Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć gospodarstvu

Mirovinski fondovi podržavaju predložene ekonomske mjere i otvoreni su za sve opcije

Radnici na gradilištu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
15.04.2020.
u 12:20

Jedna od prvih inicijativa HANFA-e i društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima je osnivanje Fonda za stabilnost kojem je cilj pružanje dodatne likvidnosti na obvezničkom tržištu Republike Hrvatske

Svjesni situacije koja je zadesila čitav svijet i našu zemlju te pogodila gotovo sve segmente društva otvoreni smo i konstruktivni za sve opcije koje i u ovoj teškoj situaciji mogu pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva, naravno posebno imajući u vidu interese naših članova i sigurnost njihove imovine, naglasila je Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

- Naša prvenstvena zadaća je odgovorno upravljanje sredstvima naših članova, ali i odgovornost prema široj zajednici te podrška hrvatskom gospodarstvu, stoji u priopćenju Udruge.

U ovim izvanrednim okolnostima i situaciji na globalnim tržištima kapitala koja su reagirala na pojavu i epidemiju korona virusa COVID -19, pad gotovo svih klasa imovine, neminovno je imao utjecaj i na ulaganja domaćih mirovinskih fondova. Važno je naglasiti da ulaganja mirovinskih fondova treba promatrati u dugačkom vremenskom horizontu, a oscilacije se događaju te će ih uvijek biti. U zadnjem desetljeću prošli smo kroz nekoliko velikih globalnih kriza. Ono što je zajedničko svim ovim krizama jest da su se tržišta po njihovom završetku oporavila, a rezultati mirovinskih fondova u svih ovih osamnaest godina rada pokazuju dobre prosječne prinose za naše članove, vele mirovinci te poručuju da članovi mirovinskih fondova nemaju razloga za zabrinutost jer će svi oni koji do mirovine imaju duže razdoblje pred sobom osjetiti koristi oporavka, a oni koji su neposredno pred mirovinom su automatski prebačeni u najkonzervativniju kategoriju C obveznih mirovinskih fondova, koji su najmanje osjetljivi na tržišne oscilacije.

- Mislimo da će naposljetku i ova kriza u stvari pokazati koliko je naš sustav obveznih mirovinskih fondova dobro osmišljen, robustan, dobro nadgledan i efikasan, navode u priopćenju.

Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Jedna od prvih inicijativa HANFA-e i društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima  je osnivanje Fonda za stabilnost kojem je cilj pružanje dodatne likvidnosti na obvezničkom tržištu Republike Hrvatske. Najvažniji ulagači su obvezni mirovinski fondovi, a koji su se odlučili na osnivanje Fonda za stabilnost s ciljem zaštite vrijednosti državnih obveznica, očuvanja vrijednosti imovine svojih članova i pomoći hrvatskom gospodarstvu.

- Do završetka krize svi zajedno trebamo biti koncentrirani na odgovorno ponašanje, poštivanje uputa epidemiologa i provođenje preporučenih zdravstvenih mjera. Spremni smo na bilo koji način pomoći hrvatskom gospodarstvu i široj zajednici te podržavamo državne ekonomske mjere, osobite one usmjerene na očuvanje radnih mjesta i tvrtki. Pripremamo se za završetak krize, nakon koje smo uvjereni da će sredstva iz mirovinskih fondova biti važan pokretač ekonomske aktivnosti hrvatskih kompanija, navode čelni ljudi fondova koji upravljaju s imovinom čija se trenutna vrijednost procjenjuje na približno 110 milijardi kuna mirovinske štednje.

- Mirovinski fondovi su i do sada značajno sudjelovali u podupiranju hrvatskog gospodarstva, a pogotovo danas smo svjesni ozbiljnosti situacije i odgovornosti koju imamo prema svojim članovima i svim hrvatskim građanima te vjerujemo da i ubuduće možemo biti značajan čimbenik u razvoju hrvatskog gospodarstva te podrška u prevladavanju teškoća s kojima se susrećemo kao društvo u cjelini, ističu na kraju prioćenja.

Komentara 3

ST
stefj
13:03 15.04.2020.

Do sada fondovi nisu podupirali gospodarstvo već državne i javne strukture. I sada će biti isto, samo će novim zakonima još veći udio ići na dug države... A inače, vidi se da su veliki poremećaji na financijskom tržištu, više ne možete otići u banku i podići više od par tisuća KN. 5 ili 8000 Kn je dnevni limit... Toliko o karanteni i zabrani poslovanja. A tek je počelo.

DU
Deleted user
14:49 20.04.2020.

svi znamo da najgore pocinje od jeseni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije