Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijednost Agrokora

Crni scenarij za Agrokor: Većini vjerovnika za naplatu ostaje samo 160 milijuna eura

Agrokor
Foto: Antonio Bronić/REUTERS/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL, Tisak
14.03.2018.
u 20:33

Agrokor vrijedi između 1,8 i 3,8 milijardi eura. Razlučni vjerovnici, roll-up kreditori, banke, fondovi, dobavljači... potražuju 6,6 milijardi eura (50 milijardi kuna)

U vjerovnicima predstavljenom dokumentu pod nazivom Smjernice za model namirenja Agrokora konzultanti su vrijednost kompanija koje čine koncern Agrokor procijenili na 1,75 do 3,8 milijardi eura. Iako je raspon velik, nije se ulazilo u procjenu kolika bi bila realna vrijednost pa se samo može špekulirati koliko će i u kojem iznosu vjerovnici naplatiti.

Najviše vjerovnika Konzumu

Prvi u red naplate dolaze razlučni vjerovnici koji su prijavili 530 milijuna eura tražbina. Budu li njihovi kolaterali pokrivali cijeli taj iznos, bit će potpuno isplaćeni. Budu li im kolaterali manje vrijednosti od tražbine, onaj dio koji nije pokriven odlazi u grupu tražbina na kojima će biti otpisa. Idući u redu su roll-up kreditori kojima Agrokor mora vratiti 1,06 milijardi eura. U najgorem slučaju ostalim vjerovnicima ostaje za naplatu samo 160 milijuna eura imovine, a ako se kao vrijednost imovine uzme maksimalna vrijednost, na raspolaganju je nešto više od 2,3 milijarde eura. S obzirom na 57 milijardi kuna tražbina, jasno je da će otpisi biti znatni. Najviše tražbina razlučnih vjerovnika ima Konzum, za čak 231 milijun eura. Ti vjerovnici uglavnom imaju hipoteke nad nekretninama i udjelima u tvrtkama Agrokora.

Ovo je, naravno, preliminarna procjena imovine, kao i preliminarni model namirenja koji će biti podložan dogovoru vjerovnika. Zanimljivo je da bi po tom modelu Sberbank, čak i da se vrati u nagodbu, ostao bez mogućnosti naplate svojih potraživanja jer nije ni u jednoj od dvije privilegirane skupine vjerovnika. Podsjetimo, ruska banka potražuje 1,1 milijardu eura na koje ima jamstva na dionice tvrtki koja ne vrijede pa se sva takva jamstva uvrštavaju u skupinu neosiguranih vjerovnika. U Agrokoru su prošle srijede najavili da će im trebati još tjedan dana za zaključenje sporazuma o povratku Rusa za stol, ali i dalje nema potvrde da je sporazum potpisan te da će Rusi povući tužbe kojima nastoje naplatiti svoja potraživanja u Srbiji, Sloveniji, BiH i Crnoj Gori. Inače, najvredniji je dio imovine, po analizi AlixPartners koji su radili na procjeni, Mercator koji su procijenili na 763 milijuna do 1,5 milijardi eura, ali je pretpostavljena vrijednost koju od njega mogu imati vjerovnici unutar procesa izvanredne uprave oko 431 milijun eura.

Roll-up u lipnju na naplatu

Objavljena je i tablica korisnika sredstava iz roll-up kredita po kojoj je vidljivo da su posljednji dan prošle godine tvrtke iz koncerna Agrokor iskoristile oko 353 milijuna eura tog kredita. Taj se iznos mijenja dnevno, objasnili su konzultanti, jer se tvrtke financiraju i vraćaju novac u tekuću likvidnost ovisno o potrebama. Novac iz roll-up kredita najviše je koristio Konzum koji je dobavljačima proslijedio 165 milijuna eura, dok je Tisak, koji se uključio u aranžman tek potkraj veljače, tim novcem podmirio obveze u iznosu od 26 milijuna eura. Najveći kreditori u okviru roll-upa su Knighthead Capital koji je kroz njega osigurao 197 milijuna eura, VTB banka sa 181,5 milijuna eura te Zagrebačka banka sa 180 milijuna eura. Ipak, tu su i Monarch fond koji je upisao 113,7 milijuna eura te Erste banka s gotovo 40 milijuna eura. Ti veliki kreditori trebaju biti isplaćeni početkom lipnja pa izvanredna uprava već sada dogovara model refinanciranja koji vjerojatno neće uključivati sve današnje kreditore.

Dobavljačima je ukupno isplaćeno 490 milijuna eura na ime starog i graničnog duga. Konkretno, dosad im je isplaćeno 188 milijuna eura starog duga te 302 milijuna eura za granični dug. Pritom je 370 milijuna eura podmireno za prijavljene tražbine, a u ukupan iznos se uračunava i 50 milijuna eura kredita u sklopu roll-upa. Najveći iznos roll-upa za dobavljače koristio je TDR, čak 27 milijuna eura, te Prvo plinarsko društvo s 11,7 milijuna eura. U Agrokoru nam kažu da je u tijeku usklađivanje faktura koje su plaćene dobavljačima, a to je jedna od pretpostavki za provedbu odluke suda po kojoj se tražbinama koje su podmirene neće moći glasovati.

Komentara 55

Avatar krile11
krile11
20:45 14.03.2018.

Vrijedi onolilo koliko je netko spreman dati za njega.S obzirom nav57 mlrd.minusa ,ne vrijedi nista.Postoje tvrtke loje imaju potencijal ,ali to nije cash lova ,nego potencijal

LO
lovroufc
21:11 14.03.2018.

Agrokor ne vrijedi ništa, imaju dug veći od prihoda.

BL
bljak007
22:17 14.03.2018.

Od početka same afere s Agrokorom, mi mali ljudi znali smo da je Agrokor osuđen na propast, no Agrokor je morao i još nekoga dobro nahraniti, naravno famoznim lex zakonom. Kako će se pravdati velika ministrica kad Agrokor padne, ilii će reći pod izgovorom, mi smo sve pokušali da ga spasimo, ne ministrice niste vi išli da spasite agrokor, već ili da nahranite i obogatite još nekoga usput, ili ste uistinu toliko bili "pametni" da ste donijeli taj lex, iz neznanja i nesposobnosti. U drugim normalnim državama vi i svi takvi kazneno bi odgovarali, a kod nas svi ste vi nedodirljivi, sustavno upropaštavate krvlju stvorenu Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije