Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekad važan sektor

Hrvatsku tekstilnu industriju danas nosi samo šest kompanija

04.03.2013., Zagrebacka ulica, Varazdin - Pogon tekstilne industrije Varteks d.d. P
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
11.12.2015.
u 23:00

Čini se da su pred tekstilnom industrijom nakon desetljeća pada ipak neki bolji dani jer je izvoz počeo osjetnije rasti

Omiški Galeb, Kotka iz Krapine, Tvornica tekstila Trgovišće, zagrebački Image Hadad, Tekstil Lio iz Osijeka i Predionica Klanjec trenutačno su među najstabilnijim tvrtkama unutar grupacije, kazala je Jagoda Divić iz Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore na tradicionalnom godišnjem znanstveno-stručnom savjetovanju "Tekstilni dani Zagreb 2015." održanom u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza tekstilaca i zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Situacija u tekstilno-odjevnoj industriji, prema ocjeni Divić, i dalje ne bilježi pokazatelje oporavka i stabilnosti ni mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

Neki od uzroka ovog "puževa koraka" su i što je tekstilna industrija suočena oštrije od mnogih drugih djelatnosti s jakom konkurencijom na inozemnim tržištima, ali i nedovoljna ulaganja u tehnologiju te inovacije i njihovu komercijalizaciju. Problem su i najniže plaće unutar cijele prerađivačke industrije, neto satnica tekstilnog radnika je 22, a u proizvodnji odjeće tek 17 kuna, što nije motivirajuće.

Nadalje, kočnica razvoju je i nedostatak greenfield investicija, nedovoljna ulaganja u razvoj vlastitog brenda uz povećanje poslovne sofisticiranosti, ali i ulaganje u visoko obrazovanje te komercijalizaciju inovacija radi uspješnijeg plasiranja proizvoda na domaćem te posebice na inozemnim tržištima, navodi Divić uz ocjenu kako je "sve ostalo što se poduzima zapravo samo gašenje požara". Još jedan uteg koji se uz ovaj sektor konstantno spominje i nadalje je evidentan, a to je niska stručna sprema zaposlenih s visokim prosjekom životne dobi.

Prema podacima HGK u prvih sedam mjeseci 2015. vrijednost izvoza lokalne tekstilno-odjevne industrije iznosila je 443 milijuna eura što je za 30 milijuna eura bolji učinak od onoga koji je realiziran u istom razdoblju godinu dana prije. Međutim, paralelno je rastao i uvoz pa je tako na kraju srpnja ove godine na inozemnim tržištima za tekstilni asortiman i odjeću ukupno potrošen 701 milijun eura, odnosno 41 milijun više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine.

Uz veliki pad broja zaposlenih proteklih sedam godina, sa 26 na 17 tisuća, te ostale negativne trendove, pojedini poduzetnici u ovoj djelatnosti ipak pronalaze optimizam što ilustriraju podaci o većem broju tvrtki. U 2008. bilo ih je ukupno 678, da bi 2014., kako navode iz Komore, bila zaključena uz aktivnost 513 proizvođača odjeće i uz 241 tekstilnu tvrtku. Razvoj vlastitog brenda u suradnji sa znanstvenom zajednicom i dizajnerima, uz osmišljen marketinški nastup te fokusiranje na ciljane kupce, recept je za uspješan opstanak branše, a ne lohn poslovi koji danas prevladavaju u izvoznom plasmanu, poruka je s ovogodišnjeg skupa. 

>> Šiju lovačke zastave, alkarske lente i majice s porukama migrantima 

>> 'Moje su kreacije seksepilne. Važno mi je kako će se ponašati na tijelu, jer želim da njegova ljepota dođe do izražaja'

Komentara 2

SO
Soljženicin
10:42 13.12.2015.

Nekada smo bili kvalitetni i u trendu sa ostatkom svijeta. I tada smo mislili da svijet ima nešto što mi nememo. Danas smo se uvijerili da baš i nije tako, da se i po svijetu nose dronjci upitne kvalitete. Naši kvazi menađeri su nas doveli tu gdje smo, nesposobni da išta prodaju , da išta pokrenu. A kod nas ionako nitko nesposobne ne mijenja, jer oni nam i dalje neophodno trebaju.

VV
Vražji Vrag
12:10 14.12.2015.

Izvoz raste jer su tim "robovima" dodatno smanjili plaće pa ne zarađuju više od 2000 Kn za 240 sati rada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije