Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE NOVA DIREKTIVA

Domaćem i uvoznom radniku za isti rad ista plaća diljem EU

radnici
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/4
12.10.2017.
u 22:03

Obostrana primjena podrazumijeva da bi 7 tisuća izaslanih radnika u RH palo na naše plaće

Hrvatska i desetak drugih članica s jugoistoka Europe nisu uspjele zaustaviti izmjenu Direktive o upućivanju radnika, koja je krajem ovoga mjeseca uvrštena na dnevni red Europskog parlamenta. Direktiva će obvezati tvrtke iz jedne članice koje posluju u drugoj članici EU da svoje radnike plaćaju prema tamošnjim plaćama. Domaće građevinske tvrtke koje rade u Njemačkoj svojim će radnicima uz njemačke plaće morati isplaćivati i sve ostale naknade uz plaće koje isplaćuju njemački poslodavci.

U šoku hrvatski građevinari

Promjenu Direktive iz 1996. godine potaknule su Njemačka i Francuska, a oštro joj se protive države članice s jugoistoka Europe koje borbu protiv “socijalnog antidumpinga” iščitavaju kao udar na svoje tvrtke. Protivnici izmjena za sada su tek usporili prihvaćanje novih pravila koja se odnose na više od 39 tisuća hrvatskih radnika koji rade kao izaslani radnici u nekoj članici EU. Prema podacima Europske komisije, Hrvatska ima najbrži rast broja izaslanih radnika, 2013. godine bilo ih je 10 tisuća, 2014. oko 27 tisuća, a 2015., zadnje za koju postoje podaci – 39 tisuća.

Ako se broj izaslanih radnika povećavao sličnom dinamikom, ove bi ih godine moglo biti oko 50 tisuća. Uglavnom su to građevinski radnici u Njemačkoj koji rade na poslovima koje su ugovorile domaće tvrtke Ingra, Dalekovod, Viadukt, Đuro Đaković, ali ima i drugih. Europska komisija ističe da je 2015. unutar prostora EU bilo oko dva milijuna izaslanih radnika koji su većinom radili u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji. Većinom su dolazili iz mnogoljudne Poljske, no nakon Poljaka slijede Nijemci i Francuzi, Slovenci, Španjolci, Slovaci...

Nakon Njemačke, Slovenija i Austrija najčešća su odredišta hrvatskih izaslanih radnika. No, i mi smo primateljica izaslanih radnika, a njihov se broj 2015. godine kretao oko 7200. Većinom su dolazili iz Slovenije, Njemačke, Francuske, Poljske i Italije. Slično kao što Direktiva obvezuje hrvatske tvrtke da isplaćuje njihove plaće, slovenske i njemačke tvrtke koje dobivaju poslove u Hrvatskoj trebale bi svojim izaslanim radnicima isplaćivati hrvatske plaće. Kako će to izgledati u praksi, tek treba vidjeti, pogotovo što nitko ne brani poslodavcu da radnika plati više od cijene ugovorene u kolektivnom ugovoru. Domaći su građevinari uznemireni novim pravilima te pritišću Vladu da žešće lobira za odbijanje Direktive.

Ivana Maletić, HDZ-ova europarlamentarka, kaže da je u procesu rasprave o Direktivi podržavala stavove kolega iz Poljske, Bugarske i Češke koji tu Direktivu doživljavaju kao udar na vlastite tvrtke, ali naši zastupnici još čekaju stav hrvatske Vlade po tom pitanju. Hrvatska udruga poslodavaca traži da glasaju protiv, sindikati su za.

HUP protiv Direktive

– Razvijene zemlje zapada na taj bi se način zaštitile od potencijalne poduzetničke konkurencije iz drugih zemalja i zaštitile svoje interese. Ujedno bi se otvorio prostor za njihovu ekspanziju u države u kojima su radnici manje plaćeni, što bi dovelo do potpunog uništavanja nacionalnog gospodarstva i propasti domaćih poduzetnika – komentira Nataša Novaković, HUP-ova direktorica za ljudske potencijale. HUP je uvjeren da bi revidirana Direktiva ugrozila desetke tisuća radnih mjesta, primjerice građevinara, instalatera ili cestovnih prijevoznika, koji najčešće rade kao izaslani radnici.

Jeftin rad ne može biti temelj za konkurentnost

Za razliku od poslodavaca sindikati podržavaju promjenu direktive pa Ana Pezelj iz SSSH navodi da naše gospodarstvo treba graditi svoju konkurentnost inovacijama, tehnološkom obnovom, manjim porezima, jeftinijom i efikasnijom državom, a ne jeftinijim radom.

Pezelj također upozorava da se neki radnici “upućuju” na rad u druge zemlje više puta tijekom godine – u prosjeku jedno slanje traje 7,5 mjeseci. EK navodi da u određenim sektorima i državama članicama upućeni radnici zarađuju i do 50% manje od lokalnih radnika, a te razlike u plaćama narušavaju jednake tržišne uvjete za poduzeća.

Komentara 3

AA
aabbcc
11:47 13.10.2017.

Poslodavci nisu ni zene izjednacili sa placama a vi o stranim radnicima..

DU
Deleted user
08:53 13.10.2017.

To je pravi antidamping , prisiliti če sve one koji su muljali i bogatili se na račun razlike u primanjima da jedan dio toga kolača podjele sa svojim u velikom broju primjera robovima ,istovremeno to je polagani uvod u smanjivanju razlike u primanjima izmedju članica unije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije