Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjere za spas

Do kraja godine Grčka će srezati proračunski manjak za 42 posto

George Papandreou
AFP
06.07.2010.
u 08:30

Prema podacima grčke središnje banke, vladin proračunski manjak iznosio je 11,5 milijardi eura u prvoj polovici godine, što znači pad u odnosu na godinu ranije kada je bilježila 19 milijardi eura duga.

Grčki ministar financija George Papaconstantinou izjavio je kako će njegova zemlja do kraja godine srezati svoj proračunski manjak za 42 posto. Nada se da će Grčka ponovno moći 2011. godine posuditi novac od financijskih tržišta. To znači da ova zemlja čak i prelazi ciljeve koje su joj ove godine postavili Međunarodni monetarni fond i Europska unija za hitnan zajam odnosno kredit od 110 milijardi eura. Prema podacima grčke središnje banke, vladin proračunski manjak iznosio je 11,5 milijardi eura u prvoj polovici godine, što znači pad u odnosu na godinu ranije kada je bilježila 19 milijardi eura duga. Deficit u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 4,9 posto BDP-a , a to je unutar 5,8 posto što dopušta MMF. Grčka vlada obećala je ove godine deficit smanjiti na 8,1 posto BDP-a, s prošlogodišnjih 13,6 posto.

Već su se javile sumnje kako grčka vlada daje lažne informacije o poduzetim rezovima, jer se ispostavilo da je prošla vlada prikrivala određene podatke, točnije, nakon njihova odlaska s vlasti uspostavilo se da je proračunski manjak tri puta veći nego su to objavili. No neki su stručnjaci rekli kako bi izjavama grčkog ministra financija ipak trebalo vjerovati jer ih prate podaci grčke središnje banke koja je neovisna od politike.

Grčka je u posljednjih pola godine pretrpjela ozbiljne rezove koje je pratio niz općih štrajkova, a još je jedan najavljen za četvrtak kada bi Vlada trebala povećati dob umirovljenja na 65 godina. Posljednje istraživanje javnog mijenja pokazalo je da se 49 posto građana slaže sa štednjom i da je 48 posto protiv nje.

Nakon prve tranše od 110 milijardi eura, Grčka bi u rujnu od MMF-a i EU trebala dobiti drugu tranšu od 9 milijardi eura u rujnu, te još jednu takvu do kraja godine. Hoće li Grčka dobiti taj novac ovisit će o tome jesu li MMF i EU zadovoljni dosadašnjim potezima vlade.

 

Komentara 3

KR
kreont
13:40 06.07.2010.

Onda takav scenarij treba primijeniti i AluDama JaKa.

10
101lakeoswego
11:52 06.07.2010.

sad samo mora naci idiota u eu koji ce u to i povjerovat, grki su naveci lazovi poslije srba na svijetu hehehehehehe

ST
standup
16:58 06.07.2010.

ma spasavaju se EU-investicije i Birokracija...(prvo sebi podile , a za radnike i ostale..., ako ostane??)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije