Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza

Očajni Grci sada traže pomoć i od američkog predsjednika Obame

grcka
AFP
09.03.2010.
u 08:45

Grčki premijer uvjeren je da su upravo financijski špekulanti krivi za velike dugove u koje je upala njegova zemlja.

Grčki premijer George Papandreou pozvao je u pomoć Sjedinjene Države tražeći od njih da nametnu strože propise za hedge fondove te špekulante na tržištu valuta. Naime, grčki premijer uvjeren je da su upravo financijski špekulanti krivi za velike dugove u koje je upala njegova zemlja. Komentar grčkog premijera došao je danas uoči sastanka s američkim predsjednikom Obamom.

Grčka i dalje nastoji provesti mjere štednje ne bi li ukrotila proračunski deficit koji je lani dostigao 12,7 posto BDP-a.

- Nemoralni špekulanti zarađuju milijarde svaki dan klađeći se na bankrot Grčke, rekao je Papandreou, koji se u ponedjeljak najprije sastao s američkom državnom tajnicom Hilary Clinton u Washingtonu.

- Europa i Amerika moraju reći dosta i ograničiti one špekulante koji ulažu novac zbog  brzih povrata ne brinući kakve će posljedice njihov čin  imati na ekonomske sustave. Da ne spominjem posljedice po ljude - izgubljena radna mjesta, ovrhe nad stanovima i kućama, desetkovane mirovine, dodao je on.

Clintonova je izjavila da SAD žele uz ostale nacije raditi na reformi slabo reguliranog financijskog tržišta. Grčka, naime, očajno traži pomoć zemalja EU, odnosno zahtijeva jeftine kredite jer im zabrinutost oko njihove loše financijske situacije otežava posuđivanje novca i čini ga skupljim. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije