Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GONG-ov amandman

Stvarni vlasnici tvrtki i udruga u registar dostupan svima

Pranje novca
Foto: Thinkstock
12.10.2017.
u 15:03

Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma određuje da će uvid u registar imati samo oni koji imaju pravni interes

U saborskoj raspravi jučer je bio Konačni prijedlog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a u kojem se definira Registar stvarnih vlasnika kao središnja elektronička baza podataka koja sadrži podatke o stvarnim vlasnicima trgovačkih društava, podružnica stranih trgovačkih društava, udruga, zaklada, fundacija i ustanova lokalne samouprave kojima RH ili jedinica lokalne i područne samouprave nije jedini osnivač, kao i trustova i s trustom izjednačenih subjekta stranog prava koji su obveznici OIB-a u RH.

Registar će voditi Fina, ali GONG je pozvao zastupnike i Vladu da se izmjeni odredba Zakona prema kojoj će podaci iz registra biti dostupni pravnim i fizičkim osobama koje dokažu opravdani pravni interes. U GONG-u smatraju da se time stvara podloga da se pristup javnosti Registru potpuno onemogući jer se, umjesto „opravdanog interesa“, uvodi „opravdani pravni interes“, zbog čega odluke Ministarstva financija o (ne)davanju pristupa informacijama u Registru ne bi bilo moguće osporavati na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama u odnosu na meritum spora, već samo u odnosu na poštivanje procedure.

U GONG-u objašnjavaju da Direktiva (EU) 2015/849 o sprečavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma upućuje da se pristup registru omogući svima koji imaju „legitimni interes“ što uključuje primjerice istraživače iz akademske zajednice, novinare i organizacije civilnog društva.

Navode i primjere drugih članica EU poput odnosu Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nizozemska, Švedska i Slovenija i koje su trenutno u procesu otvaranja ili su već učinile svoje registre stvarnih vlasnika javnim.

Kako bi potaknuo saborske zastupnike i zastupnice da promijene ovu odredbu, GONG im je poslao i prijedlog amandmana kojim bi se postojeći članci 34. i 35. izmijenili tako da glase: „Registar stvarnih vlasnika dostupan je javnosti u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama.“ U GONG-u su jučer popodne imali informaciju da bi neki od klubova zastupnika mogli predložiti njihov amandman. A vremena za njegovo prihvaćanje ima do petka, kad se očekuje da će se u Saboru glasati o Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:55 12.10.2017.

Priče i sve je bez osnove, dok Zakon o udrugama ne propiše minimalan broj članova, obvezne aktivnosti udrguge i sl. Ovako, imamo veliki broj udruga s jednim ili dva člana, čija se aktivnost svodi na jednu ili dvije i tee u osobnom interesu osnivača. Sada lokalne jedinice moraju financirati udruge branitelja. Koje? S kojim brojem članova? S kojim postignućima? Branitelji češće izražavaju zadovoljstvo svojim zadrugama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije