Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi posao tvrtke Bjelin

Kralj laminata u Ogulinu gradi pet pogona, ulaže milijardu kuna

Darko Pervan
Foto: Davor Javorović/Pixsell
29.11.2017.
u 08:23

Mjesecima smo obilazili ministarstva, Hrvatske šume... Nije nam odgovorio ni ministar Goran Marić pa smo odustali od Vukovara

Tvrtka Bjelin, koja je u vlasništvu „kralja laminata“ Darka Pervana, Hrvata koji već desetljećima živi u Švedskoj, započinje s realizacijom projekta u okviru kojega će na području Ogulina uložiti milijardu kuna. Potvrdio nam je to i direktor i član Uprave Bjeline Stjepan Vojinić, koji je istakao kako će radovi na realizaciji projekta „Ogulin 2“, kako su ga nazvali, započeti već na proljeće iduće godine.

– Čekamo odluku Grada Ogulina da nam potvrdi kupnju 20 hektara zemljišta u tamošnjoj Poduzetničkoj zoni, a do Uskrsa sljedeće godine osigurat ćemo dodatnih 13 hektara. Na tom prostoru sagradit ćemo pet proizvodnih pogona za proizvodnju podnih obloga – rekao je Vojinić. Podsjetio je kako na području Ogulina ova tvrtka već posluje te da se ovaj projekt provodi u vremenu od sedam do deset godina. Prema planovima na proljeće će, čim to vrijeme dopusti, započeti pripremni i zemljani radovi, dok bi tijekom ljeta započela i gradnja prve tvornice. Plan je da serijska proizvodnja iz nove tvornice u Ogulinu počne tijekom 2019. godine.

Osposobljavanje radnika

– Ovo je jedan ogroman projekt koji će izuzetno mnogo značiti i za sam Ogulin kao i cijelo to područje Hrvatske. Radit ćemo u etapama i kako se koji pogon bude završavao, tako ćemo ga i opremati i započinjati sa serijskom proizvodnjom. U isto vrijeme radit ćemo i na osposobljavanju radne snage – rekao je Vojinić.

O značaju za Ogulin govori i podatak kako će nakon završetka projekta u novim pogonima raditi više od 600 zaposlenih. Broj osoba koje će se posredno zaposliti još je i veći jer će to značiti više radnih mjesta, više novca, a samim tim i više potrošnje. U novim pogonima tvrtke Bjelin proizvodit će se nove podne obloge – Woodura i Nadura, od kojih se očekuje kako će tijekom idućih godina postati svojevrsni svjetski hit. Gradit će se i tvornica HDF-a – spajanje furnira kao i logistički centar.

30 milijuna kvadrata

– Prema našem masterplanu, nakon završetku cijeloga projekta u Ogulinu ćemo proizvoditi oko 30 milijuna kvadrata različitih podnih obloga godišnje. Sve to namijenjeno je za tržišta širom svijeta, što će Ogulin definitivno postaviti na mapu svijeta kada je riječ o drvnoj proizvodnji – rekao je Vojinić.

Ovo ulaganje u Ogulin dio je ranijih planova tvrtke „Bjelin“ po kojima su neki pogoni trebali završiti i u Vukovaru. Tim povodom Pervan je ljetos posjetio Vukovar kada je razgovarao i s gradonačelnikom Ivanom Penavom. Uvjetovali su otvaranje pogona, u kojima bi se zaposlilo nekoliko stotina radnika, osiguravanjem dovoljnih količina drvne mase od mjerodavnih. Nakon posjeta Vukovaru Pervan je i bez tih garancija bio spreman otvoriti pogon u Vukovaru, ali je opet izostalo razumijevanje.

– Mjesecima smo obilazili razne urede, agencije, Hrvatske šume, ministarstva i slično, ali bez rezultata. Imali smo 28. kolovoza zadnji sastanak s ministrom Goranom Marićem, od kojega smo tražili da nam se omogući kupnja zemljišta tvrtke Borovo, koje oni ne koriste, i to po tržišnim cijenama. Imali smo čvrsta obećanja kako će se nešto napraviti, ali do danas nismo dobili odgovor. Kako više nemamo vremena, a i kako nam je dosta šetanja od ureda do ureda bez rezultata, odlučili smo krenuti s realizacijom naših planova u Ogulinu. Iskreno sve nas boli što nećemo investirati u Vukovar, ali mi smo tu najmanje krivi – rekao je Vojinić.

Komentara 21

DU
Deleted user
08:33 29.11.2017.

Svaka čast gospodinu Pervanu da nije odustao od ulaganja u Hrvatsku nakon ovih birokratskih zavrzlama! Nažalost, ovo je samo jedan primjer koji pokazuje da ne treba nama politika brinuti o povratku i ulaganju Hrvata u Hrvatsku, već se politika treba maknuti i srušiti administrativne i birokratske zapreke i stvari će same krenuti na bolje. Nažalost, birokracija je osnovna 'djelatnost' za uhljebljivanje ljudi vodećih stranaka, tako da se bojim da od mojih želja neće biti ništa.

ZL
zlako
08:41 29.11.2017.

Sve papke iz administracije treba zaposliti u toj tvornici da se nauče raditi i koristiti mozak.

DU
Deleted user
09:21 29.11.2017.

Ja neznam samo od kuda ce im osigurati sirovinu. Jedini razlog zasto ulaze u Vukovaru su porezne olaksice i sirovina, odnosno Hrast Luznjak i Jasen. No Pogledajte snimke slavonije iz zraka, sumska podrucja su ostale samo flekice. Sume su totalno devastirane i pred unistenjem. Uglavnom se samo sijece i izvozi kao sirovina i poluproizvod, znaci uzimamo minimalnu zaradu. Citave trupce melju i loze u turskoj elektrani koja trosi na slepere tjedno a oni nam tu struju prodaju po 3+ kune po kw. Masa mini pogona uz veliki pogon Spacva Melju trupce i proizvode pelete.. Trenutno nema ogrijevnog drva za stanovnistvo i cijena se popela na 350 - 400 kn po kubnom metru ne izrezanih drva, znaci u konacnici kostaju oko 450 kn kubni metar. To je istina..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije