Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tekstil

Pamuk poskupio 50 %, prijeti nam 10-postotno poskupljenje odjeće

kupovanje
Pixsell
16.09.2010.
u 12:13

Poplave u Kini i Pakistanu uništile su 25 posto svjetskog prinosa, a prvi su poskupljenja najavili poznati brendovi Primark, H&M, Levis i Wonderbra.

Zbog sve veće potražnje i prirodnih katastrofa cijena je pamuka 50 posto viša nego prošle godine, odnosno najviša je u posljednjih 15 godina pa će poskupjeti i odjeća od tog materijala.

Na cijenu pamuka najviše su utjecale razorne poplave u Kini i Pakistanu, vodećim svjetskim proizvođačima toga materijala. Tako je uništeno 4,25 milijuna jutara zemlje koja je bila zasađena pamukom, odnosno 25 posto ukupnog svjetskog prinosa.

Prvi je kupce na poskupljenje jučer upozorio svjetski modni lanac Primark. O poskupljenju odjeće od sljedeće godine već glasno razmišljaju i brendovi poput H&M-a, Levisa, Wonderbre... Većina najavljuje da bi cijene odjeće mogli podići otprilike 10 posto.

Hoće li velik poremećaj na svjetskim burzama pamuka utjecati i na poskupljenje odjeće u Hrvatskoj, upitali smo Alicu Kollar-Češljaš iz varaždinske Vis-konfekcije.

– U trenutku gospodarske krize i recesije nije izgledno očekivati povećanje cijene tekstila zbog porasta cijene pamuka na svjetskim burzama. Kako je kupovna moć prosječne obitelji iz dana u dan sve manja, pa se smanjuje i potražnja za tekstilom, realno je očekivati nikakvu ili tek neznatnu izmjenu cijene tekstila na tržištu – rekla je A. Kollar-Češljaš.

Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da će poskupljenje odjeće ipak biti veće.

– Matematički bi odjeća poskupjela 20 posto, ali zbog prevelike konkurencije i zato što će pamuk sada više zamjenjivati sintetičkim materijalima, poskupljenje odjeće bit će upola manje – zaključio je Jurčić.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
22:20 16.09.2010.

Na sreću ja isključivo kupujem odjevne predmete od kašmira i vune super 120\'s ili 150\'s!

OB
-obrisani-
22:20 16.09.2010.

Na sreću, ja isključivo kupujem odjevne predmete od kašmira i vune super 120\'s ili 150\'s!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije