Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori

Gubici Petrokemije uvjetovani eskalacijskom formulom

petrokemija
arhiva VL
13.11.2010.
u 08:00

O tome što cijena plina znači za Petrokemiju dovoljno govori podatak da je za redovitu godišnju proizvodnju 1,3 milijuna tona gnojiva potrebno oko 700 milijuna prostornih metara plina.

Najavljeno povišenje cijena plina u kutinskoj Petrokemiji, našem najvećem potrošaču plina, očekuju sa strahom jer bi moglo dodatno pogoršati uvjete poslovanja.

Naime, u prvih devet mjeseci ove godine tvrtka je, ponajprije zbog golema porasta cijene sirovina među kojima je i plin, imala gubitak od 126,7 milijuna kuna.

Gubici se nisu mogli izbjeći čak ni povećanjem proizvodnje i prodaje te smanjenjem troškova. Prema istom razdoblju lani, proizvodnja je sa 876.000 tona mineralnih gnojiva povećana 34,9 posto, prodaja 18,7 posto, a troškovi osoblja smanjeni su 20,2 posto. Kako je obrazložio predsjednik uprave Petrokemije Josip Jagušt, niski prihodi od prodaje, zbog niskih prodajnih cijena, nisu mogli pokriti ukupne fiksne troškove.

U Petrokemiji su sada sve oči uprte u Inu s kojom počinje novi krug pregovora o cijeni plina. Do kraja ove godine vrijedi trogodišnji ugovor o opskrbi i cijeni plina, u koji je ugrađena tzv. eskalacijska formula po kojoj se svakog tromjesečja cijena povećava.

U Petrokemiji smatraju da je već dosegla razinu koja ne trpi nova povećanja. O tome što cijena plina znači za Petrokemiju dovoljno govori podatak da je za redovitu godišnju proizvodnju 1,3 milijuna tona gnojiva potrebno oko 700 milijuna prostornih metara plina. Budući da se u proizvodnji mineralnih gnojiva plin ne rabi kao energent, već kao sirovina za amonijak, njegov je udio u cijeni proizvoda čak 50 posto, a radna snaga u cijeni gnojiva sudjeluje tek sa 9 posto.

Prema ugovorenoj formuli, cijena plina kvartalno raste bez obzira na njegovo porijeklo. Plan je bio da se do kraja ove godine cijena izjednači s cijenom ruskog plina na rusko-ukrajinskoj granici iako se u proizvodnji rabi i oko 60 posto domaćeg plina. Tako se popust od 38 posto, koji je bio dogovoren 2008. godine, već odavna "istopio".

– Ne očekujemo da će se najavljeno povećanje cijene plina neposredno odraziti na cijenu plina Petrokemiji. Međutim, mi već sada plaćamo najskuplji plin od svih europskih proizvođača mineralnih gnojiva, što nam je golem teret u usporedbi s europskom konkurencijom. U Petrokemiji smo učinili sve što smo mogli i zaposleni u tvornici ne mogu dati više – kaže predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije Željko Klaus.

Budući da Petrokemija kao najveći potrošač plina ima status povlaštenoga kupca, u Petrokemiji vjeruju kako će se u pregovorima s Inom pronaći prihvatljivo rješenje. U protivnom se, kažu, neće moći izbjeći gubici pa će poslovanje tvrtke, koja je u većinskom državnom vlasništvu, postati upitno.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
13:58 13.11.2010.

što znači podatak o 60% domaćeg plina? da je on badava? pa i amerikanci ne daju badava svoju naftu svojim građanima! nekoga je ona koštala, bušenje, istraživanje... kolko bušotina treba napraviti da bi jedna vukla? pitanje petrokemiji mora biti slijedeće : zašto su njena umjetna gnojiva u sloveniji dosta jeftinija nego kod nas? neka tamo digne, neka izjednači. a ako slovenci daju neke subvencije, onda ajmo i mi. ne mogu vjerovati da to tamo može biti jeftinije nego kod nas!

KR
krka
19:20 13.11.2010.

Loša i nestručna uprava, zastarjela i skupa tehnologija, radnika, kao i u socijalizmu gdje treba 4- 5 ili 6, gnojivo u Sloveniji jeftinije i do 25 %; kad si to riješite, cvasti će Vam ruže.Na kraju ako niste rentabilni, kao i brodograadilišta i puno ostalih kupleraja po državi- zatvoriti Vas i prodati najboljem ponuđaču sa prenamjenom proizvodnje, naravno da nedete na teret onima koji još \'\'uvijek\'\' šljakaju.

AB
Abudabi
20:07 13.11.2010.

Stalno se postavlja teza za Petrokemiju da je za njezinu opstojnost najvazniji plin,vlada,cijena gnojiva,vanzemaljci....i slicne teze.Ukoliko je plin vazan da li moze netko otkriti misterij zasto je Petrokemija bila gubitas 80tih kad je plin bio \"besplatan\".Vjerojatno 80 tih nije bio kriv plin nego vanzemaljci.Uvijek ce se za nestrucnost,nerad,nepotizam,nesposobnost,rodjaštvo...koji postoje u toj tvornici nac drugi krivac.Recimo oni bi na ulicu ako im se promjeni cijena plina a nisu izasli na ulicu kada se Petrokemija odvajala od INA-e.Vecina petrokemijskih tvornica je tako vezana za naftne kao sto su bili INA Petrokemija.Ali zasto nisu izasli na ulicu tada ili bar verbalno protestirali?Zato sto ih je politika postavila i nemaju pojma niti ih zanima sta treba toj tvornici.Nek novinarcici istraze koliko je radnika u tu tvornicu ugurano bez natjecaja.Pa kako ces sa takvom politikom naprijed.Tko ce za to odgovarat.Opet jadni plin.Jadan taj plin kako ga prostituiraju neradnici da bi zadrzali privilegije u Kutini i jos dobili nagrade grada Kutine kao ugledni gospodarsvenici.Koliko samo Rade Buljubasica ima u toj tvornici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije