Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTJECAJ PANDEMIJE

Potrošnja građana u odnosu na lani manja za trećinu

Zagreb: Trgovački centar Point zatvorio većinu svoji trgovina
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
16.04.2020.
u 15:10

Usprkos tome što je velikom dijelu uslužnog sektora zabranjen rad, podaci iz sustava fiskalizacije pokazuju da je Uskrs pomogao da ne dođe do dramatičnog pada potrošnje.

U tjednu prije Uskrsa građani su potrošili  2,24 milijarde kuna, od čega je najveći dio završio u trgovini – oko  1,8 milijardi kuna. To je ukupno gledajući za trećinu manje od potrošnje u istom prošlogodišnjem razdoblju, a ako se gleda samo trgovina tada je pad  usporen na 25 posto.

Ipak, treba reći da usporedba sa istim prošlogodišnjim razdoblje nije posve korektna, jer je u travnju 2019 Uskrs bio u drugoj polovici mjeseca, pa se ti tjedni ne preklapaju prema intenzitetu potrošnje.  

Usprkos tome što je velikom dijelu uslužnog sektora zabranjen rad, podaci iz sustava fiskalizacije pokazuju da je Uskrs pomogao da ne dođe do dramatičnog pada potrošnje. Jednako tako važno je napomenuti da potrošnju  nose domaći građani, budući da stranih turista gotovo i nema.

Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Kako  Vlada još nije presjekla hoće li i koliko smanjiti plaće javnom sektoru u tom pogledu posebnu težinu ima i upozorenje analitičara Instituta za javne financije da bi„ umanjenje raspoloživog dohotka smanjenjem plaća rezultiralo dodatnim padom potrošnje i, općenito, agregatne potražnje, te posljedično i snažnijim padom BDP-a te proračunskih prihoda“.

Inače, Uskršnji tjedan donio je oko 440 milijuna veći promet (2,25 mlrd kuna prema 1,8 milijardi) u odnosu na vrijednosti  iskazane u tjednu koji mu je prethodio.  Djelatnost pružanja smještaja te pripremanja i usluživanja hrane najveći je gubitnik, sa samo 27 milijuna kuna prometa prema  309 milijuna kuna u istom tjednu prošle godine. 

Gleda li se dulje razdoblje od  23. veljače do 12. travnja vrijednost  potrošnje kroz sustav fiskalizacije pala je 17 posto.

 

Ključne riječi

Komentara 1

KM
Kmicanakreku
16:57 16.04.2020.

Utjecaj univerzalne karantene bez obzira na ugrozenost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije