Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dionice i investicijski fondovi

Do veće zarade uz veći rizik

Novac
Foto: Getty Images
04.11.2018.
u 12:53

Povijesni prikazi prinosa nisu jamac budućih prinosa, a tu je i porez

Ulaganje u investicijske fondove u konstantnom je porastu, posebno zadnjih godina otkad su kamate na štednju pale na niske grane. Imovinom pod upravljanjem i dalje prednjače obveznički i nekadašnji novčani fondovi, koji su zbog nove regulative u procesu izmjene strategije ulaganja.

Prema podacima Hanfe, građani su u posljednje dvije godine povećali svoju imovinu u obvezničkim fondovima za 4,17 milijardi kuna, na 5,6 milijardi kuna.

Imovina otvorenih investicijskih fondova pod upravljanjem ZB Investa iznosila je 4,94 milijarde kuna na kraju trećeg tromjesečja 2018., što predstavlja 25,54 posto tržišta. Od početka godine iznos pod upravljanjem rastao je gotovo 400 milijuna kuna, što je 46 posto ukupnog rasta koji je generiralo tržište (857 milijuna kuna).

Banka je uvela i uslugu personaliziranog investicijskog savjetovanja za fondove i depozite za klijente fizičke osobe. Građanima daju investicijski savjet bez naknade i bez obveze prihvaćanja.

U HPB-u ističu da im je u posljednje dvije godine iznimno rasla imovina HPB Obvezničkog fonda – 311,96 posto.

U Erste Asset Managementu napominju da je velikom broju klijenata važan konzervativan pristup, odnosno ostvarivanje prinosa uz prihvatljive niže oscilacije cijena udjela na dnevnoj razini. Dominantno se stoga investira u fondove čiji je portfelj u obveznicama i dužničkim instrumentima tako da se 60,81 posto imovine koju ulože građani odnosi na tri obveznička fonda.

U zadnjih godinu dana njihovi su kratkoročni obveznički fondovi ostvarili neto prinos za klijenta od 0,76 posto za ulaganja u kunama i 1,46 posto za ulaganja u eurima. U najvećem obvezničkom fondu Erste Adriatic Bondu ostvarili su prinos od 1,99 posto, dok je prosječni godišnji prinos od osnivanja 4,00 posto.

Sberbank nudi ulaganja u InterCapital Bond, obveznički investicijski fond čiji je prinos lani iznosio 5,00 posto te InterCapital Income Plus s prinosom od 5,90 posto u 2017. Poručuju da povijesni prikazi prinosa nisu jamac budućih prinosa, ali i da treba obratiti pozornost na porezni tretman ostvarenih prinosa. Prema trenutačno važećem zakonu ostvareni prinosi ne oporezuju se za ulaganja dulja od dvije godine.

Raspon investicijskih fondova za ulaganje je velik, od niskorizičnih novčanih do visokorizičnih dioničkih. Rašireno je mišljenje investicijskih savjetnika da su za mlađe klijente prikladniji rizičniji fondovi koji ulažu u dionice, a za kraća ulaganja mogu se izabrati fondovi nižeg rizika čija je imovina više izložena novčanom ili obvezničkom tržištu.

Osnovno je investicijsko pravilo diverzifikacija, raspoređivanje ulaganja u više financijskih instrumenata ili fondova, ili kretanje s manjim iznosom. Obveznički fondovi namijenjeni su ulagačima koji nastoje ostvariti porast vrijednosti udjela kroz duži vremenski period s ciljanom strukturom ulaganja primarno u obveznice i depozit, uvažavajući načela sigurnosti, raznolikosti i likvidnosti ulaganja imovine fonda.

Navedeni fondovi nisu primjereni za one koji nastoje povući svoj novac u roku kraćem od godine dana. Za ulaganja na rok dulji od dvije godine tu je kombinacija ulaganja u obveznice i dionice ili dionički fondovi.

>> Pogledajte video i saznajte sve što trebate znati o mirovinskoj reformi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije