Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUO

Osiguravateljima 240 mil. kn premije iz EU

novac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
17.01.2019.
u 08:20

Liberalizacija: u pet godina cijena prosječne police u autoosiguranju pala je s 200 na 120 eura.

Iza hrvatskih je osiguravatelja dobra godina: zaračunata bruto premija rasla im je 8,8% u odnosu na 2017., a od gotovo 10 mlrd. kn premije 240 mil. kn ostvarili su na tržištu EU. Iznos je rapidno rastao u odnosu na 2017. kad su u EU ugovorili tek 65 mil. kn premije. U Austriji najviše posluje Euroherc, u Italiji Adriatic osiguranje, također iz koncerna Agram (donedavno Jadransko osiguranje) u Sloveniji Allianz, Croatia osiguranje, Wiener i Uniqa.

Krajem 2018., bilo je 8,9 milijuna polica neživotnog i 1,5 milijuna polica životnog osiguranja, imovina se povećala 7%, na 42,2 mlrd. kn, a isplaćeno je 5,5 mlrd. kn šteta ili osigurnina.

Trenutačno u Hrvatskoj posluje 18 društava, 10-ak manje nego prije nekoliko godina te dvije podružnice iz EU. Okrupnjavanje kao potencijalni rizik za dogovaranje cijena spomenuo je na Hrvatskim danima osiguranja i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe. 
– Kartelizacija? Ne samo da je nema, nego je od 2013. do 2017. buktio rat cijenama, od čega su hrvatski građani značajno profitirali.

Još je relativno velik broj društava sa sjedištem u Hrvatskoj – rekao je jučer direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković na briefingu o rezultatima poslovanja osiguravateljskog tržišta u 2018.

Liberalizacija je, kaže, u pet godina smanjila prosječnu cijenu police u autoosiguranju s 200-tinjak eura na sadašnjih 120 eura. Hrvatski građanin u prosjeku godišnje izdvoji 316 eura za osiguranje, dok je u EU taj prosjek 2030 eura. Rast premije osiguravatelji očekuju u zdravstvenim, životnim i imovinskim osiguranjima te poručuju da je s rastom premije za samo jedan postotni bod država manje izložena saniranju katastrofalnih šteta za 20-ak posto.

Ponovo su se referirali i na status dopunskog zdravstvenog osiguranja gdje im je “trn u oku” način pružanja usluge preko HZZO-a. 
– Osiguravatelji pružaju tu uslugu pod nadzorom Hanfe, dok HZZO nema ni aktuare, niti izdvaja pričuve, što nije u skladu s regulativom EU. Očekujemo da se usklade s pravilima struke, bilo osnivanjem novog društva za osiguranje ili izdvajanjem iz HZZO-a – kaže Pauković.

Problem na koji su se požalili korisnici dopunskog osiguranja u privatnom sektoru, kojima osiguravatelj nije želio ponovo ugovoriti policu nakon isteka jer je procijenio da su bili prebolesni, odnosno preskupi, riješen je, tvrdi direktor HUO-a, pod paskom Hanfe.

Gotovo je pao s kamiona, pogledajte tko mu je pružio 'ruku spasa'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije