Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITERIJI

Trump ukida lutriju Zelene karte, u SAD samo najbolji

Trump
Foto: Reuters
1/2
18.05.2019.
u 21:53

Da se ovaj princip primjenjivao prije, američko državljanstvo možda ne bi dobili Viktor i Amalija Knavs, roditelji prve dame

“Održimo Ameriku velikom”, slogan je s kojim američki predsjednik Donald Trump planira izboriti ostanak u Bijeloj kući na izborima 2020., a sudeći prema predstavljenoj reformi imigracijske politike, Trump planira napredak u zemlji održavati uz pomoć strane visokokvalificirane i najsposobnije radne snage.

Ako se Trumpov prijedlog usvoji, za dobivanje trajne boravišne i radne dozvole bit će nužno ispuniti visoke zahtjeve, a, između ostalog, planira se i test znanja.

Osmislio zet Kushner

Iz Bijele kuće tvrde da je cilj novog plana stvoriti pravedan, moderan i zakonit imigracijski sustav. 
Taj pravedni sistem Trumpova administracija zamislila je tako da maksimalno olakša ulaz onima koji imaju potencijal unaprijediti zemlju, dok s druge strane drastično otežava ulazak svih koji bi mogli postati teret američkom socijalnom sustavu.

Do viza će tako u budućnosti najlakše doći mlade osobe, briljantni pojedinci i potencijalni ulagači, ukratko crème de la crème svjetske populacije, za koje se planira čak 45 posto više viza. Povećanje viza ovim elitnijim skupinama ići će nauštrb viza dodjeljivanih u svrhu spajanja obitelji na koje trenutačno u SAD-u otpada oko 60 posto svih dodijeljenih viza, a prema novim projekcijama, taj bi se postotak prepolovio.

Da se taj princip primjenjivao ranije u SAD-u, američko državljanstvo možda ne bi dobili Viktor i Amalija Knavs, roditelji supruge američkog predsjednika Melanije Trump koji su ga primili u veljači prošle godine.
 Manje će se viza dodijeliti i putem programa lutrije Zelene karte, koji je dosad provodila vlada Sjedinjenih Američkih Država s ciljem povećanja raznolikosti među doseljenicima, a putem kojeg je godišnje dodjeljivano oko 55.000 viza.

Umjesto toga, Trump želi uvesti sustav bodova za ocjenjivanje podnositelja zahtjeva u skladu s njihovom kvalifikacijom ili obrazovanjem. Trumpova administracija tvrdi da se odluka uvodi kako bi se spriječilo da niskokvalificirani radnici oduzmu posao Amerikancima. Ako podnositelj ispuni sve navedene predispozicije, ostaje još položiti test znanja engleskog jezika i poznavanja povijesti SAD-a.

Dva glavna arhitekta pri izradi koncepta bili su Jared Kushner, Trumpov zet koji je ujedno i njegov visoki savjetnik te Stephen Miller, tvrdolinijaški savjetnik za imigraciju. S obzirom na to da se Kushner smatra liberalnijim, smatra se da je on u ovom konceptu zaslužan da se nacionalistička antistranačka retorika predsjednika dopuni konstruktivnim elementom.

Pa tako kao ciljeve reforme navode osiguranje granice, zaštitu američkih plaća, privlačenje i zadržavanje najboljih i najbriljantnijih, definiranje prioriteta najuže obitelji, osiguranje radne snage za kritične industrije te očuvanje humanitarnih vrijednosti. Kako će ovaj plan očuvati humanitarne vrijednosti, nije jasno, ali jasno je zato naglašena važnost modernizacije ulaza u zemlju koja uključuje cjelovito osiguranje granice, resurse za stopostotnu provjeru ljudi i robe pri ulazu u zemlju, zaustavljanje trgovanja drogom i krivotvorenje novca, lakše i brže trgovanje, samoodržive prihode i implementaciju zakona.

Samo 99 viza za Hrvate

Oporbeni demokrati su i prije nego je Donald Trump stupio na govornicu proglasili taj plan “mrtvim odmah na početku”. Ubrzo je uslijedio Trumpov odgovor, u kojem ih je upozorio da bi im se blokiranje usvajanja prijedloga moglo odbiti o glavu na predstojećim izborima.

– Ako iz nekog razloga, možda političkog, ne uspijemo nagovoriti demokrate da odobre taj plan visokog stupnja sigurnosti utemeljen na zaslugama, onda ćemo ga odobriti odmah nakon izbora kad preuzmemo Zastupnički dom, zadržimo Senat, i naravno, zadržimo predsjedanje – poručio je Trump.

Hrvatima je do sada bilo izdavano izuzetno malo useljeničkih viza na osnovi kvalifikacija i obrazovanja te posebnih sposobnosti, dok većinu čine upravo obiteljske vize. Lani je ukupno 99 hrvatskih državljana dobilo useljeničke vize – od toga 72 obiteljskih, 23 aplikanata je Zelenu kartu dobilo na lutriji, a njih samo četvero na osnovi iznimnih sposobnosti ili kvalifikacija za potrebe posla.

Obiteljske vize se, inače dijele u dvije kategorije – lani se 43 Hrvata odselilo trajno u SAD kao najbliži članovi obitelj američkih državljana, njihovi supružnici, roditelji i neoženjena i neudana djeca do 21 godina, a njih 29 kao članovi obitelji onih sa stalnim boravištem u SAD-u. Sličan omjer ponavlja se iz godine u godinu – 2017. od 104 useljeničkih viza, njih 73 izdano je na osnovi obiteljskih veza, 21 na lutriji, a osam zbog kvalifikacija, a dok je godinu prije taj je omjer iznosio 101 obiteljskih, 21 lutrija i samo četiri izdane po kvalifikacijama i sposobnostima.

Radimir Čačić gostovao je u studiju Večernji TV-a

Komentara 5

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:29 19.05.2019.

I sto je u tome lose??????

KA
karamanhanzan
22:54 18.05.2019.

jadni ni koji smo tupi..nikad becemo moc uci i zatrazuti posa

Avatar Zgubider.
Zgubider.
22:41 18.05.2019.

„…Dva glavna arhitekta pri izradi koncepta bili su Jared Kushner, Trumpov zet koji je ujedno i njegov visoki savjetnik te Stephen Miller, tvrdolinijaški savjetnik za imigraciju. …“___Kushner je židovski Trojanski konj u najvišoj američkoj politici! Trump pleše kako Kushner svira. Kushner je progurao da SAD prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, on je progurao da SAD prizna otimačinu i proglasi Golansku visoravan kao teritorij Izraela, i na kraju, zakuhao napetosti sa Iranom, kako bi Američka vojska u korist Izraela izbrisala prijetnju iz Irana, kao jedinu moguću ugrozu opstanka Izraelske države!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije