Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor

Mirenje sindikata i uprave Ine propalo, je li štrajk neizbježan?

ina benzinska postaja
Borna Filić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
01.06.2012.
u 21:30

Uprava naftne kompanije odustala od rezanja plaća, no sindikati ipak nisu zadovoljni novim kolektivnim ugovorom

Je li na vidiku štrajk zaposlenika Ine? Zakonski uvjeti za takav scenarij ispunjeni su jučer nakon što je i službeno propao pokušaj mirenja između uprave i sindikata nacionalne naftne kompanije u procesu dogovaranja novog kolektivnog ugovora. Sami pregovori prekinuti su prije otprilike mjesec dana jer nije bilo moguće postići dogovor. Kamen spoticanja bio je prijedlog uprave o smanjenju materijalnih prava zaposlenika, naročito onih zaposlenih u maloprodaji kojima bi plaća bila i 35 posto manja.

Sindikati na to nisu željeli pristati, pa su prekinuli pregovore. Pokrenut je proces mirenja, no sad je i on propao, iako je uprava u međuvremenu odustala od spornog rezanja plaća. Osmišljen je novi prijedlog, da se dodatak na plaću za rad u drugoj smjeni smanji sa 15 na 5 posto, uvede sustav vrednovanja rada te smanji broj dana godišnjeg odmora. Sindikati su rezolutno odbili svaku mogućnost rezanja materijalnih prava, a kako je Vlada smanjila obvezu uplata zdravstvenog osiguranja, tražili su i da se dio tog novca podijeli radnicima.

Uprava je nudila pet milijuna kuna, a sindikati su tražili 12. Hoće li se pregovori nastaviti i kada, zasad se ne zna.

Ključne riječi

Komentara 3

P2
papreni 200
09:30 02.06.2012.

Ina perjanica hrvatskog gospodarstva nepovratno je uništena.. bypapreni

NA
navijeke
22:57 03.06.2012.

naravno, nigdje se ne spominje 'obećanje' uprave kako će se radnici maloprodaje ne pristanu li sindikati na 'dogovor' pod mađarskim uvjetima, reorganizacijom tvrtke biti izmješteni iz Ine. to se (bar u mom selu) zove mobbing.

VG
Veseli Gost
23:58 03.06.2012.

Peoalo je vrijeme komentiranja. Mljekari prosvjedovali - nista pisu postigli. 200 bogatihradi sro hoce. Snize cijenu mljeka a seljaci ili prihvati ili odi na prosjacki stap oni ce uvoziti a Todoric ce prodavati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije