Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna dobrog zalogaja

Osmijeh i zdravi doručak dobitna je kombinacija za početak dana

Darling & Shegrts
Foto: Promo
1/9
13.03.2020.
u 11:00

Poduzetnica koja je napustila siguran posao i upustila se u izazovne poduzetničke vode dokazala je da se uz puno truda i ljubavi može uspjeti

Kavanu koja više djeluje kao topli obiteljski kutak, mnoštvo pomno odabranih detalja, domaća i s mnogo ljubavi pripremljena hrana, sve to je na zagrebačkim Ravnicama stvorila poduzetnica Dragana Dilparić. Nakon što se više od dvadeset godina bavila potpuno drugačijim poslom, u njoj je počela sazrijevati želja za promjenom. Kuhanje i hrana oduvijek su njezina velika ljubav, pa o smjeru zaokreta u karijeri nije mnogo dvojila - odlučila se na prekvalifikaciju za slastičarku. Njezin projekt Darling & Shegrts krenuo je nekoliko godina kasnije, i to na način da uzela prostor i počela se baviti cateringom. Kako je posao krenuo odlično, Dragana, od milja Darling, uz podršku i pomoć obitelji i prijatelja - šegrta, odlučila se na sljedeći korak i pretvorila svoj posao s cateringom u kavanu. U suradnji s agencijom HAMAG - BICRO realizirala je mali investicijski zajam kojim je uredila kavanu i pretvorila je dražesno mjesto koje podjednako vole posjetiti i mlađi i stariji. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 240 tisuća kuna, a ukupan iznos zajma bio je nešto više od 190 tisuća kuna.

Foto: Arena Hospitality Group

„Nije tajna da se Hamag i ja volimo javno. Barem ja Hamag...evo i zašto: Ja sam cijeli život radila u realnom sektoru i nisam imala skoro nikakvih dodirnih točaka imala s državnim institucijama osim kad sam morala ići izvaditi rodni list ili takve slične dokumente. I uglavnom sam slušala zastrašujuće priče o sporim, neljubaznim ustanovama koje, sad ću malo karikirati "namjerno otežavaju" svaki korak običnom građaninu...A instituciju poput Hamaga sam doživljavala kao neko mitsko mjesto kojemu običan čovjek ne može ni prići....i onda kreneš googlati“.

Prvo naiđeš na super user friendly stranice na kojima možeš naći sve informacije koje bi te ikada mogle zanimati....i one koje ti čak uopće ne padnu napamet. Onda pošalješ e-mail na tamo neku opću e-mail adresu i ne očekuješ odgovor jer si siguran da takve mejlove baš nitko ne čita....i tu već krene demantiranje krivih uvjerenja. Dobiješ odgovor s toliko korisnih informacija i atmosferom "tu smo da vam pomognemo" i ostaneš paf…“, prepričala je Dragana svoje iskustvo s HAMAG-BICRO-om.

Pripremu same dokumentacije morala sam prepustiti prijateljici koja je ipak malo vještija s brojkama i jako, jako dobro se sjećam odnošenja elaborata u njihov urudžbeni. Još uvijek s nevjericom da bih ja stvarno mogla dobiti njihovu pažnju i u konačnici odobrenje zajma...Uzbuđenje, strah i neki neopisiv feeling...obična ja, aplicira za sredstva koja će mi značiti "život", dodaje.

I onda je krenulo...moj elaborat je urudžbiran, javi ti se referent; u mom slučaju referentica Antonija koju sam u svojoj glavi preimenovala u Anđela jer je učinila sve što je u njenoj moći da mi olakša. Njoj su narasla krila dok mi je pomagala. Milijun puta je najljubaznije moguće odgovorila na moja počesto i glupava pitanja, odgovorila na svaki e-mail nudeći rješenja i navodeći me kako da do njih dođem; potpuno shvaćajući da sam ja, iako imam određeno poslovno iskustvo ipak na kraju samo slastičarka koja želi otvoriti mjesto gdje će ljudi moći uživati u onome što radim najbolje.

Foto: Arena Hospitality Group

I ostalo je sad već moja mala povijest...od konačne predaje zahtjeva do samog odobrenja prošlo je cca mjesec dana. Od potpisa ugovora do isplate sredstava možda najviše 3-5 dana. Vožnja do javnog bilježnika da bih ovjerila bianco zadužnicu protekla je tako što sam plačući od sreće nazivala familiju kako bih ih obavijestila da je sve stvarno i da je sve gotovo i da je stvarno sve istinaaaa. Da jedan običan nobody "bez tetke i stričeva" dobiva sredstva kojima započinje svoj san...

Uz mnogo ljubavi i pažljivog kombiniranja, u prostoru se perfektno nadopunjavaju moderan namještaj s retro elementima, poput primjerice bakinog kredenca i vintage radioprijemnika, a dojmu topline doprinose fotografije Draganine obitelji i prijatelja na zidovima. Sam koncept je nešto drugačiji od klasične kavane. U Darling & Shegrts možete svakoga jutra doći popiti kavu, čaj ili smoothie i na domaće pripremljen doručak. U ponudi je odličan All you can eat doručak s kredenca za 25 kuna. Kada dođe vrijeme za gablec, u Darling & Shegrts možete doći na sendviče koji se ovdje zovu gablendwichi, a tijekom cijelog dana gosti mogu navratiti i prigristi slasne quicheve, buhtle, pite, slane palačinke, zljevanke i slično. Svi koje vuče nostalgija za davno zaboravljenim slasticama ovdje mogu uživati u šnenoklama, jabukama u šlafruku, kaiserschmarrnu i sličnim delicijama.

„Osim vjere u ono što radim i dosta realnog poslovnog plana po pitanju očekivanih prometa, obzirom da nisam imala prethodnog ugostiteljskog iskustva, ono što nam se dogodilo nazivam čistim čudom. Dobro sam predvidjela inicijalne troškove; na osnovu njih sam isplanirala promet koji mi je potreban kako bi nakon nekog vremena postala samoodrživa, ali bez tog spomenutog iskustva nisam znala koliko ljudi će mi biti potrebno da bih te zamišljene promete i ostvarila. Čovjek lako precijeni vlastite mogućnosti i činjenicu da dan ima samo 24 sata, pa sam ubrzo od planirana 3 djelatnika (2 konobara i 1 (ja) u kuhinji) došla do 5 stalno zaposlenih i 3 studenta na ispomoći. I još planiram zaposliti barem dvije osobe za normalno funkcioniranje kavane, jer uglavnom ne možemo izbaciti dovoljno hrane koliko nas ljudi traže“, kaže Dragana.

Foto: Arena Hospitality Group

Hranu pripremamo na dnevnoj bazi i ono što taj dan napravimo do navečer se i proda. Kod nas ćete češće naći natpis "rasprodano" nego da ima nešto od jučer. A za slučaj da nam se i desi da nam nešto ostane, to onda nudimo sutradan s vrlo jasnim natpisom npr: "buhtle od jučer" i za cijenu jedne dajemo dvije. Ljudi ih uzimaju bez razmišljanja jer znaju da su i dalje dobre samo što su od jučer; sve je to dio tog nekog našeg domaćeg šarma jer ako svjesno i odgovorno upravljate svojom kuhinjom kod kuće-onda hranu ne bacate. Kao što su nekada radile i naše bake i mame. Nije bilo bacanja. I to ljudi vole. Da ste iskreni i da ste odgovorni. Što se tiče cateringa, on je i dalje važan dio našeg poslovanja kojeg za sada provlačimo kroz postojeće ljudske i kuhinjske resurse, ali vidim da ćemo se u budućnosti morati reorganizirati i napraviti jednu posebnu diviziju koja će se samo njime baviti.

I naravno, kako vrijeme odmiče, tako samo iskaču nove ideje, međutim konsolidacija postojećeg poslovanja je trenutni prioritet. Dok ovo pišem, sama se sebi smijem jer upotrebljavam tako velike riječi nakon samo 4 mjeseca poslovanja...

Prednost samostalnog vođenja poslovanja je to što na kraju svakog dana možeš raditi analizu tog dana koji završava i od sutra raditi nešto bolje i pametnije, samo moraš biti iskren prema sebi. Mislim, moraš biti iskren prema sebi ako želiš biti uspješan. Kad pristupaš gostu i pitaš " je li bilo sve u redu" moraš biti spreman čuti i da nije bilo sve kako si ti htio. A gost ti sve kaže. Ne moraš biti ništa posebno pametan ili vrsni analitičar, samo ih trebaš slušati. I pamtiti da vidiš vraćaju li ti se. Ja točno znam kada je tko bio i koliko ga dugo nije bilo...onda malo i brinem. Preispitujem se kada primijetim da ih dugo nema...onda se vrate i kažu da su bili na putu, a ja odahnem i ljutito kažem :"izvolite mi to drugi puta najaviti, a ne da ja brinem" (čitaj po noći ne spavam i vrtim film u glavi što ih je moglo odbiti). Onda se svi zajedno smijemo mojoj imaginarnoj evidenciji dolazaka...

Foto: Arena Hospitality Group

Darling & Shegrt se od prosjeka izdvajaju i po simpatičnim detaljima, poput plakata na kojem je poznata slika Krik Edwarda Muncha začinjena duhovitim komentarom te zabavni postovi na društvenim mrežama. No, ono što je sasvim sigurno od Darling i njezinih Shegrta u kratkom vremenu stvorilo hit je fina domaća hrana te osmijeh i prijateljski pristup zbog kojeg se svaki gost osjećao kao kod kuće.

Mijenjamo se svaki dan. Dodajemo i oduzimamo svaki dan. Ali tako mora biti, to je dio rasta i napretka, zaključuje za kraj Dragana.

Sadržaj je omogućio HAMAG - BICRO

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije