Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radni ručak

Josipović: Strana ulaganja pala su 20 puta u odnosu na 2008. godinu

Josipović na radnom ručku s članovima AmChama (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
13.09.2011.
u 16:04

– Hrvatska ima dobru gospodarsku perspektivu i u njoj se isplati raditi – poručio je predsjednik članovima AmChama

Predsjednik Ivo Josipović na današnjem je radnom ručku s članovima Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) opetovano upozorio na nužnost nastavka  reforme pravosuđa, nesređene zemljišne knjige, nepotrebnu birokraciju koja koči strana, ali i domaća ulaganja u RH, rastuću nelikvidnost...

Josipović je istaknuo kako su strana ulaganja u Hrvatsku pala 20 puta u odnosu na 2008. godinu – sa četiri  milijarde eura pali smo na svega 200-tinjak milijuna – ali i na to se, kazao je, može gledati optimistično, odnosno ima prostora za dalja investiranja. Nove investicije na razini tri do četiri milijarde eura godišnje bile bi ključne za izlazak iz krize, ali za to treba stvoriti uvjete, kazao je Josipović, ističući kako je na državi, koja je i sama veliki gospodarstvenik, da kao regulator stvori jednostavnije i  prijateljske  uvjete za one koji žele ulagati u RH te omogući jednakopravnost svih subjekata na tržištu.

K tome, mora i smanjiti svoj portfelj. Još je puno državnih tvrtki koje se trebaju privatizirati, kazao je, iako postoje i “strateške” tvrtke u kojima država mora zadržati vlasništvo.

Predsjednik je na današnjem susretu govorio i o nužnoj regionalnoj suradnji gospodarstvenika i zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Najveću podršku za jačanje regionalne suradnje uvijek je dobivao upravo iz gospodarskih krugova, ustvrdio je.

– Hrvatska ima dobru gospodarsku perspektivu i u njoj se isplati raditi – poručio je, ističući kako se nada da će buduća vlada, ma tko pobijedio na izborima, tomu dati više važnosti.

– Mi smo danas na prekretnici, posebice kad je riječ o ulasku u EU, mi možemo okrenuti novu stranicu. Vlada, koja god bude poslije izbora, ima priliku i ja se nadam da će je iskoristiti – rekao je predsjednik.

Komentara 39

Avatar MK
MK
17:58 13.09.2011.

...Mozda bi netko trebao izvjestiti Predsjednika o globalnoj krizi prije nego se bude opet cudio snjegu u zimi!

ST
stefj
18:20 13.09.2011.

Ovdje je dobro Josipoviće rekao, treba ukinuti oko 90% zakona i pojednostavniti procedure. Naravno i otpustiti oko pola birokracije. Onda bi možda netko i pokušao ulagati, jer bi bar mogao proračunati koliko ga sve košta i koliko bi procedura trajala. Danas nije samo problem u visokim naknadama i porezima, problem je da investitor nema pojma da li nešto uopće može napraviti, koliko će ga investicija koštati i koliko će procedura trajati. Birokracija napravi maglu od svega, a standardna odbijenica glasi FTJP - fali ti jedan papir... Kada se riješi problem birokracije, gomile propisa i uredbi, te zakonodavstvo, onda tek možemo početi razmišljati o previsokim porezima, paraviskalnim nametima i sličano, jer će i to postati jasnije...

VE
velikazmija
16:30 13.09.2011.

strava -

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije