Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultat tenzija

Povećana vjerojatnost da će Amerika 
u recesiju

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.05.2019.
u 14:13

Prosječna je vjerojatnost za recesiju u 12 mjeseci 25%, a Šanse za pad BDP-a sjedinjenih država u iduće dvije godine porasle s 35 na 40%

Dodatno ulje na vatru trgovinskih tenzija između Kine i Amerike u posljednjih je mjesec dana povećalo šanse za dolazak recesije, pokazuje najnovija Reutersova anketa među ekonomistima. Vjerojatnost pada američkog gospodarstva u iduće dvije godine porasla je na prosječnih 40 posto, povećavši se tako s travanjskih 35 posto.

Podsjetimo, šanse za recesiju prošloga su mjeseca pale prvi puta od prosinca kada su se držale na sadašnjih 40 posto. Prosinačko povećanje šansi za recesiju s 35 posto rezultat je velike rasprodaje dionica na burzama, izazvane baš zabrinutošću zbog trgovinskog rata. Mogućnost da Amerika padne u recesiju u idućih godinu dana i dalje je na 25 posto, razini na kojoj se drži još od veljače. Iako američki predsjednik Donald Trump trgovinski spor s Kinom opisuje tek kao malu nezgodaciju, sve su jasniji pokazatelji da međusobno “šamaranje” carinama počinje negativno utjecati na gospodarstvo.

“Već smo u situaciji gdje je razina carina koje su uvedene ili koje su najavljene da će biti uvedene u idućih nekoliko tjedana već prilično visoka. A mogućnost da se sve što uvozimo iz Kine carini po stopi od 25 posto vrlo je realan uteg za ekonomiju”, komentirao je za Reuters Michael Hanson, makroekonomski analitičar u tvrtki TD Securities.

Detaljniji pogled u rezultate ankete pokazuje da je manje od 10 posto anketiranih ekonomista izjavilo da recesija dolazi u idućih godinu dana. Međutim, četvrtina ispitanika daje 50 posto šanse da se pad BDP-a može očekivati u iduće dvije godine.

Neovisno o tim prognozama, činjenica jest da se prognoze o “zdravlju” američkog gospodarstva sve izraženije pogoršavaju. Nedavna anketa među 120 ekonomista pokazuje da je najveća svjetska ekonomija značajno izgubila zamah i da će značajno usporiti, sa 3,2 posto u prvom na dva posto u drugom tromjesečju. U tom kontekstu više od 80 posto anketiranih ekonomista ocjenjuje da će snižavanje kamatnih stopa s trenutnog raspona 2,25 do 2,50 posto biti idući potez Federalnih rezervi.•

Ključne riječi

Komentara 1

LI
lipotan
15:48 20.05.2019.

Ej Tomo,znas kada ameri kihnu ostatak svita se trese.po tvome ovi u recesiju a sta ce biti sa ostalima,zatvaraj pipu ode sve u 3

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije