Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
regulativa eu

Borzan: Neće me se Kujundžić riješiti, inzistirat ću da ograniče energetska pića

Biljana Borzan
Ured Biljane Borzan
20.01.2018.
u 17:46

O ideji zabrane piše se kao temi i na Islandu, s inicijativom su istupili nizozemski pedijatri, iz Finske pak stižu vijesti o većem broju hospitaliziranih adolescenata zbog pretjerivanja s energetskim pićima,

Ograničavanje prodaje energetskih pića maloljetnicima dopušteno je prema zakonodavstvu EU, potvrdila je Europska komisija hrvatskoj europarlamentarki Biljani Borzan koja je, podsjetimo, pozvala Ministarstvo zdravstva da donese takvu odluku. Prva reakcija bila je da Hrvatsku u tomu priječe propisi EU, međutim Borzan je dobila očitovanje i, kako je poručila priopćenjem, takva izlika našeg Ministarstva ne drži vodu.

– Odgovor sam nekoliko puta pročitala jer nisam mogla vjerovati što tvrde. Ako su me se time mislili riješiti, grdno su se preračunali. Pa nekoliko država članica Unije takve je mjere već donijelo, Litva još 2014.! – piše Borzan.

Inače, ova je tema u nas sporadično aktualna, no uvijek je dosad završavala na javnoj polemici. Valja podsjetiti da je tako bilo i po pitanju takozvanog “poreza na grijeh” koji također ima niz zemalja. Ista inicijativa trenutačno je aktualna i u Velikoj Britaniji gdje joj je zaštitni znak poznati kuhar Jamie Oliver, a zabrana prodaje energetskih pića ima podršku tamošnjih učitelja.

Istovremeno je magazin Forbes objavio istraživanje Sveučilišta Waterloo prema kojem je 55 posto ispitanika koji su konzumirali energetska pića imalo nuspojave, od čega njih četvrtina tahikardiju i isto toliko probleme sa spavanjem. Istraživanje je to koje je uspoređivalo nuspojave pijenja tih pića i kave, sastojka koji energetska pića sadrže, zbog čega se potom argumentira da bi onda trebalo maloljetnicima zabraniti i kavu. Ipak, i ovim je istraživanjem na dvije tisuće ispitanika u dobi od 12 do 24 godine upozoreno da je njih manje imalo nuspojave od pijenja kave (36 posto ispitanika).

O ideji zabrane piše se kao temi i na Islandu, s inicijativom su istupili nizozemski pedijatri, iz Finske pak stižu vijesti o većem broju hospitaliziranih adolescenata zbog pretjerivanja s energetskim pićima, a trgovački lanci Asda, Aldi, Waitrose na Otoku samostalno su donijeli odluku o zabrani prodaje energetskih pića mlađima od 16 godina.

Kada je predstavljena inicijativa da se maloljetnicima zabrani prodaja energetskih pića, portal www.srednja.hr je među svojim čitateljima proveo anketu. Većina ispitanih podržalo je inicijativu, što znači da među onima koje bi inicijativa zaštitila postoji svijest o postojanju problema.

Komentara 5

ZA
Zapadnjak
20:58 21.01.2018.

nazalost, i ljevicari i nacionalisti imaju fetis na regulaciju i zabrane, mislio sam da je EU savez slobodnih zemalja, ne dam vam svoju slobodu, sam cu odluciti sto cu piti, a sto necu piti.. danas energetska pica, sutra sloboda govora, preksutra porez na dohodak 75 posto jer sam se eto usudio nauciti programiranje ili robotiku, ali u ime jednakosti moram primati istu placu kao tip koji mice stvari od tocke a do tocke b...

SJ
Samo ja
20:13 20.01.2018.

ja kao desnicar podrzavam te gospodjo Borzan.

NI
Nikomah95
21:08 20.01.2018.

Moju je djecu u vlaku, u Njemačkoj lik ponudio Red Bull-om, ja naprosto nisam mogao vjerovati! On me upitao zašto mi je to čudno. Klinci to u Njemačkoj - LOČU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije