Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije teško

Mali vodič kroz uštede: Trikovi uz koje ćete popraviti kućni budžet bez odricanja

dm
Foto: Shutterstock
1/3
11.03.2010.
u 10:22

Bez obzira tko je u vašoj obitelji zadužen za budžetiranje, postoji nekoliko korisnih i jednostavnih savjeta uz koje ćete napraviti brze i lake uštede

U većini obitelji postoji netko tko je zadužen za plaćanje računa, kupovinu namirnica i potrepština za cijelu obitelj, a najteži dio zadataka zasigurno je mjesečno planiranje kućnog budžeta i to bez većih neplaniranih troškova koji će vas financijski potopiti. Bez obzira tko bio zadužen za obiteljsko budžetiranje i planiranje troškova, postoji nekoliko odličnih i jednostavnih savjeta svjetskih stručnjaka za financije koji vam mogu pomoći u malim, ali značajnim uštedama za kućni budžet. Poanta savjeta za štednju nije da vam oduzmu slobodu već naprotiv da vam daju slobodu. No bitno je osvijestiti se po pitanju kućnog budžeta i napraviti dobar plan.

1. Kućni budžet s nultom osnovom
To ne znači da imate nula kuna na računu već naprotiv. Početkom svakog mjeseca bitno je odrediti prihode i troškove kućanstva kako biste bili na nuli.

2. Budžetirajte zajedno
Kućno budžetiranje može biti zabavno. Početkom mjeseca odredite večer koju ćete provesti uz omiljenu glazbu i grickalice, otvorite ekselicu i bacite se na posao. Odredite ciljeve, svedite snove na realnost i ako imate partnera i volite si tepati da mislite kao jedno, preslikajte tu misao i na kućno budžetiranje jer vas tvrdnje poput „ovo je moja lova, a ovo tvoja“ neće dovesti do zajedničkog cilja.

Foto: Shutterstock

3. Svaki mjesec je drukčiji
Kod kućnog budžetiranja, svaki je mjesec potrebno dobro razmotriti i isplanirati troškove, a to se odnosi na veće izdatke kao što su registracija auta, početak školske godine,  odlazak na godišnji odmor ili kupovanje božićnih darova. Sve treba uzeti u obzir, a idealno bi bilo da imate planiranu mini ušteđevinu kako bi mogli što bezbolnije pokriti veće izdatke u kućnom budžetu.

4. Definirajte prioritete
Financijski stručnjaci smatraju da je najbitnije izračunati kolika su vam mjesečna davanja, kolika primanja i  koliko svaki mjesec možete staviti „na stranu“. Tek nakon što ste to definirali, dolaze takozvana Četiri zida - hrana odnosno potrepštine, dom i računi, odjeća i prijevoz. Prema izračunima prosječnih cijena u Hrvatskoj, jedna četveročlana obitelj za hranu i higijenske potrepštine na mjesec  potroši oko tri tisuće kuna. Zanima vas odgovor na pitanje kako da kupnja postane štednja? Naravno, pratite sniženja, ali nemojte zaboraviti i na loyalty kartice uz pomoć kojih možete planirati troškove kao i uštedjeti. Jedna od njih svakako je dm active beauty kartica s kojom skupljate bodove i štedite, no pitate što sve možete kupiti po povoljnijim cijenama? Vrijednim bodovima dm nagrađuje svaku vašu kupnju, od proizvoda za ljepotu preko prehrambenih proizvoda i proizvoda za domaćinstvo pa sve do proizvoda za bebe, ali i brojnih drugih. Od 16. ožujka pa do kraja mjeseca pri kupnji proizvoda za njegu lica u vrijednosti iznad 150 kuna na dar dobivate traku za kosu. Još više bodova možete dobiti uz online kupone, a u periodu od 16. ožujka pa do 31. ožujka očekuje vas i hit lista bodova.

Foto: Shutterstock

5. Kako do bodova za uštedu?
Obavite kupovinu, pokažite svoju dm active beauty karticu na dm-ovoj blagajni, automatski sakupite višestruke bodove te ih iskoristite prilikom sljedeće kupovine i ostvarite uštedu! Kako do nove kartice dm active beauty? Registrirajte se i naručite je online na svoju kućnu adresu. Vaša nova kartica stići će vam na kućnu adresu u roku od dva do tri tjedna. Novu karticu možete preuzeti u bilo kojoj dm prodavaonici i aktivirati je online registracijom sa samo nekoliko klikova, a vaša nova kartica odmah je spremna za korištenje. Uz dodatnu karticu za članove obitelji možete skupljati bodove još brže. Uz osnovnu karticu možete prijaviti i do deset dodatnih kartica. Jedna dodatna kartica dolazi automatski u prijavnici s osnovnom karticom, dok ostale dodatne kartice (prijavnice) možete zatražiti u svojoj dm prodavaonici. Stoga isplanirajte kućni budžet svakog mjeseca i štedite uz loyalty kartice.

Sadržaj nastao u partnerstvu s dm-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije