Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST INDUSTRIJE KAVE

Kava zdrava, a država je oporezuje kao luksuz

Mali broj kafića otvorio svoja vrata u Šibeniku
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
25.02.2021.
u 21:16

Kavu svakodnevno pije 93% Hrvata

Konzumacija kave pozitivno utječe na zdravlje, a najvažniji podatak je onaj o smanjenoj stopi smrtnosti u osoba koje piju 2-3 šalice kave dnevno, kazala je klinička nutricionistica Darija Vranešić Bender na jučerašnjem panelu o budućnosti industrije kave u organizaciji HUP-ove Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave. No dok se s jedne strane preporučuje i radi zdravlja, kavu se u nas smatra luksuzom i stavlja u kontekst proizvoda koji se dodatno penaliziraju jer su štetni za zdravlje i okoliš, istaknuo je čelnik Koordinacije i savjetnik uprave Francka Josip Budimir.

– Od tog se posebnog poreza godišnje ubere 124,5 mil. kuna, što čini 0,77% ukupnih prihoda države od trošarina i posebnih poreza u 2019. Takav tretman dovodi do poticanja prekogranične kupnje, destimulira osobnu potrošnju i time negativno utječe na BDP te rezultira nekonkurentnošću Hrvatske u odnosu na nama usporedive zemlje u okruženju – rekao je Budimir.

U Hrvatskoj taj porez trenutačno iznosi 6-20 kn/kg kave, odnosno s ostalim porezima i do 35% po šalici, za razliku od Slovenije, gdje je taj udio samo 9,5%, čulo se na skupu.

 

>> VIDEO Prošlo je godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj: Ove fotografije pokazuju kako nam se život promijenio

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Oneill
Oneill
21:58 25.02.2021.

Kod nas od A do Ž PROKLETSTVO bez razuma samo jami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije