Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ren Zhengfei

‘Odredi komandosa’ za spas

Ren Zhengfei
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL
1/2
21.08.2019.
u 15:47

Ren Zhengfei, čelnik kineskog tehnodiva Huaweija, uputio je interni dopis zaposlenima o situaciji u kojoj se tvrtka našla zbog trgovinskog rata sa SAD-om

Unatoč prijetnji vetom, američki predsjednik Donald Trump u posljednjoj se minuti predomislio i dopustio američkom ministarstvu trgovine da odredi novu tromjesečnu odgodu potpune zabrane trgovanja s kineskim Huaweijem. Dakle, američke telekom-tvrtke koje su poslovale s Huaweijem, a samim tim i Huawei imaju na raspolaganju još 90 dana da svoje poslovanje prilagode budućem potpunom prestanku biznisa. Pritom su Amerikanci proširili svibanjsku crnu listu i na nju stavili sve Huaweijeve podružnice, a svim kupcima naložili da izvole u tom dodatnom periodu zaboraviti Huawei kao robnu marku i pronađu si zamjenu.

Trump ne odustaje od teze da je Huawei špijunska tvrtka i samim tim prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a premda je ljetos nakon sastanka G20 s kineskim predsjednikom u Japanu dao naslutiti da bi se, krenu li trgovinski pregovori u željenom smjeru, mogao i predomisliti o Huaweiju. 
No ništa od toga, za sada je na snazi 90-dnevno primirje prije konačnog prekida. Huawei tako ima još tri mjeseca za razvoj “plana B” za svoje pametne mobitele.

Jer oni su sada najviše na udaru, posebice ako se radi o prodaji izvan Kine. Nova uzdanica, koju će Huawei predstaviti u rujnu, trebala bi imati sve Googleove proizvode, no pitanje što kada se ukinu osvježenja za “mozak” telefona, odnosno operativni sustav Android. Huawei hitno treba usavršiti najavljeni HarmonyOS kojim može zamijeniti Google, ali i tada će povjerenje kupaca biti vjerojatno vrlo nisko.

Ren Zhengfei, osnivač i čelnik Huaweija, stoga, uputio je zaposlenima interni dopis i kazao da je tvrtka u fazi koju naziva – ili život ili smrt te je zatražio od zaposlenika da se sami organiziraju u “odrede komandosa” te se posvete izradi novih i inovativnih projekata. Oni koji uspiju, kazao je, bit će nagrađeni i promovirani, oni kojima ne pođe za rukom da razviju neku inovaciju smanjivat će plaću svaka tri mjeseca, a u konačnici bi se mogli naći i na cesti. Ren tvrdi da je uloga zaposlenika da osmisle proizvode, a na menadžmentu je “da što prije promovira izvanredne zaposlenike i tako ulijeva svježu krv u organizaciju”.

Taman kada je Huawei bio u uzlaznoj putanji da preuzme dominaciju na tržištu mobitela, dogodio im se Trump i sankcije. I da se Amerikanci nekim slučajem predomisle i vrate sve na staro, povjerenje je nepovratno narušeno, a u brojkama bi to moglo izgledati kao 60 milijuna prodanih pametnih telefona manje u 2019. u odnosu na prethodnu godinu. U prosperitetnoj 2018. prodaja im je bila porasla 34 posto spram prijašnje 2017. Kada se radi o ukupnim prihodima, prodaja mobitela dostigla je 45 posto s trendom rasta. Kako će proteći tehnološka deglobalizacija, pokazat će se u sljedećoj godini kad će se znati tko su pravi gubitnici, a tko pobjednici u srazu svjetskih sila. 

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije