Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja i integriranje novih znanja

Prihodi Adrisa od roba i usluga porasli 11%, na 2,87 mlrd. kn

Ante Vlahović
Zarko Basic/PIXSELL
27.07.2019.
u 06:00

Trenutni booking Maistre 2% je bolji u usporedbi s lanjskim, raste broj noćenja, a i prosječna cijena

Adris grupa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila konsolidiranu neto dobit od 181 milijun kuna, za 1% manje nego u istom razdoblju lani, dok su ukupni prihodi iznosili su 2,87 milijardi kuna, što je 4% više. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 2,46 mlrd. kuna i za 11% veći su od prošlogodišnjih. Utjecaj rasta amortizacije u prvih šest mjeseci iznosi 47 mil. kuna, što je posljedica snažnih investicijskih i akvizicijskih aktivnosti u protekloj godini, navodi se u priopćenju.

Maistra povećala cijene 13%

Croatia osiguranje i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu s ukupnim udjelom od 29,4%, Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 1,67 mlrd. kuna, 2% manje u usporedbi s prvih šest mjeseci 2018., ponajprije zbog ciljane optimalizacije i smanjenja dijela portfelja. Bruto zaračunata premija na razini CO grupe iznosi 1,98 mlrd. kuna i za 1% je manja. Kombinirani omjer iz redovnog poslovanja, kao jedan od ključnih pokazatelja efikasnosti, iznosi 92,9, što ukazuje na troškovnu učinkovitost. Ostvarena neto dobit CO-a iznosi 208 mil. kuna.

Maistra, uključujući i dubrovački hotel Hilton, ostvarila je 1% veću prodaju smještajnih kapaciteta, uz povećanje prosječne cijene od 13%, a poslovni prihodi iz redovnog poslovanja veći su za 15%. Početkom travnja otvoren je Grand Park Hotel Rovinj, čime je dovršeno uređenje zone Monte Mulini, jedne od najluksuznijih turističkih zona na Jadranu. U njezino uređenje Adris je uložio 1,5 mlrd. kuna, a u ovoj godini, podsjećaju, Maistra ulaže znatna sredstva u kampove. Ukupna planirana ulaganja u 2019. u turističkom dijelu Grupe iznose oko 300 mil. kuna.

Cromarisu raste prodaja

HUP-Zagreb, prošlogodišnja Adrisova akvizicija i tvrtka koja pridonosi jačanju turističkog dijela Grupe, ostvarila je 1% veće poslovne prihode u prvom polugodištu. Broj prodanih jedinica niži je za 4%, uz rast cijena od 6%. Prognoze za drugi dio godine pokazuju daljnji rast prihoda i operativnog rezultata poslovanja. U tijeku je i završna faza procesa poslovne integracije tvrtke HUP-Zagreb u turistički dio Grupe s ciljem korištenja operativnih sinergija i ekonomije razmjera, navodi se.

Tvrtka Cromaris je u prvih šest mjeseci ostvarila neto dobit iz redovnog poslovanja od 12,2 mil. kuna, što je za 44% više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Ostvarena je prodaja od 4334 tone ribe, što je rast za 16%. Prognoze za drugi dio godine ukazuju na zadržavanje trenda dvoznamenkastog rasta količinske prodaje i prihoda. U 2019. Cromaris će dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe, ističe se u priopćenju.

– Rezultati naših tvrtki i Adris grupe u cjelini najbolja su potvrda ustrajnog provođenja strategije dugoročnog rasta i razvoja temeljene na ulaganjima, integriranju novih znanja i novih tehnologija u svoje poslovanje. Umjesto rentanja svoje prošlosti, uvjereni smo da ima smisla ulagati, stvarati nove poslove i slijediti načela poslovne izvrswnosti – kazao predsjednik uprave Adris grupe Ante Vlahović.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
antonelić
14:42 27.07.2019.

ništa bez sinergije ... ako se ne sinergiziraš i ne ulažeš onda stvaraš gubitke ... kao npr. bolnica u vinkovcima koja je sinoć blokirana u financijskom smislu ... ali naša trilaterala ( anemija-pinokio-roks ) vodi računa o svemu pa će se uskoro naći sredstava iz pristupnih fondova da se preusmjeri u bolnički sustav ... i sve će biti riješeno , a bolnica deblokirana ... usput bih zamolio prd.vld. i min.fin. da nađu rezerve u proračunu te nam podignu povratnu naknadu za boce na 1 kunu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije