Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje

Prihodi Končara slabiji od planiranih, u 2018. očekuju dvoznamenkasti rast

Darinko Bago
Foto: Robert Anić/PIXSELL
15.12.2017.
u 13:09

Neslužbeno se doznaje da je Končar u četvrtak na Borongaju ovršio jednu lokomotivu Željeznica Federacije BiH

Končar Grupa u 2017. godini ostvarila je slabije prihode od planiranih, dok u idućoj godini očekuju njihov rast za 11 posto, kao i snažniji ulazak u proces digitalizacije, istaknuo je u petak prilikom godišnjeg druženja s predstavnicima medija predsjednik Uprave Končara Darinko Bago.

Kako je kazao, Končar poslovnu 2017. godinu završava s oko 2,8 posto manjim ukupnim prihodom u odnosu na godinu ranije, no dobit Končar Elektroindustrije će biti nešto veća od prošlogodišnje. Procjena konsolidiranih prihoda od prodaje proizvoda i usluga društva Končar Grupe u 2017. godini iznosi 2,76 milijardi kuna.

Razlog slabijih prihoda prije svega leži u blokadi nekoliko ugovora, čija je realizacija pomaknuta za 2018. i sljedeće godine. 

Kako je pojasnio Bago, Končar je zajedno sa Strabagom i Elektroprivredom BiH krenuo u izgradnju hidroelektrane Vranduk, projekta vrijednog 57 milijuna eura. No, iz nekog razloga Strabag je zatražio izlazak iz tog konzorcija, a rješenje za nastalu situaciju se još uvijek traži.

"Imajući u vidu da se radi o poslu od 57 milijuna eura, nije ga bilo moguće jednostavno zamijeniti s nekim drugim poslovima. U velikoj mjeri mi smo to napravili, ali za jedan manji dio nismo. No, to se nije odrazilo ni na dobit dioničara ni plaće zaposlenih, što samo dokazuje snagu i stabilnost Končara", kazao je Bago.

Končar za sljedeću godinu planira rast prihoda od 11 posto, na 3,06 milijardi kuna, pri čemu bi rast u izvozu trebao iznositi 13 posto, a na domaćem tržištu devet posto. Očekuje se i značajniji rast dobiti. 

Proces digitalizacije u kompaniji krenuo je vrlo intenzivno u četvrtom mjesecu, a planira se aktivirati u tri segmenta. Uključuje digitalizaciju procesa proizvodnje i samih procesa unutar poduzeća, poput računovodstva, prodaje i nabave, zatim digitalizaciju standardnih proizvoda, kao i stvaranje novih proizvoda i vrijednosti za kupce, istaknuto je.

Što se tiče važnijih poslovnih događaja u ovoj godini, u Končaru ističu da je u rad puštena hidroelektrana HE Brežice u Sloveniji za koju je kompanija proizvela, isporučila i montirala tri generatora. Također, završena je i rehabilitacija hidroelektrana HE Mulungushi i HE Lunsemfwa u Zambiji.

Pokrenut je i proces spajanja tri poduzeća koja djeluju na području proizvodnje opreme srednjeg i visokog napona. "S 31. prosincem sve bi odluke trebala biti donesene, a s početkom iduće godine bi trebalo početi djelovati jedno jedinstveno poduzeće", poručio je Bago.

Inače, kako se neslužbeno doznaje, Končar je u četvrtak na Borongaju ovršio jednu lokomotivu Željeznica Federacije BiH.

To je učinjeno temeljem dobivena dva sudska spora sa Željeznicama BiH, čime iz Končara poručuju da će ustrajati u nastojanjima da naplate svoja potraživanja od te prijevozničke tvrtke.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Darinko Bago
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije