Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projektni prijedlozi od 17. svibnja

Do sada već ušteđeno 6,4 milijuna kWh energije

Slavonski Brod: Jedan od najboljih solarnih sustava za obiteljske ku?e
Franjo Lepan/24sata
03.05.2022.
u 13:45

Instalacija fotonaponskih panela na obiteljskim i stambenim zgradama uzima sve više maha, a opskrbljivači električnom energijom dužni su preuzimati viškove energije od krajnjih kupaca s vlastitom proizvodnjom ili korisnika postrojenja za samoopskrbu

U sklopu razvoja građanske energetike s ciljem pokrivanja vlastitih potreba građana za električnom energijom iz solarnih elektrana na krovovima i fasadama obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, kontinuirana mogućnost nudit će se kroz natječaje sa sufinanciranjem iz izvora Europske unije te druge moguće izvore poput Socijalnog fonda za klimatsku politiku.

Postupak za montažu

Trenutačno se provode analize gdje su tehničke prepreke boomu ovih projekata, a kontrolna točka bit će rezultati poziva Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine objavljenog nakon izbijanja energetske krize za energetsku obnovu višestambenih zgrada u vrijednosti 300 milijuna kuna.

Podnošenje projektnih prijedloga u sustavu eNPOO kreće 17. svibnja pa će se brzo vidjeti raste li udio projekata solara naspram dosad najpopularnijih mjera na vanjskoj ovojnici i stolariji.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, iz Sustava za mjerenje i verifikaciju ušteda energije dosad je upisano ukupno 6.404.386 kWh ušteda energije ostvarenim instalacijom fotonaponskih panela na obiteljskim i višestambenim zgradama: Fond za zaštitu okoliša sufinancirao je 5.756.771 kWh, dok je 647.616 kWh instaliranih panela financirano sredstvima opskrbljivača strujom.

Sukladno Zakonu o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji opskrbljivači električne energije dužni su preuzimati viškove energije od krajnjih kupaca s vlastitom proizvodnjom ili korisnika postrojenja za samoopskrbu koji zadovoljavaju zakonske uvjete.

Višestambene zgrade ovim zakonom mogu ugraditi postrojenja za samoopskrbu, kao i ustanove i druge energetske zajednice, dok su opskrbljivači obvezni, na zahtjev krajnjih kupaca s vlastitom proizvodnjom kojima isporučuju struju ili korisnika postrojenja za samoopskrbu, u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva sklopiti ugovor o opskrbi koji sadržava odredbe o preuzimanju viškova proizvedene struje iz postrojenja. No, postojeći kupac dužan je kod operatora distribucijskog sustava provjeriti mogućnost priključenja na mrežu i omogućiti opremanje obračunskog mjernog mjesta o trošku kupca u skladu s tehničkim uvjetima. U roku od 15 dana operator je dužan provjeriti tu mogućnost i o tome obavijestiti kupca iz kategorije kućanstva.

Razlike u tumačenju

Ovlašteni projektant izrađuje glavni projekt na temelju kojeg se može početi s izgradnjom sunčane elektrane. Nakon izgradnje proizvodnog postrojenja krajnji kupac je dužan podnijeti zahtjev operatoru distribucijskog sustava za promjenu statusa korisnika mreže 15 dana prije puštanja postrojenja u pogon te priložiti potrebnu dokumentaciju, a operator je dužan postojećem kupcu dostaviti potvrdu o početku korištenja mreže, odnosno promjeni statusa, isto u roku od 15 dana od primitka zahtjeva.

Za ovu proceduru navodno prepreke postoje i zbog razlika u tumačenju propisa između nadležnih resora i pojedinih operatora, što će trebati otkloniti kako projekti ne bi propali. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije