Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 1993. godine

Uzajamne investicije: Hrvatska uložila 750, a Srbija 9,7 milijuna eura

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/3
29.01.2018.
u 11:57

Za razliku od toplo-hladnih političkih odnosa, gospodarski su lani bili prilično dinamični, izvoz u Srbiju skočio je 30 posto.

Robna razmjena između Hrvatske i Srbije prvi je put prošle godine premašila vrijednost od jedne milijarde eura! Podaci za prvih deset mjeseci pokazuju da je vrijednost hrvatskog robnog izvoza u Srbiju bila 550 milijuna eura, a vrijednost uvoza 482 milijuna eura te se nakon 2010. godine međusobna razmjena udvostručila.

Za razliku od toplo-hladnih političkih odnosa, gospodarski su lani bili prilično dinamični, izvoz u Srbiju skočio je 30 posto, dok je uvoz rastao po stopi od 20 posto. Srbija u hrvatskom izvozu sudjeluje s udjelom oko pet posto, dok u uvoznoj robi srpska čini dva posto!
Investicije, međutim, kolaju bitno sporije od robe i zasad su uglavnom jednosmjerne. Za nekog srpskog ulagača zadnji se put čulo potkraj 2015. kada je “srpski kralj mesa” Petar Matijević kupio dvije zadruge te stekao vlasništvo nad 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Lani su se iz Privredne komore Srbije pohvalili s 30 milijuna eura suficita u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom, no podaci Hrvatske gospodarske komore to ne potvrđuju i prema njima Hrvatska je i 2016. zadržala prednost od 23 milijuna eura, ali uz znatno smanjenje izvoza u odnosu na prethodnu godinu. Kako je prošla 2017., vidjet ćemo kad se objave podaci za zadnja dva mjeseca.

Prema komorskim podacima Srbije, 2016. prvi su hrvatski izvozni proizvod u Srbiju bili dizelski automobili (5,9%), zatim laka ulja i proizvodi za preradu (4,2%), dijelovi sjedišta (3,7%), cement (3%), urea u vodenoj otopini (2,5%), preparati za pranje i čišćenje (2,1%), kontejneri od stakla (2%), električna energija (1,7%) te proizvodi za prehranu (1,7%). Sudeći po tome što su dizelski automobili bili prvi hrvatski izvozni proizvod, očito se radilo o provozu robe s trećih tržišta, koja je od ulaska u Europsku uniju sve zastupljenija u našoj robnoj razmjeni. HGK u svojim podacima ne spominje izvoz automobila, već se kod njih nakon nafte i električne energije na trećemu mjestu nalazi čokolada. Prema srpskim evidencijama, hrvatski su poduzetnici 2016. najviše uvozili srpski rafinirani bakar (10,2%), suncokretovo ulje (4,8%), električnu energiju (2,7%), šećer od šećerne repe i trske (1,8%), polietilen, uljane pogače i soju.

Hrvatska statistika navodi električnu energiju kao prvi uvozni proizvod. Srbiji je Hrvatska 8. izvozno-trgovinski partner te 13. uvozno-trgovinski partner. Inače, vrijednost hrvatskih ulaganja u Srbiji procijenjena je od 1993. na 750 milijuna eura, a investicije u obrnutom smjeru bile su mnogo skromnije, iznose samo 9,7 milijuna eura te se u nekom znatnijem obujmu prvi put pojavljuju 2010. i 2011.

Komentara 5

NV
NV
12:09 29.01.2018.

To samo govori koliko su srbi neopterećeni hrvatima. Da je obratno kod nas bi izbila revolucija kako srbi žele kupiti hr.

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
12:41 29.01.2018.

Super i sjajno. Ponovo se uspostavlja bratstvo i jedinstvo jer ipak smo brača po krvi, kulturi i sjulpturi ali nikako po naturi.

VJ
Vl jedi govna
16:37 29.01.2018.

Kad nisu imali više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije