Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPSKILLING

Ovo su vještine i poslovi budućnosti – Digitalizacija pokrenula velike promjene koje zahvaćaju apsolutno sve industrije

A1 Hrvatska
Foto: Shutterstock
1/5
19.07.2021.
u 10:37

5G, IoT, umjetna inteligencija i apsolutna povezanost - Digitalizacija je promijenila načine kako se posluje, no kako će se to odraziti na zaposlenike? Slijede velike promjene, a ovi stručnjaci najbolje znaju što nas sve čeka

Dokaz da prolazimo kroz razdoblje digitalnih promjena pokazala nam je prošla godina koja je nagnala razne tvrtke na digitalizaciju i rad na daljinu. Čak 94 posto poslovnih lidera od svojih zaposlenika tijekom 2020. pandemijske godine očekivalo je usvajanje novih vještina, pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma.

No to je tek djelić kotačića digitalne transformacije koja je dio suvremene tehnologije poput 5G-a, umjetne inteligencije, Interneta stvari (IoT), a ona će među nama biti sve prisutnija. U svrhu automatizacije i robotizacije procesa velikih kapaciteta i pouzdanosti, ovim tehnologijama prilagođavaju se brojne industrije. Dapače, njihovim integracijama predviđa se i da će do 2025. godine na svjetskoj razini nastati preko 97 milijuna novih radnih mjesta.

Digitalizacija je ubrzala evoluciju radnih mjesta, međutim poslodavci na tržištu rada počinju tražiti specifične vještine i kompetencije koje će u budućnosti biti sve izraženije, a brojni zaposlenici trebat će ih nadograditi. Pitali smo četiri stručnjaka kako gledaju na vještine zaposlenika ususret budućnosti, koje će vještine i poslovi biti sve traženiji te kako se u svemu tome prilagoditi na najbolji način.

Jedno od bitnih rješenja koje vidi sve više poslodavaca je upskilling zaposlenika, odnosno nadogradnja vještina kako bi se smanjio jaz u znanju digitalnih vještina te kako bi poslovanje bilo što uspješnije.

Upskilling – sve bitnija nadogradnja vještina ususret budućnosti 

Tanja Prekodravac je direktorica organizacijskog dizajna i razvoja grupe SELECTIO, vodeće grupacije specijalizirane za savjetovanje u ljudskim resursima i potragu za kadrovima u Hrvatskoj koja važnost nadogradnje vještina pridaje upravo digitalnoj transformaciji.  

Ukratko, Upskilling je izraz koji je u poslovnom i edukativnom svijetu sve poznatiji. U mikro kontekstu, odnosi se učenje pojedinaca novim vještinama, a na makro razini opisuje snažan pomak vještinana radnom mjestu koji je uzrokovan upravo digitalnom tehnologijom. Tehnologija je stvorila nove mogućnosti koje u potpunosti može ostvariti samo modernizirana radna snaga. Štoviše, prema istraživanju McKinsey Global Institutea, do 2030. godine potreba za tehnološkim vještinama rast će za 60 posto, a za društvenim i emocionalnim vještinama 26 posto.

Tanja Prekodravac, direktorica organizacijskog dizajna i razvoja grupe SELECTIO
Foto: Marko Pelesk/SELECTIO

U grupi SELECTIO trenutno najtraženiji poslovi su prodajne pozicije unutar različitih industrija, zatim pozicije u upravljanju ljudskim potencijalima te financijske i marketing pozicije, pojašnjava Tanja Prekodravac. Primjećuje kako imaju puno upita za IT sektor i da se npr. fokus u području marketinga preusmjerio na „digitalni“ marketing, što nije bio slučaj prije tri godine. To nije iznenađujuće, uviđa Prekodravac. Tehnologija se razvija izuzetno brzo, a u poljima poput umjetne inteligencije ili robotike mijenja se i priroda poslova koja se treba obaviti, te shodno tomu i vještine zaposlenika. 

- Nova tehnologija stvara nove potrebe za zapošljavanjem i nove mogućnosti. Razvoj na poljima poput umjetne inteligencije, robotike i drugih tehnologija odvija se sve brže i brže, što mijenja prirodu poslova koje treba obaviti i, shodno tome, vještine potrebne za obavljanje tih poslova. Umjetna inteligencija, npr. upravlja s puno repetitivnih zadataka. Isto tako, postoje mnogi poslovi koje roboti u budućnosti ipak neće moći preuzeti. Razvoj umjetne inteligencije prirodno prisiljava i inženjere, i korisnike da bolje razumiju međusobne potrebe – spominje Tanja Prekodravac i nadodaje kako upskilling postaje sve relevantniji zbog sve veće potrebe digitalnih vještina tvrtki i njihovih poslodavaca.

OTKRIJTE KOJE SU VJEŠTINE BUDUĆNOSTI


Štoviše, u svijetu tehnologije meke vještine postat će izuzetno bitne, spominje Prekodravac.

- Tehnologija mijenja način interakcije timova i članova tima pa su emocionalna inteligencija, suradnja, komunikacija i upravljanje promjenama presudniji su za svjetsku ekonomiju nego što su ikad bili. Kontinuirano su važni za business, no u digitalnom kontekstu dižu se na višu razinu. Timski rad je također kontinuirano važan, a sad je dobio novu dimenziju kroz virtualnu suradnju, zbog rada od doma i zbog remote rada. Sve više projekata i proizvoda poslodavci mogu isporučiti prvenstveno uz timski rad, a ne samo radom pojedinaca – nadodaje Tanja te ističe kako su odgovornost, kreativnost i problem solving pristup itekako bitni.

- Od vještina budućnosti tu će biti sve izraženije vještine analitike, organizacijske transformacije, digital fluency, storytelling, i growth mindset – zaključuje Tanja Prekodravac. 

Unutarnji i vanjski programi te edukacije

Kako se već spomenulo, utjecajem novih tehnologija koje su proizvod četvrte industrijske revolucije dolazi i do promjena pristupa edukacije zaposlenika brojnih tvrtki. Ti pristupi temelje se na mentoring i coaching edukacijama zaposlenika, projektima, izazovnim zadacima te kroz formalnu edukaciju kako bi zaposlenici razvili digitalne vještine koje su u budućnosti sve potrebnije.

Na upskillingu vještina svojih zaposlenika radi i Tomislav Bilić, osnivač i CEO tvrtke Inchoo, platforme za razvijanje online trgovine. Inchoo uspješno djeluje više od 13 godina i surađuje s raznim klijentima iz preko 45 zemalja. Bilić već 17 godina radi na poslovima digitalizacije jer online trgovina danas može nuditi apsolutno sve, od hrane i potrepština do prevođenja teksta na strani jezik. Za 50-ak zaposlenika Inchooa, digitalna prilagodba i nije bila tako komplicirana.

Tomislav Bilić, osnivač i CEO tvrtke Inchoo
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

- Na unaprjeđivanju vještina naših zaposlenika nastojimo raditi interno između nas jer vjerujemo da posjedujemo zavidnu količinu znanja. Započinjemo s onboardingom, tj. početnim uhodavanjem u posao. Kod nas se prva dva mjeseca upoznaje s radnim zadacima, alatima i načinom rada. Nastavljamo s eventom Inchoo-In House Talks koji se održava svaki drugi petak – pojašnjava Tomislav Bilić te navodi kako su to predavanja i radionice u kojima jedni druge nastoje upoznati s novim temama kako bi si olakšali savladavanje materije ili neke nove tehnologije.

DOZNAJTE KOJE VJEŠTINE VAM TREBAJU DA BI RADILI TOP ZANIMANJA BUDUĆNOSTI


Inchooeri imaju i internu online bazu podataka, Inchoo-Wiki, no ove godine čine korak dalje i uvode LMS, program koji je specijaliziran za upravljanje znanjem i informacijama. To će informacije učiniti sistematiziranijima i lakše dostupnima. Međutim, čak i ako to nije dovoljno, okreću se vanjskim edukacijama, nadodaje osnivač tvrtke koji je jedan od pokretača osječke software scene.

- Većinu razvojnih aktivnosti smo radili kroz vlastite programe ili kroz rad na aktivnostima unutar Osijek Software City udruge, posebno na samim počecima. Jako puno ulažemo u razvoj naših edukacijskih i onboarding programa i smatram kako smo jako uspješni – komentira Tomislav Bilić.

'Tradicionalno' u sudaru s 'inovativnim i digitalnim'

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu već neko vrijeme radi na razvoju vještina svojih studenata koje će ih pripremiti za budućnost i tržište rada. Fokusira se na kritičko razmišljanje i projektni pristup, a oni su danas na fleksibilnom tržištu rada sve potrebniji. Studente je bitno naučiti kako djeluje realni sektor, ističe dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep.

-
Interdisciplinarnost naših studija koji kombiniraju informatička znanja, organizacijska i poslovna znanja kompetitivna su prednost naših studenata koje prepoznaju poslodavci i ističu kao veliku prednost FOI-ja. Primjenjujemo inovativne pristupe podučavanju te u nastavi primjenjujemo metode poput obrnute učionice, učenja temeljenog na radu i projektnog rada u suradnji s IT stručnjacima iz partnerskih tvrtki – govori dekanica FOI-ja te napominje kako je važno da se većinski akademski sektor makne od tradicionalnih principa i linearnog učenja.

Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja
Foto: Privatna arhiva

- Kritičko razmišljanje, rješavanje problema, kreativnost i inovativnost nisu usko povezani samo sa STEM područjem ili samim IT-jem. To su vještine budućnosti koje su potrebne pojedincu u poslovnom i privatnom životu bez obzira na područje kojim se bavi – naglašava dekanica Begičević Ređep.

Svjesni brzih promjena

Svjesni brzine promjena pod utjecajem tehnologija i potrebe usvajanja vještina budućnosti već danas, tvrtka A1 Hrvatska je nakon sveobuhvatnog razvojnog programa kojeg su pokrenuli za zaposlenike, htjela upravo ovu temu potaknuti u zajednici. Rezultat te želje je Mapa poslova i vještina budućnosti koju su razvili u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Algebrom, grupom SELECTIO te ekspertnim timom sačinjenim od 27 znanstvenika,profesora, menadžera, stručnjaka iz različitih industrija i osnivača vrhunskih tehnoloških tvrtki.

U prvoj hrvatskoj interaktivnoj mapi poslova i vještina budućnosti otkriva se kojih je to 100 zanimanja budućnosti i koja su to zanimanja u padu do 2025. godine u deset industrija prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma. Ova interaktivna mapa služi i kao svojevrsni vodič mladima za pomoć u odabiru karijere, ali i svim ostalima da saznaju kako se razvijati, učiti i biti spreman za nadolazeće promjene na tržištu rada.

OTKRIJTE ZANIMANJA I VJEŠTINE BUDUĆNOSTI 


Što se tiče edukacije zaposlenika, A1 Hrvatska s početkom prošle godine pokrenula je A1 Future HUB, program koji je zamišljen kao centralno mjesto razvoja vještina budućnosti za sve zaposlenike. Svjesni brzih promjena suvremene tehnologije koja se u telekomunikacijama odražava brže nego u drugim djelatnostima, program se temelji na detekciji vještina i znanja koje su potrebne u budućnosti njihovih zaposlenika u tri ključna područja; usavršavanje menadžerskih vještina budućnosti, usavršavanje digitalnih vještina i usavršavanje specifičnih stručnih znanja.

- Kreaciji programa prethodila je dulja priprema u kojoj smo se posvetili istraživanju koje su to vještine i znanja koje su važne za našu budućnost. Tako da smo odabrali pet ključnih tema koje se provlače kroz sve navedene programe i sveprisutni su, a to su agile, obrada podataka i umjetna inteligencija, digitalni i growth marketing, automatizacija procesa i, naravno, sveprisutna 5G tehnologija – komentira Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske resurse i korporativne komunikacije unutar A1 Hrvatska.

Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske resurse i korporativne komunikacije unutar A1 Hrvatska
Foto: A1 Hrvatska

U A1 Hrvatska danas rade stručnjaci za robotiku, developeri za umjetnu inteligenciju, data-znanstvenici, razna zanimanja koja do prije nekoliko godina uopće nisu postojala, nadodaje Skender koji je uvjeren da će trend novih zanimanja s vještinama rasti u svim industrijama, pogotovo u IT-ju.

Svjesni budućnosti i trendova, A1 Hrvatska ulaže u upskilling svojih zaposlenika po principu omjera 70:20:10, u kojemu 70 posto učenja se zasniva na izazovnim zadacima i projektima, 20 posto kroz mentoring i coaching programe koje su interno razvili, a 10 posto kroz formalne edukacije.

-  Ispred nas je četvrta industrijska revolucija, 5G koji će apsolutno promijeniti način na koji radimo i komuniciramo. Zbog interneta stvari uslijedit će povezivanje milijarde uređaja na globalnoj razini, što će generirati terabajte podataka – potpuno nove poslove i nova radna mjesta. Umjetna inteligencija će postati svakodnevica – doticat će svakog krajnjeg korisnika putem uređaja – ističe direktor A1 Hrvatska Ivan Skender i za kraj zaključuje:

- Već danas trebamo početi učiti i raditi na sebi, kako bi dugoročno bili kompetitivni kao pojedinici, a posljedično i kao kompanija.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Želite prijaviti greške?