Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća investicija u turizam

EBRD je sa 70 milijuna eura dobio oko 25 posto D-Marina

Ferit Şahenk, predsjednik Doğuş grupe
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
30.05.2018.
u 19:10

U pet godina Doğuş grupa će udvostručiti ulaganja u Hrvatsku

U sljedećih pet godina udvostručit ćemo naša ulaganja u Hrvatsku, najavio je Ferit Şahenk, vlasnik i predsjednik uprave Doğuş Holdinga, opovrgavajući tako kuloarska nagađanja da se turska grupacija povlači iz Hrvatske u koju je dosad uložila više od 200 milijuna eura, ne računajući projekt Maraska resorta u Zadru koji sam vrijedi 100 milijuna eura.

Şahenk je u Hrvatsku došao potpisati ugovor s EBRD-om o ulasku razvojne banke u Doğuşovu kompaniju D-Marin koja upravlja s 11 nautičkih marina u istočnom Sredozemlju. EBRD je sa 70 milijuna eura dobio oko 25 posto udjela u vlasništvu D-Marina, a to im je najveća globalna investicija u turizam ikad.

Podupiranje razvoja

Zemlje istočnog Mediterana područje su snažnog turističkog rasta, a naš je cilj podupirati taj razvoj. Ulažemo u inkluzivni turizam koji spaja visokoprofilne ulagače sa zajednicom pa očekujemo da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za lokalne poduzetnike i stvoriti nova radna mjesta te obogatiti ponudu za goste – prokomentirao je prvi potpredsjednik EBRD-a Jürgen Rigterink te dodao da je početak turističke sezone pravo vrijeme za potpisivanje ovakvog ugovora.

Prema Şahenkovoj najavi, Doğuş planira u Hrvatskoj nove marine, a potpisivanje ugovora u Hrvatskoj simbolično je jer su kompaniju za nautički turizam D-Marin, Turci postavili na noge upravo investicijom u Hrvatsku.

Danas upravljaju s više od 8000 vezova u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, zapošljavaju ukupno 502 djelatnika, od čega 155 u Hrvatskoj. Doğuş sudjeluje i u EBRD-ovu programu zapošljavanja mladih. – U Hrvatskoj smo partnerstvo s Doğuşom počeli potporom marinama Dalmacija i Borik, pokazali su se kao partner na koje se može osloniti. Počeli smo s malim investicijama u obiteljske hotele i došli do marina. Intenzivno radimo na inkluziji mladih na tržište rada, u partnerstvu s Fakultetom hotelijerstva u Zadru – istaknula je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Školovanje kadrova

Dvije kompanije podupiru inicijativu da se na zadarskom fakultetu otvori i smjer nautičkog turizma, što je ključno u okolnostima kad nedostaje krucijalnog kadra u domaćem turizmu, a s druge strane, brojne kompanije najavljuju gotovo devet milijardi kuna investicija u sektor u iduće dvije godine.

– Ponosni smo na ovaj joint-venture koji odražava našu strategiju ulaganja u turizam, posebno u biznis s marinama. Ta nam je strategija 2000. godine počela kao san, a danas imamo 11 marina, ali i EBRD u partnerstvu. Vjerujemo u veliki potencijal nautičkog turizma i u to da će EBRD akcelerirati naš biznis – poentirao je Ferit Şahenk.

EBRD je u Hrvatskoj prvi projekt potpisao 1994. i od tada je kroz 198 projekata investirao više od 3,6 milijardi eura.
Aktivnosti banke pokrivaju sva područja gospodarstva, ali posebno su fokusirani na infrastrukturu, poduzetništvo, energetiku i financijske institucije. EBRD je uključen i u dijalog o mjerama ekonomske politike, razvoj tržišta kapitala i regulatornu reformu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije