Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticaj izvrsnosti

Najpametnija odluka - interakcija i razmjena ideja uprave i građana

Zagreb: Konferencija Pametni gradovi u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/8
11.11.2017.
u 12:31

Modeli su različiti, a cilj isti - bolji život u gradu sa što boljom infrastrukturom, transportom...

Poslovni dnevnik i Večernji list organizatori su središnjeg događaja Pametni gradovi koji u Hrvatskoj naglašava stručnost, izvrsnost i inovativnost u razvoju i implementaciji rješenja smart cityja, otkrivši najbolje primjere.

Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje potencijal za partnerstvo s Republikom Hrvatskom u razvoju projekta pametnih gradova i drago mi je što možemo jedni s drugima podijeliti iskustva, što je dragocjena pomoć, rekao je Andrew Dalgleish, veleposlanik UK u Hrvatskoj, prilikom otvorenja konferencije Pametni gradovi na zagrebačkom aerodromu Dr. Franjo Tuđman.

“Prema procjenama, 2030. godine će 70% svjetskog stanovništva živjeti u gradovima. Zato moramo napraviti gradove koji će biti dobro upravljani i stvoriti od njih mjesta za lijepi život. Na tom se radi - kako stvoriti što bolju infrastrukturu, transport, zdravstvo, sustav brige o otpadu. Nema jednog modela za sve zemlje i gradove, već svatko mora sam naći vlastiti“, napomenuo je veleposlanik.

Zagreb: Konferencija Pametni gradovi u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista
1/72

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, kazala je da taj grad donosi rješenja kao odgovor na suvremene izazove. Upotrebljava nove tehnologije, razvija svoj smart koncept, inovativni način korištenja resursa i tehnologija.

Građani kreatori rješenja

“Važno nam je uključiti građane u kreiranje rješenja koja će doprinijeti gradu. Smatramo da je smart rješenje suštinski pristup održivoj tehnologiji“, rekla je O. Majić.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić napomenuo je da je prostor ove zračne luke koja je na području tog grada objekt koji implementira sva pametna rješenja koja su važna ne samo za transport nego i za svakodnevni život. Istaknuo je i da u Gorici postoji 60 točaka za wi-fi i da se razvija i širokopojasni internet.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić predaje nagradu Splićanima Marinu Babaroviću i Marku Bartuliću
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Jacques Feron, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb, napomenuo je da je konferencija prvi takav događaj u zračnoj luci.

“Suvremena tehnologija je povezana s mobilnosti, to je posao kojim se mi bavimo. Nadam se da smo napravili pametni aerodrom, ili barem prijateljski“, rekao je Feron.

Sigurne zgrade

Zaštita od požara multidisciplinarno je područje i na rješavanju sigurnosnih problema svi trebaju sudjelovati jednakim snagama, istaknuto je u sklopu panela posvećenog zaštiti od požara u urbanim sredinama, u sklopu konferencije Pametni gradovi.

Članica komunikacijske skupine udruge Fire Safe Europe Anđelka Toto Ormuž je istaknula da se Hrvatska vrlo visoko pozicionirala među europskim zemljama kada govorimo o zaštiti od požara.

“Možemo se čak smatrati i uzorom drugima. No, trebalo bi izraditi jedinstvenu strategiju zaštite od požara“, komentirala je trenutnu situaciju.

Direktorica prodaje Večernjeg lista Jasna Bibić nagradila je Gordanu Lalić iz Poreča
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Da su zgrade u Hrvatskoj sigurnije potvrdio je stalni sudski vještak za požare i eksplozije Milan Carević. “Zahvaljujući propisima, nama se ne može dogoditi situacija poput slučaja velikog požara nebodera u Londonu. No, ključni problem kod sigurnosti naših objekata je održavanje. Bacili ste novac ako ne održavate ono u što ste uložili. Inspekcija ne može pregledati sve objekte pa su stanari nadležni za vlastitu sigurnost, Nužni su bolji sistemi prskanja vode u tim situacija, te pooštravanje propisa o razini gorivosti materijala koji se u opremanju domova koriste“, napomenuo je.

Poštivanje propisa

Ivana Banjadi Pečur, profesorica na Građevinskom fakultetu Zagreb pozvala se na istraživanje prema kojem je na osnovu rezultata o važnosti korištenja adekvatnih materijala u gradnji promijenjena i zakonska regulativa. Njena kolegica Dubravka Bjegović osvrnula se na obrazovanje vatrogasaca, projektanata te izvođača radova. “Važno je poštovati propise i zakone zaštite od požara, a da bi ih projektanti mogli što lakše tumačiti, izradili smo priručnik zaštite pročelja od požara”, istaknula je. Zoran Gorički iz JVP Grada Zagreba upozorava da se pri projektiranju zgrada treba podići razinu prevencije, mijenjati ili prilagoditi zakon. “No, ima primjera gdje je sjajan projekt, no u izvođenju bude izmjena. Računa o objektu treba voditi do kraja procesa”, kazao je Zoran Gorički.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije