.

Da nismo i u Poljskoj čimbenik vanjske politike ima nas iz svih rupa virimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije